MojAndroid

Siete 5G sú dnešným fenoménom. Mnohí sa na ich príchod tešia, pretože ponúknu podstatne vyššie prenosové rýchlosti a nižšiu latenciu. Avšak prinášajú so sebou aj paniku a strach o zdravie obyvateľstva.

Pravdou je, že v dnešnej dobe už vo viacerých krajinách sveta 5G siete fungujú. Najskôr budú využívané pre biznis účely, v zdravotníctve a podobne. Sme zvedaví na to, ako sa súboj o frekvencie 5G vyvinie na Slovensku.

Pre tých, ktorí majú obavy o svoje zdravie, odporúčame článok 5G siete a ich dopad na ľudský organizmus. Máme sa čoho obávať? Zhrnuli sme v ňom typy žiarenia, frekvencie, na ktorých sa bude sieť používať a všetko podstatné, čo by ste mali o najmodernejších sieťach v súvislosti so zdravím vedieť.

5G: výberové konanie spustené, operátori, hláste sa

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, RÚ alebo regulačný úrad, zverejnil vo svojom vestníku a na svojej internetovej stránke výzvu na predloženie ponúk do výberového konania na vydanie individuálnych povolení na používanie frekvencií z frekvenčných pásiem 700 MHz, 900 MHz a 1800 MHz formou elektronickej aukcie.

Záujemcovia, teda operátori, ktorí majú o frekvencie záujem, musia svoju ponuku doručiť najneskôr do 25.5.2020, do 13:30 hod.

Výberové konanie bude formou elektronickej aukcie. Operátor, ktorý získa frekvencie, ich bude môcť využívať do:

  • 700 MHz – od 1.7.2020 do 31.12.2040
  • 900 MHz a 1800 MHz – do 31.12.2025

Opýtali sme sa operátorov

Naši operátori sa zatiaľ k situácii vyjadrujú veľmi vlažne, prakticky nám nič neprezradili. Záujem o frekvencie majú všetci, detaily nevieme.

Operátor O2 hovorí, že túto tému rieši, avšak nemôžu poskytovať žiadne informácie:

“V zmysle pravidiel už zverejneného výberového konania na vybrané frekvencie nám neprináleží poskytovať akékoľvek informácie k tejto téme. Môžeme len potvrdiť, že k podmienkam súťaže prebehla obšírna diskusia a konzultácia, ktorá vytvorila predpoklad férovej a transparentnej súťaže. Všetky príspevky do konzultácie sú verejnosti k dispozícii na stránke regulátora.“

Tereza Molnár, hovorkyňa O2

Telekom je na tom veľmi podobne a poskytol nám stručné stanovisko:

“Bolo by prekvapením, ak by sa operátor nášho formátu nezapojil do aukcie tohto typu.“

Odpovedal nám aj Orange, ktorý tvrdí, že k téme sa už vyjadrovať nemôže. Všetky informácie uviedol v rámci verejnej konzultácie.

5G na Slovensku

5G na Slovensku už ponúka 4ka, no ide len o niekoľko stoviek metrov územia v Banskej Bystrici. To ale nebráni zákazníkom tohto operátora dostaviť sa na územie, ktoré je pokryté signálom a sieť vyskúšať. Stačí vám na to SIM karta od 4ky a smartfón s podporou 5G.  Sieť 4ky sme mali možnosť otestovať aj my a naše dojmy sme zhrnuli v článku Otestovali sme 5G sieť operátora 4ka na Slovensku.

Na oficiálnom predstavení siete sme sa zúčastnili aj my. Najskôr bola spustená v testovacom režime, koncom minulého roka ju operátor sprístupnil aj pre verejnosť. Stále slúži najmä na testovanie a zdokonaľovanie, aké plány má 4ka do budúcna, zatiaľ nevieme.

2.4.2020

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+