Novinky - 02.04.2020 17:33

Slovenský golfista z Južnej Afriky

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/skga.sk

Golf nie je šport, ktorý by bol na Slovensku príliš populárny. O zmenu sa pokúša naturalizovaný reprezentant Rory Sabbatini. Rodák z Južnej Afriky od roku 2019 reprezentuje práve našu krajinu na popredných golfových turnajoch po celom svete. Dnes oslavuje svoje 44. narodeniny.

Sabbatini je golfovým profesionálom od roku 1998. Zhruba dvadsať rokov tak reprezentoval svoju rodnú krajinu. Počas tohto obdobia získal sedem turnajových triumfov na okruhu PGA. Vo svetovom rebríčku bol najvyššie v roku 2007, kedy sa dostal až na ôsmu priečku. V roku 2014 urobil vo svojom živote výrazný krok, keď sa zosobášil so Slovenkou Martinou Štofánikovou. Už vtedy sa špekulovalo o Sabbatiniho prípadnej reprezentácii Slovenska: „Vtedy za mnou prišiel Rasťo Antala a prvý sa ma spýtal, či by som nemal záujem reprezentovať Slovensko. Viem, že golf nepatrí v krajine medzi najpopulárnejšie športy, no nápad sa mi pozdával. Samozrejme, veľkú úlohu pri rozhodovaní zohral aj fakt, že som sa oženil s krásnou Slovenkou,” povedal golfista v roku 2018 pri definitívnom potvrdení tejto informácie.

Od roku 2019 teda Rory Sabbatini figuruje na turnajoch a v rebríčkoch ako reprezentant Slovenska. V minulom roku dokonca jeden turnaj vyhral a to po boku Američana Kevina Twaya. Na podujatí QBE Shootout bola táto dvojica o dva údery najlepšia spomedzi všetkých účastníkov. Naturalizovaním juhoafrického golfistu sa pre Slovensko tiež výrazne zvýšila šanca účasti na Olympijských hrách v Tokiu. Tie však boli kvôli koronavírusu presunuté na rok 2021 a tak sa zrejme golfové rebríčky ešte budú obmieňať. Každopádne stále existuje nádej, že na tomto podujatí budeme môcť fandiť zástupcovi našej krajiny. Ak sa tak stane, je jasné, že to nemôže byť nikto iný ako práve Sabbatini.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora