Matovič bojoval proti korupcii, úrad na ochranu oznamovateľov korupcie ale nesfunkčnil
02 | 04 | 2020 I SITA

Výberová komisia na jar minulého roka z 11 kandidátov odporučila právničku Zuzanu Dlugošovú a úradníčku Moniku Filipovú. Ich nomináciu odobrila aj vláda, v júni 2019 však ani jedna z nich nezískala potrebný počet hlasov.


Premiér Igor Matovič (OĽaNO) by mal v najbližšej dobe sfunkčniť Úrad na ochranu oznamovateľov korupcie. Listom ho o to požiadala Nadácia Zastavme korupciu. Mimovládka o tom informovala na svojom profile na sociálnej sieti.

Matovič by podľa nadácie mohol vybrať nového predsedu spomedzi úspešných kandidátov, ktorí v minulosti prešli výberovým procesom, a to vrátane verejného vypočutia. Ide o Zuzanu Dlugošovú a Martina Rajňáka. Úrad by sa tak stal funkčným. Pôvodne mala obsadenie tohto postu vyriešiť predchádzajúca vláda expremiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD).

24 nepravdivých mýtov o koronavíruse!
Od vypuknutia koronavírusu je internet zaplavený nepravdivými informáciami o víruse. Zozbierali sme teda najrozšírenejšie mýty, ktoré sme našli a skúsime vysvetliť, prečo nie sú pravdivé. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Mário Martinka


„Na Slovensku má vzniknúť dôležitá inštitúcia, ktorá má šancu reálne pomôcť v boji s korupciou. Ani po roku od rozhodnutia zriadiť takýto úrad ho však nemáme. Predošlá vláda a poslanci si totiž nevedeli vybrať z dobrých kandidátov a v dvoch kolách nikoho nezvolili. V liste sme preto vyzvali vládu, aby posúrila novú voľbu predsedu, ktorý snáď už čoskoro nový úrad naštartuje,“ píše nadácia.

Ak by Matovič vypočul žiadosť nadácie, definitívne by nového šéfa volili poslanci v Národnej rade SR (NR SR). Podľa organizácie je post šéfa úradu kľúčový. „Sme presvedčení, že Úrad na ochranu oznamovateľov je inštitúciou, ktorá môže výrazne prispieť v boji proti korupcii na Slovensku,“ dodali predstavitelia Zastavme korupciu.

Na základe zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti sa zriadil Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti so sídlom v Bratislave. Na jeho čele má byť predseda, ktorého volí a odvoláva NR SR spomedzi kandidátov navrhnutých vládou.

Nová vláda „upratuje“: Matovičov nominant končí pre nezhody s kollárovcami
Nominant OĽaNO Ján Marosz, ktorý po voľbách pôsobil ako štátny tajomník na rezorte dopravy, sa na svojom poste dlho neudržal. Nový minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina) si vybral svojho človeka. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


Uchádzači absolvujú verejné vypočutie a hodnotenie komisie, do ktorej navrhuje po jednom členovi prezident, vláda, verejná ochrankyňa práv, Rada pre štátnu službu a poradný orgán vlády v oblasti mimovládnych organizácií a rozvoja občianskej spoločnosti.

Výberová komisia na jar minulého roka z 11 kandidátov odporučila právničku Zuzanu Dlugošovú a úradníčku Moniku Filipovú. Ich nomináciu odobrila aj vláda, v júni 2019 však ani jedna z nich nezískala potrebný počet hlasov.

V októbri preto nasledovalo druhé verejné vypočutie, pričom komisia spomedzi deviatich kandidátov vybrala opäť Dlugošovú a analytika Najvyššieho kontrolného úradu Martina Rajňáka. Poslanci NR SR však neboli schopní zvoliť ani jedného z nich.

Štát sa pripravuje na potravinovú krízu
Slovensko má v hmotných rezervách základné druhy potravín, ich portfólio by sa malo rozšíriť. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Peter Haluza