Hoci sumárne čísla návratnosti investícií do umenia za rok 2019 ešte nie sú k dispozícii, tie polročné boli celkom optimistické. Zhodnotenie umenia na 12-mesačnej báze k polovici roka 2019 dosiahlo podľa spoločnosti Knight Frank desať percent.

„Celkovo nečakám, že by sa rast cien umenia vyrovnal fenomenálnemu roku 2019 na akciových trhoch,“ odhaduje analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Investori v dobrých časoch na burzách dali peniaze radšej do osvedčených aktív než do umenia či iných luxusných statkov. Podľa spoločnosti Art Market Research klesol v minulom roku aj počet predaných najznámejších malieb. Kým v roku 2018 sa ich predalo na aukciách osemnásť, v minulom roku len tri.

Podľa odborníkov za to mohla čiastočne neistota vo svetovej ekonomike. „Obavy z americko-čínskej obchodnej vojny, ale aj neistota okolo brexitu, keďže Londýn je jedným z troch najdôležitejších centier na predaj umenia, mali určite vplyv na trh s umením,“ tvrdí riaditeľ spoločnosti Art Market Research Sebastian Duthy.

Na druhej strane, výnosy z investovania do vzácnej whisky či do mincí v minulom roku medziročne rástli v dvojciferných číslach. Darilo sa aj investičnému vínu či známkam.

Uchovávateľ hodnoty

Niektorí analytici už dlhšie varujú, že ceny akcií na svetových trhoch sú nafúknuté aj pre politiku lacných peňazí od centrálnych bánk. Ponúka sa otázka, či je vhodný čas presunúť aspoň časť investícií do alternatívnych aktív, ako je umenie, veterány, víno alebo šperky.

Podľa odborníkov sú alternatívne aktíva vždy dobrým nástrojom na diverzifikáciu portfólia a jeho ochranu pred prípadnými ekonomickými turbulenciami.

„V súčasnosti, keď globálne trhy čelia množstvu turbulencií a rastúcim rizikám, táto zásada platí dvojnásobne,“ dodáva zakladateľ českého fondu Pro arte Robert Mečkovský.

Že trh s výtvarným umením je stabilnejší než akciový, potvrdzuje aj to, že sa odvíja v polročných cykloch, ktoré určujú najvýznamnejšie aukcie a veľtrhy umenia.

„Zberateľské aktíva stabilizujú investičné portfólio v čase, keď sa tradičné finančné aktíva na čele s akciami môžu ocitnúť v kríze,“ vysvetľuje S. Pánis.

Časovanie trhu v umení nefunguje

Umenie má oproti tradičným aktívam výhodu v tom, že jeho cena až tak nezávisí od hospodárskeho cyklu. 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa