MENU
zdravy-zivot

Získate dlhodobú imunitu na COVID-19 prekonaním nákazy koronavírusom?

Ľudský imunitný systém bojuje s vírusmi protilátkami. Imunita každého z nás má ale inú silu.
Zdroj: Shutterstock

Súvisiace témy

Zdravý život

Získate dlhodobú imunitu na COVID-19 prekonaním nákazy koronavírusom?

Je nepravdepodobné, že prekonaním ochorenia COVID-19 získa človek dlhodobú imunitu na nový koronavírus. Trvalé následky však ochorenie nezanecháva.

Prekonanie choroby COVID-19, či už s ľahším alebo ťažším priebehom, nezaručuje, že vírus dotyčný človek za pár mesiacov znova nechytí. Podľa českého imunológa Zdenka Zadražila je pravdepodobné, že stálu imunitu voči nemu nezískame. Istá imunitná pamäť síce v našom tele funguje, no ako dlho nám protilátky vydržia, to sa ešte nevie. Zatiaľ sa to odhaduje pár mesiacov. „Vo všeobecnosti u vírusov spôsobujúcich respiračné ochorenia imunitná pamäť nie je trvalá,“ povedal imunológ pre portál Aktuálně.cz s tým, že pri SARS-CoV-2 sa tieto veci musia ešte len zistiť. Nie je preto vôbec vylúčené, že po odoznení tejto pandémie sa o nejaký čas, rok či dva, vírus znova objaví. Odborník však upokojuje, že po prekonaní COVID-19 nehrozia ľuďom žiadne trvalé následky. Výnimkou sú prípady s ťažkým zápalom pľúc, ktorý môže poškodiť pľúcne mechúriky. Vývoj vakcíny na nový koronavírus bude podľa Zdražila trvať ešte celé roky.

Chemik radí: Na dezinfekciu domácnosti od SARS-CoV-2 vám úplne stačí mydlo

Číňan vylučoval vírus 2 mesiace

Väčšina ľudí, ktorí sa nakazili novým koronavírusom, ho prestali vylučovať po 20 dňoch, uvádzajú čínski výskumníci. Teraz však zverejnili štúdiu, kde sa spomína muž nakazený 8.februára, ktorý vírus vylučoval až 49 dní. Testy mu robili po 17, 22, 26, 30, 34, 39, 43, 47 a 49 dňoch, pričom test na 47.deň bol negatívny. Po celý tento čas by teda mohol kvapôčkovou infekciou nakaziť niekoho vo svojom okolí. Navyše, priebeh jeho choroby bol celý čas takmer bezpríznakový, prerušovanú horúčku mal len jeden týždeň a netrpel kašľom ani dýchacími problémami. 

Udržujte kontakty aj keď sa nevídate! Imunitu si upevníte, ak sa nebudete cítiť osamelo

Pomohla mu transfúzia plazmy

Odborníci doteraz predpokladali, že čím dlhšie je pacient nákazlivý, tým ťažší je u neho priebeh ochorenia COVID-19. „Je preto zaujímavé, že tento pacient bol úplne iný,“ uviedol výskumný tím. Keďže pacient sa zjavne nevedel zbaviť vírusu sám, podali mu lekári transfúziu plazmy od človeka, ktorý COVID-19 prekonal a mal v krvi protilátky proti vírusu SARS-CoV-2. Tá ho vyliečila. Vedci si myslia, že išlo pravdepodobne o „chronicky infikovaný prípad“, teda dotyčný muž bol niečo ako „bacilonosič“. 

Horší príznak virózy: Boj o priedušky spoznáte ľahko, konajte

Ochorela aj jedna jeho staršia príbuzná, ktorá napriek vyššiemu veku prekonala nákazu bez vážnych komplikácii a pomerne rýchlo. Vedci sa preto domnievajú, že by mohlo ísť o nový, mierny podtyp vírusu SARS-CoV-2. Ten má podľa nich nižšiu toxicitu, nie je taký infekčný, ale na druhej strane sa ťažšie eliminuje, pretože sa veľmi neprejavuje.

Štúdia bola zverejnená na webe medRxiv. 

Nedostali ste v lekárni všetky vitamíny? Orechy väčšinu nahradia, ako ich správne jesť?

Veľa zaujímavých článkov nielen o koronavíruse nájdete v aprílovom Zdraví. Práve v predaji!

Získate dlhodobú imunitu na COVID-19 prekonaním nákazy koronavírusom?Získate dlhodobú imunitu na COVID-19 prekonaním nákazy koronavírusom?

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Po pôrode mi neustále treba na wc. Čo s tým mám robiť?

Ťažkosti, ktoré popisujete, môžu byť príznakom hyperaktívneho, teda dráždivého močového mechúra. Rozhodne treba navštíviť urológa, ktorý buď potvrdí túto diagnózu alebo nájde inú príčinu ťažkostí. Tých príčin, môže byť veľa,, ale najčastejšie je to práve hyperaktívny močový mechúr. Prejavuje sa častým močením, nutkaním na močenie, náhle vzniknutým, nepotlačiteľným nutkaním na močenie, močením v malých porciách, nočným močením. Po vyšetrení a vylúčení iných príčin je liečba medikamentózna. Na trhu je niekoľko liekov, ktoré upravujú tento stav a utlmujú zvýšenú aktivitu močového mechúra.     

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor