štvrtok 2. apríla 2020

EU: Nový testovací materiál pre COVID-19

Vedci zo Spoločného výskumného centra (JRC), ktoré je pod správou exekutívy EÚ, navrhli nový kontrolný materiál, ktorý môžu laboratóriá použiť na kontrolu správneho fungovania koronavírusových testov a na zabránenie falošných negatívnych výsledkov.

Nový kontrolný materiál má potenciál zlepšiť schopnosť Európskej únie reagovať na pandémiu koronavírusu a zabrániť neefektívnemu testovaniu s plytvaním hodnotných zdrojov. Materiál pozitívnej kontroly zaručuje, že laboratórne testy fungujú správne. Pomáha vyhnúť sa tomu, že test uvedie negatívny výsledok, ak má kontrolovaná osoba pozitívny nález.

Kontrolný materiál navrhnutý strediskom JRC je syntetická, neinfekčná časť vírusu. Už dnes je 3.000 vzoriek kontrolného materiálu pripravených na odoslanie do skúšobných laboratórií v celej EÚ, pričom umožnia skontrolovať až 60 miliónov testov v celej EÚ. Vzorky sú vysoko koncentrované a na kontrolu jedného testu je potrebné len veľmi malé množstvo materiálu. To znamená, že na jedno laboratórium postačí jedna skúmavka nového materiálu na kontrolu až 20.000 testov.