Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Ako dlho sa udrží SARS-CoV-2 na rozličných povrchoch?

Denisa Koleničová

Životnosť vírusu SARS-CoV-2 sa mení v závislosti od povrchu, na ktorom sa nachádza.

Ilustračné foto: koronavírus, Zdroj: Pixabay.com

Ukázali to výsledky vedcov z Národného inštitútu pre alergické a infekčné choroby (National institute of Allergy and Infectious Diseases), Centier na kontrolu a prevenciu chorôb (Centers for Disease Control and Prevention), Kalifornskej univerzity v Los Angeles (University of California) a Princetonskej univerzity (Princeton University).

Výsledky štúdie poskytujú kľúčové informácie o stabilite vírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

Naznačujú tiež, že ľudia sa môžu vírusom nakaziť zo vzduchu a po dotyku s kontaminovanými predmetmi. Vedci sa snažili prísť aj na to, aké sú hlavné odlišnosti medzi vírusom SARS-CoV-2 a SARS-Cov-1, ktorý zapríčiňuje ochorenie SARS. Skúmali aj to, ako je možné, že nový príbuzný vírusu expandoval vo svete tak rýchlo.

Štúdiu publikoval odborný časopis New England Journal of Medicine.

Porovnávali SARS-CoV-1 a SARS-CoV-2

SARS-CoV-1 je ľudský koronavírus, ktorý je vo svete vírusov aktuálne považovaný za najbližšieho príbuzného SARS-Cov-2. Podobne ako jeho nástupca, ktorý teraz cirkuluje po celom svete, sa po prvýkrát objavil v Číne, a to konkrétne v rokoch 2002 a 2003, kedy infikoval viac ako 8 000 ľudí.

Podľa vedcov sa vírusy nelíšia vo svojej stabilite, napriek tomu vírus SARS-Cov-2 za kratší čas infikoval omnoho viacej obetí.

Začali preto skúmať prenos vírusu z infikovanej osoby na rozličné povrchy v domácnosti (aerosol, meď, kartón, plast, nerez či oceľ) a rôznymi spôsobmi (napríklad kašľom či dotykmi).

Zistili, že akútny respiračný syndróm SARS-Cov-2 sa udrží v aerosoloch až tri hodiny, na medi približne štyri hodiny, dvadsaťštyri hodín na kartóne a dva až tri dni na plastoch, nereze a oceli. Následne skúmali i to, ako dlho ostane vírus  infekčný.

Ilustračný obrázok: koronavírus, Zdroj:Pixabay.com

Prečo SARS-CoV-2 infikoval väčší počet ľudí

Výsledky novej štúdie tiež vysvetľujú, ako je možné, že vírus SARS-CoV-2 v porovnaní s vírusom SARS-CoV-1 viedol k vyššiemu počtu nakazených.

Príčinou je pravdepodobne to, že ľudia môžu byť prenášačmi SARS-CoV-2 bez toho, aby si to uvedomili, často totiž nepociťujú žiadne príznaky. Alebo sú infikovaní dávno predtým, než sa príznaky objavia.

Vďaka tomu opatrenia, ktoré fungovali pri nákaze SARS, sú v tomto prípade menej účinné.

Okrem toho sa zdá, že na rozdiel od SARS-CoV-1 sa väčšina sekundárnych prípadov prenosu vírusu vyskytuje skôr v komunitnom prostredí než v zdravotníctve. To ale neznamená, že zdravotnícke prostredie nie je náchylné na šírenie vírusu SARS-CoV-2.

Dodržujte hygienické opatrenia

Nová štúdia teda potvrdzuje správnosť usmernenia odborníkov v oblasti verejného zdravia.

Ak chceme zabrániť šíreniu SARS-CoV-2, je nutné, aby sa i naďalej dodržiavali preventívne opatrenia, ktoré sú podobné ako v prípade vírusov chrípky či iných respiračných vírusov.

Vyhýbajte sa preto úzkemu kontaktu s chorými ľuďmi, nedotýkajte sa nosa, očí a úst, zdržiavajte sa v domácom prostredí, čistite a dezinfikujte predmety i povrchy vo vašej domácnosti, ktorých sa často dotýkate.

Zdroj: doi:10.1056/NEJMc2004973

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky