Pôrody bez tíšenia bolesti a porušovanie práv. Ženy čelia krutým praktikám, varuje ombudsmanka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ilustračná fotografia. Foto: Gettyimages

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa obrátila na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) v súvislosti s obmedzovaním práv rodiacich žien počas pandémie nového koronavírusu.

Zároveň mu poskytla prehľad odporúčaní v oblasti zdravotníctva, ktoré rezortu v minulosti navrhovala. Agentúru SITA o tom informovala Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv.

Niektorým odopierajú aj epidurálnu analgéziu

Ombudsmanka podotkla, že z medializovaných informácií aj zo správ od mimovládnych organizácií vyplýva, že niektoré pôrodnice na Slovensku obmedzili právo rodičiek na sprevádzajúcu osobu pri pôrode v čase pandémie.

Zároveň niektoré zdravotnícke zariadenia odopierajú ženám možnosť adekvátneho tíšenia bolesti prostredníctvom epidurálnej analgézie, prípadne nariaďujú vykonávanie cisárskych rezov, kliešťových pôrodov či oddeľovanie žien od novorodencov bez riadnej medicínskej indikácie.

Považujem za nevyhnutné, aby zdravotnícke zariadenia pri poskytovaní pôrodnej starostlivosti počas pandémie Covid-19 uplatňovali jednotné štandardy a postupy vychádzajúce z najnovších vedeckých a lekárskych poznatkov garantujúcich rešpektovanie základných ľudských práv a slobôd,“ uviedla Patakyová.

Podľa nej takýto zásah aj v čase epidémie a núdzového stavu môže byť vykonaný iba v prípade, ak sleduje legitímny cieľ, je nevyhnutný a realizovaný primeraným spôsobom.

Aj ženy s Covid-19 majú právo na kvalitnú starostlivosť

Verejná ochrankyňa práv sa v liste ministrovi odvolala na stanovisko Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) k pôrodníckej starostlivosti v čase epidémie, podľa ktorého majú všetky tehotné ženy, vrátane žien s pozitívnym testom alebo podozrením na Covid-19, právo na kvalitnú zdravotnú starostlivosť pred pôrodom, počas neho a po ňom.

Toto právo zahŕňa aj prítomnosť sprevádzajúcej osoby počas pôrodu podľa výberu ženy. Verejná ochrankyňa práv vo svojom stanovisku zároveň vychádza zo správy osobitnej spravodajkyne OSN proti násiliu páchaného na ženách, ktorá vyzvala štáty, aby garantovali právo žien na sprevádzajúcu osobu pri pôrode.

Rodička má právo na sprevádzajúcu osobu

V súvislosti s odopieraním epidurálnej analgézy poukázala na tvrdenie osobitného spravodajcu OSN pre násilie a iné kruté, neľudské a ponižujúce zaobchádzanie alebo trest, že nezabezpečenie prístupu k medikamentom na úľavu od bolesti ohrozuje základné právo na zdravie a ochranu pred krutým, neľudským a ponižujúcim zaobchádzaním.

Ombudsmanka preto ministrovi odporučila, aby prijal adekvátne opatrenia, ktoré zabezpečia všetkým ženám právo na kvalitnú zdravotnú starostlivosť rešpektujúcu základné práva a slobody, vrátane práva rodičky na sprevádzajúcu osobu počas pôrodu vo všetkých zdravotníckych zariadeniach poskytujúcich pôrodnú starostlivosť počas pandémie.

Dochádza k systémovému porušovaniu práv a slobôd

Takisto ho upozornila aj na problémy spojené s pôrodníckou starostlivosťou ešte pred šírením nákazy. Potrebné je podľa nej zamerať sa na odstránenie systémových porušení práv a slobôd. Ide napríklad o rutinný nástrih hrádze či šitie pôrodných poranení bez anestézie.

Ministrovi preto navrhla, aby inicioval prijatie štandardov pôrodnej starostlivosti, ktoré by reflektovali medzinárodne uznávané štandardy.

Okrem pôrodníckej starostlivosti Patakyová upozornila aj na ďalšie problémy týkajúce sa porušovania práv. Ministra tak informovala o problematickom poskytovaní zdravotnej starostlivosti pre transrodové osoby v súvislosti s procesom prepisu ich rodu, ako aj na chýbajúce štandardy pri používaní elektrokonvulzívnej liečby.

Agentúra SITA požiada k tejto veci o stanovisko Ministerstvo zdravotníctva SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marek KrajčíMária PatakyováMichaela Pavelková
Firmy a inštitúcie WHO Svetová zdravotnícka organizácia