Výruby drevín na žiadosti občanov vo výrubovom období 2019/2020

2. 4. 2020

Výrub drevín vo verejnej zeleni na území mesta povoľuje pre Trenčín obec, ktorú na to určuje okresný úrad. Písomná žiadosť musí byť odôvodnená. Správca verejnej zelene zabezpečí obhliadku za prítomnosti orgánu ochrany prírody a vedúceho údržby zelene. Ak odborná komisia súhlasí s výrubom, správca podá žiadosť o výrub a následne počká na rozhodnutie od poverenej obce. Výrub je možný uskutočniť až na základe právoplatného rozhodnutia a v čase vegetačného pokoja (1.10. – 31.3.) Výrub drevín sa vykonáva v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny. Odborná komisia dbá o čo najväčšie zachovanie počtu drevín na území mesta so zreteľom na ochranu bezpečnosti občanov. V rozhodnutí je určená náhradná výsadba v minimálnom rozsahu v pomere 2 nové stromy za 1 odstránený.

Prehľad výrubov vo vegetačnom období 1.10.2019 – 31.3.2020:

Jaseň na Západnej ulici: 

žiadosť o výrub podali obyvatelia bytového domu, pri ktorom jaseň rástol. Obhliadka bola 3. 10. 2019 aj za účasti obyvateľov. Počas nej sa posúdil i aktuálny stav dreviny. Strom bol v zlom zdravotnom stave a vysychal. Pri zhoršených klimatických podmienkach by mohol byť zdrojom ohrozenia. Strácal aj na svojej sadovníckej hodnote. Výrub bol uskutočnený po získaní súhlasu, ktorý vydala obec Krivosúd-Bodovka pod číslom OcÚ 66/92/2020/3. Túto obec poveril vydávaním rozhodnutí o výruboch pre mesto Trenčín okresný úrad.

Brezy na Saratovskej ulici:

Spoločenstvo vlastníkov bytov požiadalo o výrub stromov v blízkosti domu na Saratovskej ulici. Pri obhliadke (3.10.2019) sa zistilo, že tri brezy v prednej časti bytového domu, o ktorých výrub žiadali obyvatelia, sú v dobrom zdravotnom stave a nachádzajú sa v dostatočnej vzdialenosti od bytového domu. Tieto stromy plnia dôležité klimatické a biotické funkcie v ekosystéme. Odborná komisia nevidela dôvod na ich výrub, ale ani na orez, ktorý by mohol poškodiť stabilitu a celkový habitus stromov. Ďalším stromom, ktorého výrub občania žiadali, bola breza v zadnej časti domu. Bola naklonená v raste a z jednej strany vyvetvená, čo mohlo spôsobiť jej nestabilitu a ohrozenie pri zhoršených klimatických podmienkach. Túto brezu vyrúbali so súhlasom obce Krivosúd-Bodovka – OcÚ 66/92/2020/3.

Borovica a smrek na Západnej ulici:

Vlastníci bytov podali žiadosť o úpravu drevín, ktoré rástli pri ich bytovke. Odborná obhliadka bola 13. 11. 2019 a stav stromov sa prekonzultoval so zástupcom vlastníkov bytov. Obhliadka potvrdila, že stromy (smrek a borovica) boli v minulosti vysadené nevhodne v blízkosti bytového domu a u týchto stromov nie je možný vhodný odborný orez. Stromy na danom mieste už nemali možnosť na ďalší rast a vývin. Borovica bola vyvetvená z časti od bytového domu do takej výšky, že pri silnom vetre hrozilo jej vyvrátenie. Konáre borovice zasahovali do bytového domu a orez, o ktorý občania žiadali, už nebol možný. Strom by sa tak stal bezprostredne ohrozujúci. Smrek, ktorý rástol tiež pri bytovom dome, zasahoval do okien a ani v tomto prípade nebol pre zachovanie stability tejto plytko koreniacej dreviny možný ďalší orez. Stromy preto odborná komisia navrhla na výrub, s ktorým obec Krivosúd-Bodovka súhlasila (OcÚ 21/126/2020/3).

