Krátky dokumentárny film a kniha ukazujú pobrežie Hornádu z úplne iného pohľadu

Krátky dokumentárny film a kniha ukazujú pobrežie Hornádu z úplne iného pohľadu

Košice 2. apríla 2020 (HSP/Foto:Poppy Illsley)

 

V septembri minulého roku prebehla medzinárodná letná škola zameraná na súčasné plánovanie mesta a nové modely medziodborového učenia sa a spolupráce. Svoju optiku priblížila na Hornád a jeho okolie vo svojej každodennosti tak, ako ho nepoznáte. Celý proces zachytila filmárka Poppy Illsley v dvadsaťpäťminútovom filme, ktorý je teraz prístupný v plnej verzii. Ponorte sa s nami do spoznávania svojho mesta

Na snímke účastníci letnej školy

V súčasných diskusiách o meste máme tendenciu predstavovať si ho ako neustále sa rozvíjajúce. Dokonca aj v stále sa „zmenšujúcich“ či stagnujúcich postsocialistických európskych mestách, ako sú Košice, snívame o veľkom rozvoji − nových obytných štvrtiach, promenádach či nákupných strediskách, ktoré by vyplnili „prázdne“ miesta, ktoré často ostali v centrách po industriálnej výrobe. Kolektív SPOLKA sa dlhodobo venuje rozvíjaniu metód, v ktorých si ľudia spoločne môžu vyskúšať spoznávanie priestoru naprieč najrôznejšími disciplínami. Podľa kolektívu Spolka si súčasné plánovanie mesta vyžaduje osobnejší s slobodnejší prístup ku spoznávaniu našich miest, ktoré sa nezaobíde bez zapojenia obyvateliek a obyvateľov do hľadania skrytých kvalít a potrieb pre život v danom meste.

Reklama
Na snímke účastníci letnej školy

Takýto prístup k spoznávaniu predstavuje dvojjazyčná publikácia Mapping the in-between. Je zavŕšením Košickej letnej školy Never-never school, ktorá testuje interdisciplinárne mapovanie a alternatívne spôsoby, akými môžeme plánovať a (spolu)tvoriť naše mestá. Zozbierané texty sú jedinečným vhľadom do nových možných modelov spolupráce medzi rôznymi odbormi − právom, urbanizmom, architektúrou, biológiou, sociológiou a mnohými ďalšími − ktoré Spolka skúšala v Košiciach za pomoci účastníčok a účastníkov letnej školy.

Na snímke dvojjazyčná publikácia Mapping the in-between

Pre viac informácií o publikácii a metódach nájdete TU.

Reklama

Celý proces a atmosféru miesta „medzi“ riekou a historickým centrom mesta zachytáva v krátkom dokumentárnom filme Poppy Illsley, ktorá sleduje Spolku spolu s dvadsiatimi hosťami zo Slovenska a zo zahraničia a ich prácu.

Na snímke aktivita účastníkov letnej školy

Krátky dokumentárny film je možné si bezplatne zhliadnuť, jeho autorkou je Poppy Illsley

Lýdia Grešáková, členka kolektívu Spolka, povedala „Miesto, kde prebiehala letná škola, sme vybrali zámerne pre jeho výnimočnú kvalitu. Zachycuje stav zaseknutia sa niekde medzi utopickou túžbou po budúcej rozvinutej mestskej časti a stagnujúcou realitou. Toto „limbo“ nám poskytuje možnosť vidieť jeho kvality a už existujúcu sieť dynamických vzťahov, ktorá tam je. Chceme ukázať, ako spoluprácou rôznych disciplín a spoločným učením sa môžeme dať hlas tomu, čo tam už existuje, miesto toho aby sme prišli o jeho výnimočnosť tým, že ho bezmyšlienkovite zastaviame, ako to s podobnými miestami býva zvyčajne.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali