MENU
rodina-a-tehotenstvo

Kvetka Horváthová si s rodičmi teraz len telefonuje. Čo všetko ešte musela obmedziť?

Vždy je lepšie, ak sa zdravotný problém odhalí skôr, ako keď už je neskoro.
Zdroj: Laura Witteková

Súvisiace témy

Rodina a tehotenstvo

Kvetka Horváthová si s rodičmi teraz len telefonuje. Čo všetko ešte musela obmedziť?

Aj moderátorka Kvetka Horváthová (43) zmenila kvôli šíriacej sa pandémii svoj denný režim. Ako sa zachránila pred operáciou a prečo nechodí do fitnescentier?

Prísne bezpečnostné opatrenia prijaté kvôli šíriacemu sa koronavírusu ovplyvnili nás všetkých. Zmenili ste aj vy osobne svoj bežný režim?
Obavy z nového koronavírusu momentálne má asi väčšina ľudí, pretože nakaziť sa môžete prakticky kdekoľvek… Aj moja rodina sa snaží pristupovať k danej situácii veľmi zodpovedne. S rodičmi a so zvyškom rodiny sme každodenne len v telefonickom kontakte, snažíme sa nikam zbytočne nechodiť. Ak už treba ísť do potravín, ide len jeden z nás – buď manžel alebo ja. Chránime sa rúškami, rukavicami aj okuliarmi. Zvýšili sme prísun vitamínov a občas vyjdeme von na prechádzku. Väčšinu času však trávime doma.

Vaša dcérka je, rovnako ako všetky deti, doma. Učíte sa s ňou?Vymýšľate pre ňu nejaké aktivity?
S Paulínkou, ktorá má 12 rokov, sa každý deň venujeme školským povinnostiam. Musím pochváliť pani učiteľky za ich prístup a komunikáciu s deťmi aj s nami rodičmi, lebo pre nás všetkých je to nová skúsenosť. Okrem učenia tiež spoločne upratujeme, varíme, pečieme, hráme spoločenské hry, vyrábame rôzne dekoratívne predmety, maľujeme, vyrábame si rúška, cvičíme jogu...

Kvetka Horváthová skončila na infúziach. Už sa to nestane, tvrdí moderátorka

Ste nesmierne akčná žena, prečo ste pomaly 20 rokov váhali s operáciou očí?
Keď sa vám poškodí zrak, môže to byť trvalé. Naozaj som to teda zvažovala, hoci som dlhé roky nosila kontaktné šošovky, ktoré mi do istej miery strpčovali život. Omínali ma v očiach, niekoľkokrát som mala zápal. Navyše, šošovky nie sú lacná záležitosť. Nosila som jednodňové, čo išlo dosť do peňazí. Takže aj z finančného hľadiska sa mi operácia oplatila.

S rodičmi a so zvyškom rodiny sme denne len  v telefonickom kontakte, snažíme  sa nikam nechodiť.S rodičmi a so zvyškom rodiny sme denne len  v telefonickom kontakte, snažíme  sa nikam nechodiť.
S rodičmi a so zvyškom rodiny sme denne len v telefonickom kontakte, snažíme sa nikam nechodiť.
Zdroj: Instagram @kvetkah

S rodičmi a so zvyškom rodiny sme denne len  v telefonickom kontakte, snažíme  sa nikam nechodiť. Foto: Instagram @kvetkah

Kedysi vám robila problém aj chrbtica. Tú vám nechcú operovať?
Na chrbticu poctivo cvičím, aby som sa operácii vyhla. Stačí pätnásť-dvadsať minút. Ak pár dní vynechám, hneď to cítim, chrbát sa ozve. Naozaj je dôležité stále spevňovať svaly, čo držia chrbticu. Mám na to zostavenú sériu cvikov od fyzioterapeutky.

Kvete Horváthovej možno pevnú vôľu iba závidieť!

Ste obeťou sedavého životného štýlu? Alebo ste mali úraz?
Príčinu presne neviem. No každý rok pred Vianocami, keď sa blížilo voľno a vedela som, že budem môcť oddychovať, ma seklo v krížoch. Vždy som to riešila len podomácky, suchým teplom, kľudom, to mi zabralo. Ale pred pár rokmi, keď som išla nakupovať veci na vianočné pečenie, ma seklo v krížoch tak, že som to už nemohla ignorovať. V obchode som sa vtedy zohla k spodnému regálu po perníkové korenie a už som sa viac nevystrela. V slzách od bolesti som volala manželovi, aby po mňa prišiel. A ľudia okolo mňa chodili, pozerali sa, asi si mysleli, že je to nejaká skrytá kamera. Nikto sa ma nespýtal, či nepotrebujem pomoc... No a potom som začala chodiť po vyšetreniach, pretože som si vravela, že to nebule len tak, keď sa mi každý rok v tom istom čase ozvú kríže.

Celú fotogalériu si môžete pozreť TU

Už roky chodí aj na pochody proti rakovine prsníka. 
Už roky chodí aj na pochody proti rakovine prsníka.
Už roky chodí aj na pochody proti rakovine prsníka.
Zdroj: Instagram @kvetkah

Už roky chodí aj na pochody proti rakovine prsníka. Foto: Instagram @kvetkah

Čo vám zistili?
Röntgen neukázal nič, ale magneticá rezonancia odhalila diagnózu L5/S1, veľmi známu medzi platničkármi. Platničku som mala vysunutú šesť milimetrov, čo je naozaj dosť. Skloňovala sa aj operácia chrbtice. Som človek, ktorý sa nebojí i radikálnejších riešení, ale povedala som si, že skúsim urobiť všetko pre to, aby som na operáciu ísť nemusela. Tak som začala cvičiť s odborníkmi na kríže a na túto diagnózu a naučila som sa súbor cvičení, ktoré už viem odcvičiť aj doma. Chodím tiež pravidelne na masáž ku kamarátke fyzioterapeutke, ktorá sa o mňa stará a dopĺňa mi aj cvičenia. Týmto spôsobom si už viac rokov chrbát udržiavam tak, že sa mi neozýva.

7 cvikov, aby vás večer nebolel chrbát a krk. Vsaďte na strečing

Robíte okrem cvikov na chrbticu aj nejaké iné športy? Alebo máte obmedzenia?
Nemám obmedzenia, ale športy nerobím.

S vašou super postavou tvrdíte, že sa vôbec nehýbete?
Ale hýbať sa hýbem. Napríklad cez Vianoce sme si s mužom zaviedli „vianočnú tour de sídlisko“ a každý večer sme si dali tridsať-štyridsať minút rýchlochôdze po sídlisku, aby sme neboli len takí prejedení a usedení. No a teraz na jar plánujem, že by som začala chodiť na jogu ku kamarátke Vierke Ayisi. Na to sa veľmi teším, jogu som kedysi robila a má pre mňa aj iné benefity, ako len zacvičiť si. Je upokojujúca aj pre psychiku a duševnú rovnováhu. A aby som nezabudla, doma cvičím na eliptickom trenažéri. Aeróbna činnosť je dôležitá pre srdce a vraj aj ako prevencia proti rakovine. Mám doma tiež činky, fitloptu, závažia na nohy... Takže nechodím do žiadnych fitcentier. Doma si zapnem obľúbený seriál, telka fičí a ja si popri tom cvičím.

Kveta Horváthová: V obývačke mám trampolínu

Celý rozhovor s Kvetkou nájdete v časopise Zdravie. Aprílové vydanie práve v predaji!

Kvetka Horváthová si s rodičmi teraz len telefonuje. Čo všetko ešte musela obmedziť?Kvetka Horváthová si s rodičmi teraz len telefonuje. Čo všetko ešte musela obmedziť?
Zdroj: Zdravie

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

V predklone mi zviera žalúdok, pri chôdzi ma krčí. Čo mám robiť?

Vzhľadom k obmedzeným informáciám a bez náhľadu do zdravotnej dokumentácie, sa možno vyjadriť len všeobecne. Ťažkosti, ktoré opisujete môžu byť následkom po operácii pankreasu, lebo nastali u vás až po nej. Môže sa jednať o zrasty po operácii. Rovnako sa môže jednať aj o vertebrogénny problém, nakoľko ťažkosti sú viazané na pohyb, hlavne na predklon. Samozrejme vyšetrenia v medicíne sú hlavne na vylúčenie alebo potvrdenie organickej príčiny ťažkostí, tak iste by bolo vhodné gastrofibroskopické vyšetrenie na gastroenterologickej ambulancie, a možno aj zváženie CT alebo MR vyšetrenie brušnej dutiny, a rovnako neurologické alebo ortopedické vyšetrenie, pretože ťažkosti sú u vás najmä pri pohybe, preto predpokladáme aj možnosti postihnutia pohybového aparátu.

čítať viac

Čo to znamená, keď mám hrudky v rukách a bolí ma to?

Hrudky, respektíve hrčky v rukách môžu znamenať čokoľvek. Najčastejšie však ide o lipómy. Sú to benígne, čiže nezhubné nádory z tukového tkaniva. Väčšinou nie sú nebezpečné, musí sa to ale, samozrejme, potvrdiť histológia.

Niektoré lipómy môžu byť aj bolestivé. Keď sú viacpočetné, tak sa vyberajú len tie, ktoré bolia. Keď ich je málo, tak sa vyberú všetky.

Odstraňovanie lipómov sa dá robiť klasicky chirurgicky, kedy rozrežeme kožu a lipómy vyberieme. Je to relatívne malý zákrok. Alebo sa môže robiť laserové odstraňovanie, ak sú lipómy väčšie a bol by krajší kozmetický efekt.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor