Ak banky nevyplatia akcionárom dosiahnutý zisk za minulý rok, vzrastie ich kapitál. Z vlastného kapitálu banka následne môže kryť straty, vytvárať či udržiavať dôveru v banku alebo poskytovať úvery.

Práve na tie účely by banky mali podľa ECB nevyplatený zisk použiť. Vďaka tomu, že si vytvoria finančný vankúš, dokážu absorbovať straty a zároveň budú môcť podporiť poskytovanie úverov domácnostiam, malým podnikom a korporáciám počas pandémie koronavírusu.

Peniaze, ktoré takto zostanú v bankách, sa môžu použiť aj na podporu dlžníkov, ktorí nebudú môcť v súčasnosti splácať svoje úvery. Takisto sa môžu využiť na vykrytie strát, ktoré vzniknú v dôsledku nárastu neplatičov.

Odporúčanie, ktoré banky berú vážne

„Ide len o odporúčanie, ktoré má ako jedno z množstva iných opatrení pomôcť finančnej stabilite a ekonomike v čase krízy. Podiel nesplácaných úverov v bankách sa totiž zrejme bude kvôli recesii zvyšovať a ziskové vankúše majú európske banky napríklad v porovnaní s americkými malé,“ vraví analytik VÚB banky Michal Lehuta. Každé zdroje navyše môžu podľa neho bankám pomôcť zvýšiť ich kapitálovú primeranosť, a tým aj schopnosť úverovať „chorú“ ekonomiku.

Aj keď ide o odporúčanie, v praxi sa väčšinou banky takýmito návrhmi riadia. ECB nimi totiž sleduje istý cieľ a ak by ho banky neplnili, vystavujú sa riziku, že príde regulačné opatrenie, ktoré budú musieť dodržiavať. A toto opatrenie by mohlo byť výrazne prísnejšie ako súčasné odporúčanie.

Viaceré slovenské banky potvrdili, že tomuto odporúčaniu chcú vyhovieť. K dividendám sa pravdepodobne dostanú len akcionári 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa