Malé a stredné podniky dostanú finančnú pomoc od štátu, cieľom je udržanie zamestnanosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
FAKTÚRA, FINANCIE, EKONOMIKA
Foto: ilustračné, SITA/AP

Parlament schválil podmienky finančnej pomoci malým a stredným podnikom počas koronakrízy. Cieľom tejto pomoci je udržanie zamestnanosti a prevádzky v malých a stredných podnikoch počas nepriaznivého obdobia spôsobeného pandémiou Covid-19.

„Finančná pomoc sa bude poskytovať vo forme záruky za úver a úhrady úrokov z úveru,“ uvádza sa v návrhu, ktorý schválila Národná rada SR. Finančnú pomoc bude poskytovať Ministerstvo financií SR a sprostredkovateľmi pomoci budú Eximbanka SR a Slovenská záručná a rozvojová banka.

Viac o téme: Koronavírus

Prijímateľmi finančnej pomoci budú malé a stredné podniky spĺňajúce definíciu malého a stredného podniku podľa príslušného európskeho nariadenia s výnimkou tých malých a stredných podnikov, ktoré majú v predmete činnosti sprostredkovanie zamestnania za úhradu alebo vykonávanie činnosti dočasného zamestnávania.

„Vyňatím určitých kategórií malých a stredných podnikov ide o prípustné sprísnenie podmienok oproti nariadeniu, ktoré je v súlade s cieľom tejto legislatívnej úpravy,“ konštatuje sa v schválenom návrhu.

Malý zamestnávateľ získa zo štátneho rozpočtu bonifikáciu úroku vtedy, ak v určenom období udrží úroveň zamestnanosti a na konci tohto obdobia nebude mať dlhy na sociálnych a zdravotných odvodoch nad výšku určenú v zmluve o úvere.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SRNR SR Národná rada Slovenskej republiky