Novinky - 02.04.2020 16:21

Koronavírus mohol byť už v januári na Dakare

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Správy o tom, že šport značne pomohol rozšíriť nový koronavírus, sa šírili už dávnejšie a najväčší vplyv na Európu sa pripisoval zápasu Ligy majstrov medzi Atalantou a Valenciou. Prví nakazení a nedoliečení športovci však mohli byť už o mesiac skôr na Rely Dakar. Tohtoročné púštne motodobrodružstvo totiž sprevádzalo aj záhadné ochorenie, ktoré sprevádzali vysoké teploty, kašeľ a zapojená dokonca musela byť aj technika na pomoc s dýchaním. Nezaberali žiadne štandardné lieky a ako zázrakom žiaden pretekár na túto chorobu nezomrel, hoci liečenie prebiehalo vo veľmi improvizovaných podmienkach.

Kontext dnešnej doby a zhoda symptómov naznačuje, že mohlo ísť o ochorenie Covid-19. Dakaru sa zúčastnili aj viacerí čínski jazdci či členovia ich tímov a tí nevedomky mohli vírus šíriť bez toho, aby sa vedelo, o čo presne ide. S informáciou prišiel Carlos Sainz, ktorý triumfoval v závode automobilov. Za pravdu mu medzičasom dali napríklad aj českí účastníci, podľa ktorých malo hneď niekoľko členov výpravy chorobu, ktorú sprevádzali príznaky, aké by dnes jednoznačne zodpovedali koronavírusu.

Vzhľadom na to, čo všetko sa môže na týchto extrémnych závodoch prihodiť, k dispozícii sú špičkoví zdravotníci. Tí mali tento rok nepochopiteľné problémy so skrotením "chrípky", no s odstupom času dávajú tieto informácie stále väčší zmysel. Už na Dakare tak prišlo prvé varovania, no to ešte málokto vedel predvídať, do akých obludných rozmerov tento problém po celom svete narastie.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora