Prejsť na obsah

Primátor Polaček dnes podpísal viaceré sociálne opatrenia na zmiernenie dôsledkov koronavírusu, ktoré pomôžu peňaženkám Košičanov

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček dnes podpísal viaceré uznesenia zo štvrtkového mestského zastupiteľstva. Tie výrazným spôsobom pomôžu obyvateľom mesta v súčasnej mimoriadnej situácii, keď všetci bojujeme so zdravotnými a ekonomickým dôsledkami koronavírusu.

Oddnes až do 30. júna 2020 bude môcť zhruba 15 000 seniorov s mesačným dôchodkom do 450 eur (doteraz to bolo 415 eur) za zvýhodnených podmienok využiť donášku obedov. Každý z nich si bude môcť objednať akúkoľvek donášku jedného jedla denne, odloží si bločky, odnesie ich na svoju mestskú časť aj so svojim dôchodkovým výmerom. Mesto mu následne preplatí 1 euro za jedlo a 1 euro za dopravu.

„Týmto gestom chcem urobiť niekoľko vecí. Tou hlavnou je pomoc seniorom, aby si dokázali vo vlastnej réžii zabezpečiť teplé jedlo. Takisto tým vieme pomôcť aj reštauračným zariadeniam, ktoré zažívajú veľmi ťažké časy. Toto opatrenie bude platiť do júna. Potom to prehodnotíme a rozhodneme sa ako ďalej budeme postupovať,“ tvrdí primátor.

Predlžuje sa platnosť lístkov na 30, 90, 180 dní a celoročného

Ďalším primátorom podpísaným uznesením je dodatok č. 2 k Tarife DPMK. Isto poteší takmer 53 tisíc oprávnených cestujúcich, ktorí v období od 9. marca do 31. marca mali zakúpené časové predplatné lístky na 30, 90, 180 dní ako aj celoročný.

Tieto druhy lístkov budú po skončení svojej vyznačenej platnosti platiť ešte nasledujúcich 60 dní. Cieľom tohto kroku je aspoň čiastočná kompenzácia nižšieho počtu prevádzkovaných liniek a spojov pre cestujúcich v MHD.

Jej prevádzka v Košiciach prešla po zatvorení škôl, úradov, verejných inštitúcií a niektorých obchodných prevádzok od 16. marca na tzv. víkendový režim s výnimkou spojov do významných výrobných závodov.

Vedenie DPMK  dnes na Krízovom štábe informovalo, že počet spojov sa zredukoval o 40 percent, počet najazdených kilometrov je zhruba o 30 percent nižší a tržby poklesli o zhruba 80 percent. Na druhej strane až na ojedinelé výnimky sú spoje cestujúcimi obsadené menej než spolovice ich kapacity.

„Keďže sme majiteľom týchto predplatných lístkov znížili komfort cestovania, chceli sme im vyjsť v ústrety a kompenzovať im to predĺžením platnosti časových lístkov,“ povedal Jaroslav Polaček.

V podpísanom uznesení je zapracovaný aj schválený pozmeňujúci návrh poslanca Miroslava Špaka (nezávislý). Ten navrhol predĺženie platnosti časových lístkov takisto o 60 dní, ale až ďalší mesiac po mesiaci, v ktorom bola ukončená mimoriadna situácia.

Padyšák s Filipkom vyzvali primátora a poslancov, aby korigovali dôsledky Špakovho pozmeňujúceho návrhu 

Generálny riaditeľ DPMK Vladimír Padyšák a predseda Dozornej rady DPMK Jozef Filipko (SMK) z dôvodu finančných strát, ktoré v takom prípade hrozia podniku, apelovali na primátora a poslancov, aby zvážili korekciu uznesenia na ďalšom zastupiteľstve.  

„Realizácia dodatočného predĺženia platnosti o ďalších 60 dní ktorá nastane po ukončení mimoriadnej situácie v zmysle návrhu pána Špaka, značne skomplikuje už aj tak nepriaznivú finančnú situáciu DPMK navýšením straty o ďalšie 2 milióny eur, o ktoré budeme musieť požiadať mesto Košice. Vzhľadom na uvedené skutočnosti, s plnou vážnosťou upozorňujeme vedenie mesta a poslancov Mestského Zastupiteľstva, aby zvážili korekciu schváleného uznesenia v bode č.5 vylúčením ďalšej kompenzácie, ktorá by nastala po ukončení mimoriadnej situácie,“ uviedli.

Primátor zdôraznil, že mal dilemu, či má toto uznesenie podpísať a vzniknutú situáciu konzultoval aj so štatutárnymi orgánmi DPMK.  

„Uznesenie som podpísal, aby kompenzácie pre držiteľov časových predplatných lístkov platili už oddnes. Predstavitelia vedenia DPMK a Dozornej rady ma informovali, že výpadok na tržbách by sa pohyboval na úrovni 2 milióny eur. Zároveň ma ako aj poslancov Mestského zastupiteľstva požiadali o nápravu. Z tohto dôvodu na najbližšom mestskom zastupiteľstve požiadame poslancov, aby sme k tomuto uzneseniu urobili korekciu, resp. úpravu a našli taký spôsob, aby to DPMK finančne čo najmenej zaťažilo. Už teraz vieme, že mestu bude v rozpočte chýbať minimálne 40 miliónov eur a budeme musieť pristúpiť k obrovským škrtom,“ skonštatoval.  

Predstavitelia DPMK v súvislosti s prijatým uznesením dnes na Krízovom štábe vyzvali cestujúcich, aby na predlžovanie platnosti mesačníkov a dobíjanie kreditu cez elektronickú peňaženku využívali ich stránku https://eshop.dopravnakarta.sk/dpmk/. Takisto informovali, že predĺženie platnosti časových lístkov o 60 dní sa udeje automaticky a nie je tak potrebné si to aktivovať elektronicky alebo v ich Zákazníckom centre.

Parkovanie v našom meste je už zadarmo

Primátor mesta Košice dnes vydal aj príkaz na podporu individuálnej dopravy na úkor hromadnej, ktorá v praxi bude dočasne znamenať bezplatné parkovanie.

So zreteľom na vyhlásenú mimoriadnu situáciu na základe odporúčania Mestského zastupiteľstva v Košiciach, Krízového štábu mesta Košice a Rady starostov a vzhľadom na podstatne obmedzenú prevádzku MHD sa stanovuje pre obyvateľov mesta nasledovné:

- oddnes sa prerušuje sa prevádzkovanie parkovacích miest v zóne plateného parkovania podľa VZN č. 157 o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzenom území mesta Košice v znení neskorších predpisov.

- za týmto účelom sa dočasne deaktivujú parkovacie automaty a platobné systémy slúžiace na úhradu jednorazového parkovného.

- zároveň sa vyzývajú súkromní prevádzkovatelia parkovacích miest na území mesta Košice (najmä na závorových parkoviskách), aby za účelom podpory opatrení smerujúcich k zabráneniu ďalšieho šírenia ochorenia COVID-19 dočasne prerušili prevádzkovanie parkovacích miest za odplatu (t. j. vrátane deaktivácie rampového systému závorového parkoviska).

- uvedený režim života obyvateľov sa ustanovuje do odvolania, najneskôr však do dňa skončenia mimoriadnej situácie.

Domáce vyučovanie pre detí rodičov pracujúcich v prvej línii chce zabezpečovať 40 pedagógov  

Viceprimátorka Lucia Gurbáľová (KDH) takisto informovala o tom, že mesto tento týždeň začalo aj s pilotným projektom domácej starostlivosti a vyučovania školákov pedagógmi zo škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Táto dobrovoľnícka služba sa poskytuje pre školopovinné deti zdravotníkov, záchranárov, policajtov, pracovníkov záchranných a bezpečnostných zložiek, vodičov, či ďalších ľuďom, ktorí v súčasnosti pomáhajú zvládnuť Košičanom tieto náročné časy. 

Doteraz o zaradenie do nej požiadalo desať rodín a zabezpečovať by ju malo 40 pedagógov. Ako dodala viceprimátorka, mesto predpokladá, že tieto počty budú v nasledujúcich dňoch rásť.