Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pomôžu nové pokusy slovenskej ekonomike? Vzorom nám môže byť predsa Nemecko či USA
Zdielať na

Pomôžu nové pokusy slovenskej ekonomike? Vzorom nám môže byť predsa Nemecko či USA

SLOVENSKO / Netreba nič nové vymýšľať, stačí len implementovať tie ekonomické opatrenia, ktoré už urobilo Nemecko alebo Spojené štáty. Presne toto odkazujú odborníci slovenskej vláde, ktorá stále podľa nich nerieši zásadné ekonomické opatrenia na záchranu veľkých firiem. To je už podľa analytikov aj dôsledok ohláseného hromadného prepúšťania v spoločnosti Decodom Topoľčany.

Zahraničné krajiny ďaleko viac ekonomicky podporujú svojich zamestnávateľov. A podľa odborníkov nerozlišujú, či ide o malých živnostníkov alebo veľké spoločnosti.“Nič netreba vymýšľať, stačí len skopírovať skvelé opatrenia zo zodpovedných krajín Európskej únie a OECD,” vysvetlil analytik J&T Banky a burzový maklér Stanislav Pánis.

Nemci aj Francúzi povedali, že poskytnú neobmedzenú pomoc a urobia všetko, čo bude potrebné, aby zachránili celú svoju ekonomiku a firemný sektor. “Naša vláda sa k tomu stavia strašne rezervovane a strašne sa pozerá na to, či si to slovenská ekonomika, resp. verejné financie, môžu dovoliť alebo nemôžu, ale na to teraz nie je vôbec čas,” upozorňuje Pánis. 

Podľa odborníkov sa nemôže stať, že kvôli úspore jednej alebo dvoch miliárd eur necháme skolabovať celú ekonomiku a padnúť najväčších zamestnávateľov. Následky by to malo neskôr ďaleko väčšie pre verejné financie. “My si uvedomujeme, že oni tou kostrou ekonomiky sú, ale zase povedzme si, že tí veľkí dokážu ako keby dlhšie vydržať nedýchať, keď to tak zjednodušene poviem, ako tí malí," argumentuje minister financií Eduard Heger. 

“Je si potrebné uvedomiť, že práve veľké podniky sú kostrou ekonomiky, ak si zoberieme regionálnu štruktúru Slovenska, tak v tých regiónoch, kde je veľký podnik, tak okolo neho vyrástlo veľa malých a stredných podnikov, miestnej ekonomike sa darí a paradoxne vláda na tieto podniky v týchto opatreniach nemyslela,” zdôraznil výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor. 

Koronavírus má prvé ekonomické obete. Decodom Topoľčany ohlásil hromadné prepúšťanie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy