Futbal - 02.04.2020 14:46

UEFA chce súťaže dohrať, s divákmi ale nepočíta

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: sita

Európska futbalová únia (UEFA) v stredu až do ďalšieho oficiálneho vyhlásenia predĺžila pozastavenie oboch pohárových súťaží na "starom kontinente" - Ligy majstrov a Európskej ligy. Podľa britského denníka The Independent kompetentní viedli podrobné diskusie týkajúce sa dokončenia aktuálneho ročníka a všetky zúčastnené strany sa údajne zhodli na tom, že edícia 2019/2020 bude dokončená bez ohľadu na to, kedy sa tak stane.

Ako dodáva spomenutý zdroj, v súvislosti s oboma európskymi pohárovými súťažami existuje súhlas, aby sa tohtosezónne finále LM v tureckom Istanbule aj EL v poľskom Gdansku uskutočnilo pred prázdnymi tribúnami.

Strešný orgán európskeho futbalu vníma súčasnú "koronakrízu" podobne ako v Anglicku. Chce nájsť riešenie na dokončenie sezóny, pretože si uvedomuje, že jej predčasný koniec by mal ťažký finančný dopad a mal by taktiež vplyv na zamestnanosť, keďže futbalový priemysel v Európe dáva prácu tisíckam ľudí. Rovnako ako v anglickej Premier League, aj v prípade UEFA prichádza značný finančný tlak z televíznych kontraktov a možnej straty vo výške desiatok miliónov eur.

UEFA si zároveň uvedomuje, že v ohrození je mnoho menších klubov. Ako príklad jej slúži nedávny vstup MŠK Žilina do likvidácie či šíriace sa správy z Nemecka, že niekoľko účastníkov II. bundesligy pravdepodobne postihne najhorší scenár. "Čím menšia a chudobnejšia liga, tým viac problémov," poznamenala nemenovaná osoba z prostredia UEFA.

Napriek plánom dokončiť súčasný ročník a vplyvu pandémie koronavírusu na futbal počas najbližších mesiacov, momentálne neexistujú žiadne plány na úpravu budúcej sezóny 2020/2021. Všetky strany sú zatiaľ optimisticky naladené a dúfajú, že veci sa zanedlho opäť dostanú "do starých koľají", aj keby mala budúca sezóna začať o niekoľko týždňov neskôr, príp. bez akejkoľvek letnej prestávky. Kompetentné orgány plánujú situáciu ohľadne budúcej sezóny monitorovať na mesačnej báze a v prípade potreby pristupovať k úprave podmienok.