Viac ako 95 percent obetí COVID-19 v Európe malo nad 60 rokov, hovoria štatistiky WHO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Koronavírus
Ilustračná fotografia. Foto: SITA (AP Photo/Santi Palacios)

Viac ako 95 percent ľudí, ktorí zomreli v dôsledku koronavírusu v Európe, bolo starších ako 60 rokov. Vo štvrtok o tom informoval predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge.

Varoval však, že vek nie je jediný rizikový faktor, ktorý zapríčiňuje vážny stav. „Tvrdenie, že ochorenie COVID-19 postihuje len starších ľudí, nie je pravdivé,“ povedal počas online tlačovej konferencie v Kodani.

Koronavírus ohrozuje aj mladých

Podobné vyhlásenie predtým poskytol aj generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podľa organizácie 10 až 15 percent pacientov pod 50 rokov má mierne až vážne symptómy. „Vážne prípady sa týkajú aj tínedžerov alebo dvadsiatnikov, pričom mnohí z nich musia byť na jednotke intenzívnej starostlivosti alebo, bohužiaľ, zomreli,“ uviedol Kluge.

Podľa neho najnovšie štatistiky preukázali, že v Európe zomrelo 30 098 infikovaných, väčšina z nich v Taliansku, Francúzsku a Španielsku. „Vieme, že viac ako 95 percent týchto prípadov sa týka ľudí starších ako 60 rokov,“ objasnil. Viac ako polovica mŕtvych mala nad 80 rokov.

Rizikom sú chronické ochorenia

Vyše 80 percent zosnulých malo najmenej jednu chronickú chorobu, ako napríklad vysoký krvný tlak, cukrovku či kardiovaskuláne ochorenie. „Pozitívnou správou je, že s COVID-19 hospitalizovali aj infikovaných ľudí starších ako sto rokov, ktorí sa už úplne uzdravili,“ povedal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Hans KlugeTedros Adhanom Ghebreyesus
Firmy a inštitúcie WHO Svetová zdravotnícka organizácia