Štvrtina nakazených novým koronavírusom môže byť úplne bez príznakov

Až 25 percent ľudí infikovaných novým koronavírusom môže byť úplne bez príznakov, upozorňuje riaditeľ amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Robert Redfield.

02.04.2020 08:32
covid6 Foto:
Nový koronavírus COVID-19.
debata (5)

Vyjadril sa tak v rozhovore pre National Public Radio (NPR) s tým, že respiračné ochorenie COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, sa šíri „omnoho jednoduchšie“ ako chrípka, pretože sa dokáže prenášať už asi 48 hodín predtým, ako sa u chorého prejavia príznaky, ak sa vôbec nejaké ukážu.

“Toto pomáha vysvetliť, ako sa môže vírus ďalej tak rýchlo šíriť po krajine – máme asymptomatických prenášačov a máme tiež jednotlivcov, ktorí ho prenášajú 48 hodín predtým, ako sa u nich objavia príznaky," vysvetlil Redfield.

Veľmi silnou zbraňou proti šíreniu vírusu je preto podľa neho obmedzenie spoločenských kontaktov, ktoré ľuďom odporúča federálna vláda aj odborníci. Ľudia, ktorí sa javia zdraví, môžu totiž ochorenie nevedomky preniesť na zraniteľnejších obyvateľov.

Redfield pritom predpokladá, že počas letných mesiacov sa šírenie nákazy spomalí. Na jeseň alebo na začiatku zimy sa však CDC pripravuje na druhú vlnu. „Väčšina respiračných vírusov má v sebe sezónnosť a je teda možné predpokladať – budeme si však musieť počkať – no myslím, že mnohí z nás predpokladajú, že s koncom jari a začiatkom leta bude počet nakazených klesať, podobne ako je to v prípade chrípky, a vírus sa presunie na južnú pologuľu. Potom budeme mať čas pokračovať v zlepšovaní protiopatrení,“ objasnil s tým, že bude dôležité, aby sa ľudia s príchodom ďalšej sezóny vrátili k obmedzeniu spoločenských kontaktov.

Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom na svete prekročil 860-tisíc a viac ako 42-tisíc ľudí zomrelo.

V Spojených štátoch zatiaľ potvrdili viac ako 189-tisíc prípadov nákazy, ktorá si vyžiadala vyše štyritisíc obetí. Americkí experti pritom odhadujú, že epidémia môže v krajine zabiť 100-tisíc až 240-tisíc ľudí. Dúfajú však, že ak budú všetci dodržiavať pokyny, nebudú počty obetí až také vysoké.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #pandémia #koronavírus #Covid-19