Zelená káva- pôsobí antioxidačne a môže napomôcť s chudnutím

Zdieľať
Zelená káva

Zelená káva nie je zvláštny druh kávy, ale sú to nám všetkým známe bôby kávovníka, ktoré neprešli procesom praženia. Majú zelenú farbu a uchovávajú si prospešné látky, ktoré sa pražením strácajú.

Plody kávovníka sú bobule, ktoré sa po zozbieraní nejakú dobu sušia na slnku, potom prasknú a vo vnútri sa ukrývajú zrnká zelenej farby. Tie potom prechádzajú pražením. Následne získajú tmavú farbu, typickú arómu a chuť. Ak neprejdú procesom praženia , označujú sa ako zelená káva.

Zelená káva
https://www.gettyimages.com/

Prednosti zelenej kávy

Zelená káva v súčasnosti získava na popularite. Dôvodom je obsah prospešných látok a ich účinky na organizmus. Najmä sa využíva ako podpora pri chudnutí a ako antioxidant . Zelená káva neprechádza procesom praženia, kedy sa vplyvom vysokých teplôt strácajú niektoré prospešné látky.

Medzi najvýznamnejšie látky patria fenolové zlúčeniny , najmä kyselina chlorogenová. Práve táto látka môže napomôcť k zníženiu telesnej hmotnosti. Okrem toho, že je výborným antioxidantom, znižuje absorpciu glukózy črevnou stenou, napomáha k vyrovnanej hladine krvného cukru, znižuje vstrebávanie tuku a pozitívne ovplyvňuje metabolizmus tukov v pečeni.

Napomáha znižovať krvný tlak, pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu a funkciu žlčníka. Pôsobí povzbudzujúcim účinkom.

Chudnutie so zelenou kávou

Zelená káva napomáha chudnutiu, má preukázateľné účinky na metabolizmus cukrov a tukov , vďaka už spomínaným fenoplastickými zlúčeninám. Je ale dôležitá celková úprava životného štýlu. Samotná konzumácia zelenej kávy, bez ďalších opatrení, ako zmena jedálnička a zaradenie pohybu, nefunguje ako nejaký zázračný elixír. Dokáže byť však zdatným pomocníkom v celom procese.

Kvalita je dôležitá

Je potrebné kupovať zelenú kávu z overených zdrojov a kvalitných značiek.

Zelenú kávu možno zakúpiť vo viacerých formách, napríklad ako kapsule, tablety či ako prášok, ktorý sa zaleje horúcou vodou. Nečakajte však, že má rovnakú chuť ako čierna káva. Chuťovo sa podobá skôr zelenému čaju .

Zelená káva obsahuje kofeín, nie je preto vhodná pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Pozor by si mali dať tí, ktorí trpia vysokým krvným tlakom a závažnejšou srdcovou či cievnou chorobou.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané