Kultúra v čase koronavírusu: Kam za divadlom, hudbou či výtvarným umením online?

2020-04-02 12:00:00 |   |    | 

História, kultúra a umenie sa nesie už od nepamäti s celým ľudstvom. Sú našou neoddeliteľnou súčasťou a snažíme sa ich čo najviac púšťať do našich životov. Navštevujeme preto múzeá, galérie, či iné umelecké podujatia. V dnešných dňoch nám však situácia dovoľuje užívať si takéto privilégium len z domu. Ako však nájsť takéto vyžitie na internete? Prinášame vám niekoľko tipov, kde sa môžete nie len kultúrne vyžiť, ale aj vzdelávať.



 

Múzeá

V dnešných dňoch pojem „prstom po mape“ naberá hlavne kvôli online ponuke na trhu nový zmysel. Tie najväčšie múzea ponúkajú virtuálne prehliadky, ktoré si môžete pozrieť priamo z gauča u vás doma.

Jedným z takýchto múzeí je aj najväčšie múzeum a historický monument na svete, Louvre vo francúzskom Paríži. To ponúka online prehliadky aj s komentármi v niektorých svojich expozíciách. Ponuku si môžete pozrieť TU.

Ak ste fanúšikmi veľkolepých stavieb a slovo pojem UNESCO pre vás nie je cudzie, odporúčame vám výlet z obývačky na Machu Picchu. To ponúka online 360° prehliadku s anglickým komentárom. Nájsť ju môžete TU.

 

Galérie

Ani galérie nezostávajú pozadu a ponúkajú divákom dychberúci pohľad na ich expozície. Pri niektorých dielach dokonca zabudnete, že ležíte doma v posteli a ocitnete sa priamo na mieste diania.

Viac ako 2 400 diel online. Nielen týmto sa môže pýšiť Národná Galéria umenia v Londýne. Preniknite do niektorej z virtuálnych prehliadok a užite si diela slávnych umelcov ako napríklad Paolo Veronese či Hans Holbein mladší.

Pre každého znamená slovo umenie niečo iné. Ak patríte skôr medzi tých, ktorý sa vyžívajú skôr v novodobom umení, Google Street Art project vás určite zaujme. Ponúka totiž veľké množstvo street art diel, niektoré dokonca aj s vysvetlivkami po anglicky.

 

Hudba

Každý milovník klasickej hudby určite pozná kvalitu Berlinskej filharmónie. Aj napriek tomu, že do 19. apríla zatvorila svoje brány, snaží sa stále priniesť svojim fanúšikom pôžitok z ich hudby. Preto sa rozhodli sprístupniť niektoré zo svojich koncertov, filmov či interview online. Pozrieť si ich môžete v digitálnej koncertnej hale. Stačí, ak sa zaregistrujete. Detailnejší postup nájdete v angličtine TU.

 

Zoo a akvária

Ak ste sa s vašimi deťmi tešili na výlet za spoznávaním zvierat, nemusíte ho hneď rušiť. Ani zoologické záhrady či akvária nezaháľali a prinášajú svojim záujemcom pastvu pre oči.

Smithsonian National Zoo ponúka k videniu neskutočné množstvo zaujímavých zvierat. Aj oni sa rozhodli, že nebudú brániť obyčajnému divákovi a zverejňujú online kamery z jednotlivých výbehov. Tešiť sa preto môžete na zvieratá ako pandy, levy, či dokonca slony. K jednotlivým zvieratám si tiež môžete čo-to prečítať, avšak v angličtine.

Úchvatné medúzy či hravé bieluhy. Akvárium Georgia sa nenechalo odradiť súčasnou sitáciou a svojim fanúšikom prináša krásu morského sveta aj domov. Na ich webovej stránke si môžete pozrieť live záznam jednotlivých akvárií s vodnými živočíchmi.

 

Kultúra online aj na Slovensku

Ani slovenská kultúra nijak nezaostáva a ponúka online predstavenia pre záujemcov. Ak ste milovníkmi divadla, hudby, či chcete stráviť čas so svojimi deťmi, odporúčame vám pozrieť sa na niektoré z podujatí, ktoré si môžete pozrieť TU. 6.4.2020 sa môžete tešiť na predstavenie Divadla Kontra a jeho vynikajúcu komédiu NENÁVIDÍM, ktorá získala ohlas po celom Slovensku a v zahraničí. Najmenším sa zase očká rozžiaria 4.4.2020, keď ku nim prostredníctvom obrazovky prehovoria Paci Pac so svojim hudobno-vzdelávacím programom.

Takže sa môžete pokojne usadiť, vyložiť nohy a zapnúť televízor či počítač. Slovenskí herci a hudobníci sa postarajú o zvyšok.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Unsplash
Zdroj: predpredaj

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa