Ktoré čistiace prostriedky do domácnosti sú vhodné na dezinfekciu a ktoré nie

Petra Lyžičiarová Téma
5. apríla 2020 0

V súvislosti s obmedzením šírenia koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19, je dôležitá okrem nosenia rúška a dôkladnej hygieny, aj dezinfekcia domácnosti. Ak neviete, ako môžete svoj domov dezinfikovať a ktoré čistiace prostriedky vám na to môžu poslúžiť, v našom článku vám prinášame praktické informácie.

Prečo, kedy a ako dezinfikovať?

Nosenie rúška a umývanie rúk po príchode domov je síce jedným zo spôsobov obmedzujúcich šírenie nákazy koronavírusom (aj inými vírusmi), no samo o sebe nie je postačujúce. Na to, aby sme zabránili prenosu vírusových ochorení je potrebné zamerať sa aj na dezinfekciu rôznych povrchov v našej domácnosti. Mali by to byť často používané predmety, ako sú kľučky, vypínače, kľúče alebo mobil.

Mnoho ľudí nevie, ako často by mali robiť dezinfekciu domácnosti. Za bežných okolností a v prípade, že nemáte doma chorého člena rodiny, to s dezinfekciou nie je potrebné preháňať. Úplne postačí, ak budete najčastejšie používané povrchy a zariadenia u vás doma dezinfikovať raz týždenne. Ak niekto z vašej rodiny ochorie, mal by byť v miestnosti oddelenej od ostatných členov domácnosti a dezinfekcia by mala byť každodenná.

Dezinfekcia klávesnice

Pri dezinfekcii nezabúdajte ani na elektronické zariadenia, ktoré často používate

 

Dôležité je, aby ste pri dezinfekcii dodržiavali určité zásady:

  • noste pri dezinfekcii gumové rukavice – chránite tak svoje ruky pred vysušením z chemických látok a zároveň pred mikroorganizmami. Rukavice, ktoré používate na dezinfekciu, nepoužívajte na nič iné.
  • pred dezinfekciou pomocou chemických čistiacich prostriedkov je potrebné povrchy najskôr umyť mydlom a vodou
  • na každý povrch použite čistú handru alebo utierku
  • po dezinfekcii domácnosti si dôkladne umyte ruky a ošetrite ich krémom

 

💡 Rúška:

Pri dodržiavaní zásad hygieny je potrebné aj pravidelné pranie použitých rúšok. Všetko dôležité o rúškach sa dozviete v našom článku.

 

Aké čistiace prostriedky sú účinné?

Na dezinfekciu povrchov je možné použiť napríklad aj bežne dostupný lieh Spiritus Dilutus, ktorý by ste mali zohnať v lekárni a obsahuje 60-percentný alkohol. Vo všeobecnosti platí, že vírusy ničia roztoky s obsahom alkoholu minimálne 60%. Sem patrí aj obyčajná Alpa Francovka. Alkohol vo forme spreja je výborný na rôzne povrchy, avšak nie každý povrch môžete čistiť alkoholom, a tak je potrebné siahnuť po iných chemických látkach.

Na dezinfekciu je možné použiť aj čistiace prostriedky na báze chlóranu sodného, prípadne roztokov s obsahom od 62 do 71 percent etanolu, 0,5 % peroxidu vodíka alebo 0,1 percenta chlórnanu sodného. Takéto čistiace prostriedky dokážu inaktivovať vírusy v pomerne krátkom čase, zhruba do jednej minúty.

Na dezinfekciu je možné použiť aj peroxid vodíka, ktorý pomáha ničí široké spektrum mikroorganizmov vrátane baktérií a vírusov. Použiť ho môžete len na tvrdých a neporéznych povrchoch, pričom na dezinfekciu vám stačí 3-percentný roztok. Nepoužívajte ho však na textil a pri použití je potrebné mať na rukách rukavice. Peroxid vodíka je potrebné nechať pôsobiť na povrchu najmenej minútu a potom utrieť.

Dezinfekcia umývadla

Domácnosť v čase ochorenia člena rodiny dezinfikujte každý deň

 

Čistiace prostriedky vhodné na dezinfekciu

K čistiacim prostriedkom vhodným na dezinfekciu domácnosti patria všetky tie, ktoré majú v zložení chlórnan sodný alebo obsahujú najmenej 60-percent čistého alkoholu.

➡️ Sanytol – univerzálny dezinfekčný sprej

Značka Sanytol má v ponuke viacero produktov na dezinfekciu domácnosti. Nájdete tu prípravky proti roztočom, ale aj na dezinfekciu bielizne, dezinfekčné čističe na podlahy či univerzálne dezinfekčné spreje alebo dezinfekčné vlhčené obrúsky.

Sanytol odstraňuje 99,9 % mikróbov, medzi nimi aj herpes, vírus chrípky Influenza A (H7N1), ďalej organizmy Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococcus hirae, Escherichia coli, Candida albicans a Aspergillus Niger.

Zloženie: ide o biocídny prípravok s účinnou dezinfekčnou látkou chlorid didecyldimethylammonium

Určenie: Sanytol dezinfikuje všetky povrchy, má sviežu vôňu eukalyptu a nezanecháva po sebe škvrny.

Použitie: Pred použitím si prečítajte pokyny na fľaštičke. Sprejový rozprašovač dajte do polohy ON a nastriekajte na plochu. Plocha musí byť dostatočne vlhká a nechajte na nej prípravok pôsobiť niekoľko minút. Potom plochu utrite čistou a suchou handričkou alebo utierkou.

Sanytol sprej je možné použiť na WC dosky, sanitárne zariadenia, sifóny, umývateľné plochy, detské hračky, matrace, obkladačky, odpadkové koše, telefóny a iné.

💡 TIP na produkt - Sanytol - Univerzálny čistič, sprej
SANYTOL UNIVERZÁLNY ČISTIČ Sprej
➡️ dezinfikuje kuchyne, WC, sanitárne zariadenia, sifóny, dlažby
➡️ vhodný na umývateľné povrchy, elektrické domáce spotrebiče, matrace, koberce, sedačky, telefóny, počítače, hračky
✅ trojaký účinok (antibakteriálny, fungicídny a virucidný)
✅ všestranné použitie
✅ jednoduchá aplikácia rozprašovačom

💡 TIP č.1: porovnanie cien vo všetkých dostupných eshopoch💡 TIP č.2: možnosť bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkom"

 

➡️ Savo Original

Savo patrí k veľmi známym a obľúbeným dezinfekčným čistiacim prostriedkom s obsahom chlórnanu sodného, ktorý dáva Savu jeho špecifický zápach. Pod značkou Savo nájdete univerzálne čističe, prípravky proti plesniam, ale aj saponáty, tekuté čističe do kuchyne i do kúpeľne či bazénovú chémiu a ďalšie.

Dezinfekčný prostriedok Savo Original je spoľahlivý pri odstraňovaní baktérií, vírusov, rias a mikroskopických húb. Má veľmi širokú škálu použitia, preto je dnes obľúbenou súčasťou čistiaceho arzenálu nejednej domácnosti.

Zloženie: chlornan sodný 47 g/kg (4,7%)

Určenie: Savo Original je možné použiť na dezinfekciu povrchov vo vašej domácnosti, ale je vhodný aj na dezifekciu kuchynského a hygienického náradia či sanity. Použiť ho môžete aj na hračky, či dokonca dezinfekciu pitnej vody v studniach, či ako prípravok proti riasam v bazéne.

Použitie: Pred použitím si prečítajte návod na fľaši. Roztok je potrebné používať v správne nariedenej forme a nechať ho pôsobiť aspoň 30 minút. Potom je nutné ho dôkladne opláchnuť.

💡 TIP na produkt - Savo Original 5 l
Savo Original 5 l
➡️ dezinfekcia podláh a povrchov
➡️ dezinfekcia vody, bazénov
➡️ čistenie a dezinfekcia WC
✅ veľké výhodné balenie
✅ univerzálne použitie
✅ likviduje baktérie, vírusy, riasy a mikroskopické huby

💡 TIP č.1: porovnanie cien vo všetkých dostupných eshopoch💡 TIP č.2: možnosť bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkom"

 

➡️ Domestos

K ďalším obľúbeným prostriedkom určeným na dezinfekciu vášho domova patria tekuté čističe Domestos, ktoré nájdete v rôznych vôňach. Medzi produktami nájdete čistiace WC gély, gély na WC určené aj na odstránenie vodného kameňa či čistič odpadov.

Tekutý dezinfikačný a čistiaci prostriedok Domestos zabíja všetky známe druhy baktérií a keďže obsahuje chlórnan sodný, ochrániť vás môže aj pred vírusmi.

Zloženie: chlórnan sodný 4,5 g / 100 g, neiónové povrchovo aktívne látky, mydlo, parfum

Určenie: Domestos môžete používať v neriedenej forme na intenzívnu dezinfekciu napríklad toaliet, odtokov, drezov či sanity. V riadenej forme ho možno použiť na dezinfekciu podláh, pracovných plôch, handričiek alebo špongií. V zridenej forme poslúži aj na bielenie bielizne.

Použitie: Domestos je potrebné používať v správne rozriedenom množstve, pričom na dezinfekciu väčších plôch a podláh sa odporúča 120 ml Domestosu naliať do 5 litrov vody. Ak chcete prípravok použiť na bielenie, postačí vám na 5 litrov 20 ml. Na dezinfekciu toalety nalejte 80 ml pod okraj a nechajte pôsobiť aspoň 15 minút, ideálne celú noc. Ak chcete čistiť zapáchajúci odtok, nalejte gél do odtoku a nechajte pôsobiť 5 minút, následne dôkladne opláchnite. Riaďte sa vždy odporúčaním výrobcu uvedenom na obale.

💡 TIP na produkt - Domestos 24h White & Shine tekutý dezinfekčný a čistiaci prípravok 750 ml
Domestos 24h White & Shine tekutý dezinfekčný a čistiaci prípravok 750 ml
➡️ dezinfikuje v neriedenej i v riedenej forme
➡️ neriedená forma vhodná na dezinfekciu toaliet, umývadiel a kuchynských drezov
➡️ v riedenej forme vhodný na dezinfekciu hubiek na riad, podlahy a pracovné povrchy
➡️ v riedenej forme vhodný aj na bielenie bielizne
✅ široké možnosti využitia
✅ cenovo dostupný
✅ možné využiť aj na bielenie

💡 TIP č.1: vynikajúce ceny tovaru💡 TIP č.2: množstvo druhov dopravy, platieb (aj na splátky), možnosť vynášky do bytu💡 TIP č.3: časté akcie a výpredaje (aktuálne prebiehajúce → tu)

 

➡️ Dettol Antibakteriálny sprej na povrchy

Značka Dettol má v ponuke antibakteriálne a dezinfekčné prípravky v podobe gélov na ruky, tekutých mydiel, vlhčených utierok, dezinfekčných sprejov na rany, ale aj čistiace dezinfekčné prostriedky.

Dettol antibakteriálny sprej na povrchy zničí až 99,9 % baktérií a vírusov, medzi nimi napríklad aj vírus chrípky, či Escherichia coli, Enterococcus hirae, Staphylcoccus aureus, Pseudemona aeruginosa. Pomáha tiež odstrániť 90% alergénov – peľ, prach, srsť zvierat.

Zloženie: kvartérne amóniové zlúčeniny, C12-16-alkyl(benzyl)dimetylamónium-chloridy: 0,96g/kg

Určenie: Univerzálny dezinfekčný sprej Dettol je vhodný na dezinfekciu neporéznych povrchov, akými sú kuchynské pracovné dosky, detské stoličky, prebaľovacie podložky, chladničky, drezy, vodovodné kohútiky, odpadkové koše, či sedadlá na toaletách. Nepoužívajte ho na zrkadlá, textílie, okná a natreté alebo lakované povrchy. Vhodný nie je ani na dezinfekciu detských plastových fliaš.

Použitie: Pred použitím si prečítajte pokyny na obale výrobku. Použitie spreja je jednoduché, striekajte ho priamo na povrch, ktorý chcete dezinfikovať, potom utrite handričkou a nechajte uschnúť. V prípade, že chcete sprej použiť na dezinfekciu elektrických zariadení, pred utretím nastriekajte sprej na handričku a zariadenie ňou utrite.

💡 TIP na produkt - Dettol antibakteriálny sprej na povrchy Originál
Dettol antibakteriálny sprej na povrchy Originál
➡️ odstraňuje alergény
➡️ ničí baktérie a vírusy
➡️ vhodný na kuchynské povrchy, detské stoličky, prebaľovacie podložky, chladničky, odpadkové koše, drezy, toalety
➡️ nevhodné na okná, textil, zrkladlá, lakované či natreté povrchy
✅ všestranné použitie
✅ jednoduchá aplikácia rozprašovačom

💡 TIP č.1: porovnanie cien vo všetkých dostupných eshopoch💡 TIP č.2: možnosť bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkom"

 

➡️ Burbegel

Burbegel je univerzálny dezinfekčný čistiaci prostriedok na báze alkoholu, ktorý môžete použiť na dezinfekciu povrchov, ale aj ako antibakteriálny dezinfekčný gél na ruky. Keďže obsahuje až 80% etanol, je veľmi účinný na dezinfekciu a ničenie vírusov.

Zloženie: etanol (min. 80% v/v), ajatín a glycerín

Určenie: Burbegel je vhodný na dezinfekciu povrchov a keďže obsahuje aj glycerín, poslúži aj na dezinfekciu rúk.

Použitie: Koncentrovaný prípravok naneste na povrch, ktorý chcete dezinfikovať, nechajte pôsobiť po dobu minimálne 30 sekúnd a následne nechajte voľne uschnúť.

💡 TIP na produkt - Burbegel dezinfekčný prípravok 1 l
Burbegel dezinfekčný prípravok 1 l
➡️ slúži na čistenie rúk
➡️ na dezinfekciu rôznych povrchov, kľučky dverí
➡️ je potrebné nechať ho pôsobiť 30 sekúnd a nechať uschnúť
✅ obsahuje 80% etanol
✅ jednoduché používanie

 

➡️ Kärcher RM 735 dezinfekčný prostriedok

Tento dezinfekčný prostriedok je vhodný na univerzálne použitie a dezinfekciu veľkých plôch pomocou zariadení značky Kärcher, ale môžete ho použiť aj na ručné čistenie. Pôsobí proti baktériám, mikroskopickým hubám a ničí aj vírusu. Je šetrný k materiálu.

Zloženie: didecyldimetylamóniumchlorid, N-Alkyl-N,N-dimethyl-N-benzylammoniumchloride
N-alkyl(C12C14)-N-ethylbenzyl-N, N-dimethylammoniumchloride

Určenie: Prípravok je vhodný na dezinfekciu v oblasti wellness a fitnes, ale aj pre sanitárnu oblasť. Výborne poslúži na plošnú dezinfekciu a dezinfekciu ošetrovní a spoločenských miestností.

Použitie: Pred použitím si prečítajte návod na obale a riaďte sa pokynmi uvedenými na ňom. Dezinfekčný prípravok je určený na použitie v zariadeniach Kärcher, ale aj na ručné čistenie a dezinfekciu.

💡 TIP na produkt - Kärcher RM 735 dezinfekčný prostriedok 5 l
Kärcher RM 735 dezinfekčný prostriedok 5 l
➡️ účinkuje baktericídne, fungicídne, ničí vírusy
➡️ použitie v oblasti fitness a wellness, sanitárna oblasť, na plošnú dezinfekciu, na dezinfekciu ošetrovní
➡️ určený na čistenie pomocou zariadení Kärcher
✅ všestranné pôsobenie
✅ využitie na rôzne povrchy
✅ veľké balenie

💡 TIP č.1: aktuálne prebiehajúce akcie ➡️ nájdete tu💡 TIP č.2: oficiálny eshop značky, globálny výrobca a predajca čistiacej techniky💡 TIP č.3: špičkové servisné záručné a pozáručné služby

 

Ktoré na dezinfekciu vhodné nie sú?

V skratke povedané – pokiaľ daný čistiaci prostriedok neobsahuje najmenej 60 a viac percent alkoholu, prípadne 0,1 percenta chlórnanu sodného, vírusov ani baktérií vás nezbaví. Použiť na dezinfekciu je možné, ako sme už spomínali, aj 3-percentný roztok peroxid vodíka.

Určite by ste na dezinfekciu nemali používať ani ocot, ktorý je na väčšinu baktérií a vírusov neúčinný. Nezriedený ocot môže zničiť niektoré druhy baktérií, avšak nie sú žiadne dôkazy o tom, že by mohol zničiť koronavírus.

 

Tipy na dezinfekciu domácnosti

Pri dezinfekcii domácnosti by ste sa mali riadiť niekoľkými pravidlami. Tu je zopár užitočných tipov na účinnú dezinfekciu:

  • povrchy a predmety, ktoré často používate, ako sú kľučky, vypínače či mobily, dezinfikujte častejšie
  • nezabudnite na dezinfekciu kľúčov, kreditných kariet, ovládačov, stolov, klávesnice, toalety či umývadla
  • pri dezinfekcii používajte ochranné rukavice a miestnosť dobre vetrajte
  • po čistení rukavice ihneď zložte a ak sú jednorazové, zahoďte ich, následne si dôklade umyte ruky

 

Dezinfekcia mobilu

Nezabúdajte ani na dezinfekciu mobilu

Dezinfekcia kreditných kariet

S kreditnými kartami prichádzame do kontaktu takmer každý deň, a tak by sme nemali zabudnúť na ich dezinfekciu. Karty môžete dezinfikovať prostriedkami na báze alkoholu – kartu stačí dôkladne pretrieť utierkou, na ktorú nastriekate alkoholový roztok.

 

Ako na dezinfekciu mobilov, tabletov a elektroniky

Telefóny, tablety, notebooky či počítačové klávesnice a myšky sú povrchy s častým dotykom. Pri dezinfekcii mobilu by ste nemali používať prostriedky s obsahom alkoholu, pretože ten môže poškodiť ochranný povlak na obrazovke telefónu. Vhodné môžu byť antibakteriálne utierky alebo univerzálny antibakteriálny sprej bez obsahu alkoholu.

Mobilné zariadenie vyčistíte aj tak, že mobil vypnente a utriete ho vlhkou a namydlenou handričkou.

 

Čo ešte dezinfikovať?

Dezinfikovať by ste mali napríklad aj kľúče. Postačí vám na to opäť vlhčená dezinfekčná utierka. Raz za čas je vhodné dezinfikovať aj hračky vašich detí, pričom treba zohľadniť materiál, z akého je daná hračka vyrobená. Nezabudnite ani na pravidelnú dezinfekciu umývačky riadu a práčky.

 

💡 TIP

Viac informácií o tom, ako dezinfikovať vašu domácnosť nájdete v našom článku,v ktorom sme sa dezinfekciou domácnosti podrobne zaoberali.

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
3.8/5 - (17 votes)
Autor článku
Petra Lyžičiarová

Redaktorka magazínu DoDomácnosti.sk. Mám rada prírodu, zvieratá a rada tvorím. Kreatívne sa realizujem nielen pri písaní, ale i v domácnosti, záhrade a v kuchyni, a tak verím, že moje články budú pre vás zaujímavé, užitočné a prínosné.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.