MENU
zdravy-zivot

7 šikovných tipov, ako donútiť váhu ísť dole. Pomôže vám finta s mobilom

Sýte teplé raňajky s väčším objemom bielkovín dokážu zázraky.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

7 šikovných tipov, ako donútiť váhu ísť dole. Pomôže vám finta s mobilom

Hlad je prvý predpoklad neúspechu. Naučte sa ho oklamať a najedzte sa podľa appky. Alebo podľa jednoduchých pravidiel, ktoré vám udržia váhu i počas obdobia, keď ste zatvorení doma.

Všetko je o plánovaní, nielen pri bežných činnostiach, ale tiež pri chudnutí. Ak ste sa rozhodli vydať sa na boj s kilami, alebo si chcete udržať súčasnú váhu, nemusí byť tento boj úmorný a už vôbec nie bezvýsledný. Počas chudnutia čelíte pokušeniam a zlyhaniam, ale ak si všetko dopredu premyslíte, ani nástrahy najbližších dní a týždňov strávených doma vás nezaskočia.

Čítajte aj: Chudnutie je prepojené s imunitou. 3 dni naštartujú oboje. Ako?

Úspech začína v maličkostiach. Na začiatku je vždy odhodlanie zmeniť svoj jedálniček a definitívne urobiť niečo pre svoju postavu. Odborníci na chudnutie prezradili niekoľko tipov, ako jednoducho znížiť kalórie v dennom príjme potravy. Ako si uľahčiť cvičenie a udržať želanú váhu. Pretože pandémia raz skončí a my nechceme vyjsť zo svojich príbytkov s väčšou konfekčnou veľkosťou.

Denník fotografií

Najväčším kritikom svojho chudnutia ste vy sami? Nemajte nereálne očakávania a odpustite si občasný prehrešok. Všetko dopredu plánujte, napríklad aj nákup potravín. Pretože nechať nakupovanie na náhodu môže dopadnúť tak, že kúpite aj potraviny, ktoré ste pôvodne nemali v pláne kúpiť. Preto plánovanie, pozitívny prístup a vytrvalosť je základ úspechu.  Najväčším kritikom svojho chudnutia ste vy sami? Nemajte nereálne očakávania a odpustite si občasný prehrešok. Všetko dopredu plánujte, napríklad aj nákup potravín. Pretože nechať nakupovanie na náhodu môže dopadnúť tak, že kúpite aj potraviny, ktoré ste pôvodne nemali v pláne kúpiť. Preto plánovanie, pozitívny prístup a vytrvalosť je základ úspechu.
Najväčším kritikom svojho chudnutia ste vy sami? Nemajte nereálne očakávania a odpustite si občasný prehrešok. Všetko dopredu plánujte, napríklad aj nákup potravín. Pretože nechať nakupovanie na náhodu môže dopadnúť tak, že kúpite aj potraviny, ktoré ste pôvodne nemali v pláne kúpiť. Preto plánovanie, pozitívny prístup a vytrvalosť je základ úspechu.
Zdroj: Shutterstock

Rýchlo zabudnete, čo ste počas dňa jedli alebo si neviete porovnať, koľko ste toho mali za predošlé dni? Aby ste presne vedeli, ako ste na tom s objemom jedla a či sa vaše plány napĺňajú, použite jednoduchú fintu - jedlo si foťte, radí psychologička a dietologička Susan Albers, autorka knihy EatQ. Uložte si fotky jedál do denného súboru a počas dňa si fotky prezrite. Budete sa tak ľahšie rozhodovať, či si ešte môžete niečo dopriať a kedy sú už kalórie navyše.

Ďalšie rady dietológov pre zefektívnenie chudnutia ►►►

Pokračovať Ďalej (1/8)

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

V predklone mi zviera žalúdok, pri chôdzi ma krčí. Čo mám robiť?

Vzhľadom k obmedzeným informáciám a bez náhľadu do zdravotnej dokumentácie, sa možno vyjadriť len všeobecne. Ťažkosti, ktoré opisujete môžu byť následkom po operácii pankreasu, lebo nastali u vás až po nej. Môže sa jednať o zrasty po operácii. Rovnako sa môže jednať aj o vertebrogénny problém, nakoľko ťažkosti sú viazané na pohyb, hlavne na predklon. Samozrejme vyšetrenia v medicíne sú hlavne na vylúčenie alebo potvrdenie organickej príčiny ťažkostí, tak iste by bolo vhodné gastrofibroskopické vyšetrenie na gastroenterologickej ambulancie, a možno aj zváženie CT alebo MR vyšetrenie brušnej dutiny, a rovnako neurologické alebo ortopedické vyšetrenie, pretože ťažkosti sú u vás najmä pri pohybe, preto predpokladáme aj možnosti postihnutia pohybového aparátu.

čítať viac

Čo to znamená, keď mám hrudky v rukách a bolí ma to?

Hrudky, respektíve hrčky v rukách môžu znamenať čokoľvek. Najčastejšie však ide o lipómy. Sú to benígne, čiže nezhubné nádory z tukového tkaniva. Väčšinou nie sú nebezpečné, musí sa to ale, samozrejme, potvrdiť histológia.

Niektoré lipómy môžu byť aj bolestivé. Keď sú viacpočetné, tak sa vyberajú len tie, ktoré bolia. Keď ich je málo, tak sa vyberú všetky.

Odstraňovanie lipómov sa dá robiť klasicky chirurgicky, kedy rozrežeme kožu a lipómy vyberieme. Je to relatívne malý zákrok. Alebo sa môže robiť laserové odstraňovanie, ak sú lipómy väčšie a bol by krajší kozmetický efekt.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor