Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ako sa zbaviť strachu z operácie očí? Poradíme vám

(Zdroj: PR článok)

Internet je možné označiť ako jeden z najlepších vynálezov minulého storočia. Avšak okrem mnohých užitočných informácií ponúka tiež také, ktoré sa nezakladajú na pravde. Pokiaľ ide o naše zdravie, každú získanú informáciu posudzujeme citlivejšie.

V prípade zraku snáď ešte dvojnásobne. Napriek tomu, že sú operácie očí v súčasnosti už úplne bežné, stále v nás dokážu vyvolať pocit neistoty, obáv až strachu. Sú obavy na mieste? Ako proti nim bojovať? Na čo si dať pozor?

Hrozba korona vírusu

Ešte pred všeobecnými otázkami, je potrebné zodpovedať jednu veľmi aktuálnu. Je možné a bezpečné, operáciu očí vykonať aj v období epidémie korona vírusu? Či klinika, ktorú ste si vybrali, operácie vykonáva, si zistite priamo v nej. Všeobecne sa pohyb medzi ľudí neodporúča, na druhej strane chápeme, ak operáciu odkladať nechcete alebo z nejakého dôvodu nemôžete. 

Veríme, že ak kliniky operácie vykonávajú, dodržiavajú všetky možné hygienické opatrenia, aby zamedzili šíreniu nákazy. Napríklad iClinic, ako najväčšia očná klinika uvádza, že okrem bežnej dezinfekcie, prijali aj ďalšie bezpečnostné opatrenia, aby v čo najvyššej možnej miere chránili pred infekciou pacientov aj zamestnancov.

Čítajte odborné weby

Informácie sú veľmi dôležité pri zbavovaní sa strachu z operácií. Odporúčame čítať odborné webové stránky, ktoré sa zaoberajú problematikou operácií očí. Tam získate informácie od skúsených odborníkov, chirurgov či lekárov.

S najväčšou pravdepodobnosťou sa dočítate, že operácie očí sú dnes rutinnou záležitosťou. Napríklad odstránenie šedého zákalu nahradením pôvodnej šošovky umelou, je jednou z najčastejšie vykonávaných operácií na svete vôbec.

Zároveň je však potrebné zdôrazniť, že pri čítaní či zbieraní informácií by ste mali zohľadňovať všetky pre aj proti. Pri spomínanej operácii šedého zákalu je možné voperovať monofokálnu, ale aj multifokálnu (bifokálnu alebo trifokálnu) šošovku. A výsledný efekt môže byť rôzny. Všetky odstránia problém vznikajúceho šedého zákalu, ale len multifokálne dokážu zároveň zabezpečiť aj odstránenie presbyopie. To znamená, že výberom správnych informácií budú vaše očakávania reálne a nebudete po operácii jednými z tých, ktorí budú na internete šíriť nepravdivé alebo neúplné informácie.

Najvhodnejším zdrojom informácií je váš očný lekár, prípadne špecialista niektorej zo špecializovaných očných kliník. Ten vám poskytne najreálnejšie informácie priamo zo získaných skúseností. 

Laserová operácia očí z pohľadu odborníka

Mikrochirurgia oka je jednou z najrýchlejšie napredujúcich oblastí medicíny. Výrobcovia prinášajú na trh stále nové technológie, vďaka ktorým sú zákroky efektívnejšie, bezpečnejšie, s čoraz kratšou dobou potrebnou na rekonvalescenciu. Najlepšie slovenské kliniky disponujú takýmito špičkovými zariadeniami, operujú najmodernejšími metódami a tak sa pacienti skutočne nemajú čoho obávať. 

Ak sa pacient odhodlá spraviť prvý krok a príde k špecialistovi, po operácii zistí, že jeho obavy zo zákroku boli zbytočné a že najnáročnejšie bolo donútiť sa ísť na vyšetrenie. Laserové operácie oka sú vykonávané ambulantne bez potreby hospitalizácie. Zákroky trvajú niekoľko minút, sú takmer bezbolestné a po zákroku pacient odchádza domov.

Výber očnej kliniky je dôležitý

Nie je klinika ako klinika. A v prípade očných kliník to platí snáď dvojnásobne. Na Slovensku máme niekoľko špičkových kliník vykonávajúcich laserové operácie očí najmodernejšími metódami a prístrojmi. Podceňovať výber zariadenia, ktorému zveríme operáciu jedného z našich najdôležitejších orgánov sa nemusí vyplatiť. Výhodou veľkých kliník je, že realizujú viaceré operačné metódy. Môžu vám tak poradiť tú najvhodnejšiu práve pre vašu zrakovú vadu.

Okrem technickej a technologickej vybavenosti je dôležitým faktorom aj personál. Popredné kliniky zamestnávajú špičkových odborníkov nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia, čo opäť minimalizuje riziko vzniku operačných či pooperačných komplikácii. Ich povinnosťou je zároveň informovať vás o výhodách aj prípadných rizikách jednotlivých metód laserových operácií. Už po komplexnom vyšetrení budete vedieť, čo vás čaká. Takýto rozhovor so špecialistom vás na operáciu ideálne pripraví aj po psychickej stránke a zistíte, že sa jej absolútne nemusíte obávať.

Istota vďaka najmodernejším metódam

Množstvo užitočných informácií vrátane referencií sa môžete dozvedieť z webových stránok jednotlivých kliník. Zistíte, ktoré zrakové vady vedia korigovať, aký je postup operácie, aj akými metódami operujú.

V súčasnosti patria medzi najmodernejšie metódy operácie očí FEMTO Z-Prelex, ktorou sa operuje presbyopia, Z-Lasik Z 3D, ktorá je považovaná za najjemnejšiu, najrýchlejšiu a najpresnejšiu femtolaserovú operáciu krátkozrakosti, ďalekozrakosti a astigmatizmu súčasnosti či revolučná metóda ReLEx SMILE 3D. Tá je určená na korekciu krátkozrakosti a astigmatizmu a dosahuje najstabilnejšie výsledky spomedzi všetkých laserových operácií.

Každá z uvedených metód je bezbolestná, rýchla, vykonávaná v lokálnej anestézii a s krátkou dobou hojenia. Napríklad ReLEx SMILE 3D umožňuje návrat do práce už na druhý deň po operácii.

Preventívne prehliadky ako nástroj odbúravania strachu

Na záver sme si nechali preventívne prehliadky. Tentokrát však nie prioritne ako nástroj, ktorý pomáha predchádzať ochoreniam, ale ako nástroj eliminácie strachu z doktorov či operácií. Ak zvyknete chodiť pravidelne na prehliadky, podstatne tým znížite aj strach či obavy z prípadnej operácie. Budete mať totiž tie správne informácie od odborníka a nebudete sa stresovať tým, čo nájdete na neodborných webových stránkach.  

Viac o téme: ZdravieOperáciaOčiPrevenciaZrakPR článok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9