Smrek na Ulici 28. októbra:

Žiadosť o jeho výrub podali vlastníci bytov na Ul. 28.októbra 1167/3. Strom rástol v blízkosti bytovky. Za účasti zástupcu vlastníkov bytov sa obhliadka uskutočnila 15.8.2019. Počas obhliadky posúdili aktuálny stav aj ďalšieho smreku, ktorý tiež bol v bezprostrednej blízkosti bytovky. Smrek, o výrub ktorého žiadali občania, v minulosti nevhodne vysadili do blízkosti domu a súčasne veľmi nevhodne blízko druhého smreku. Smrek č. 1 zasahoval svojimi koreňmi do kanála a narúšal chodník. Pri zlých poveternostných podmienkach dochádzalo k poškodzovaniu fasády a balkónov na bytovom dome. Drevinu navyše napadol škodca (háľkovec), preto postupne vysychal. Tým strácal aj na svojej sadovníckej hodnote. Smrek je plytko koreniaca drevina a tak vzhľadom k jeho zdravotnému stavu hrozil jeho vývrat. Smrek č.2 bol tiež napadnutý škodcom (háľkovcom) a celkovo bol v zlom zdravotnom stave. Oba stromy vyrúbali pracovníci Mestského hospodárstva a správy lesov po doručení rozhodnutia so súhlasom na výrub, ktorý vydala obec Krivosúd-Bodovka pod číslom OcÚ 24/128/2020/3.

Vŕby biele na Hurbanovej ulici:

Žiadosť o posúdenie stavu stromov rastúcich pri bytovom dome podali obyvatelia. Šlo o dve staršie vŕby biele, ktoré neboli v dobrom zdravotnom stave a obyvatelia sa obávali rizika zlomenia väčšieho konára, prípadne rozlomenia stromu. Vzhľadom k tomu sa odborná komisia rozhodla objednať znalecký posudok oboch stromov. Vypracoval ho certifikovaný arborista. Ukázalon sa, že výrub bol žiadúci. Znalecký posudok, okrem iného uvádzal, že tieto dreviny predstavovali značné prevádzkové riziko.

Smrek na ul. Mateja Bela:

Na základe žiadosti o výrub smreku, ktorý rástol v blízkosti obytného domu sa 3.8.2020 uskutočnila odborná obhliadka s posúdením aktuálneho stavu dreviny. Smrek nevhodne vysadili občania na garážach, kde svojimi koreňmi poškodzoval garáž a nemal možnosť ďalšieho rastu. Smrek vyrúbali na základe súhlasu na výrub, ktorý vydala obec Krivosúd-Bodovka pod číslom OcÚ 66/92/2020/3.

Ovocná drevina na Inoveckej ulici:

Žiadosť na výrub dreviny podal Útvaru investičný MsÚ Trenčín na základe podnetu občanov. Správca zelene spoločne s orgánom ochrany prírody a vedúcim údržby zelene vykonali obhliadku stromu. Šlo o krátkovekú ovocnú drevinu, ktorá nie je vhodná do intravilánu mesta. Na mestskom pozemku ju nevhodne vysadili občania. Obhliadkou sa zistilo, že počas výstavby parkoviska došlo k značnému poškodeniu koreňov, čo narušilo stabilitu stromu a spôsobilo by jeho vysychanie. Navyše, drevina svojimi plodmi znečisťovala priľahlý chodník. Občania uvádzali, že znečistenie chodníka spôsobovalo jeho šmykľavý povrch a došlo tu už k niekoľkým úrazom. Správca zelene preto podal žiadosť o vydanie súhlasu na výrub. Súhlasné rozhodnutie (OcÚ 29/122/2020/3) vydala obec Krivosúd-Bodovka.

Pošlite tip na tento článok svojim priateľom!