Trend zmazal pôvodný článok o svojom majiteľovi – plagiátorovi. Článok sme pre vás zachránili (FOTO)

Trend zmazal pôvodný článok o svojom majiteľovi – plagiátorovi. Článok sme pre vás zachránili (FOTO) Foto: Penta

Web Trend.sk, ktorý patrí vydavateľstvu Penty, najprv napísal článok s titulkom: Spolumajiteľ Penty je plagiátor. Rigorózku obhájil tam, kde Danko. Neskôr redakčný článok zmazal a zverejnil len agentúrny text s jemnejším titulkom: Denník N: Finančník Dospiva získal titul JUDr. odpísaním cudzej práce.

Denník N v nedeľu popoludní informoval, že jeden z majiteľov finančnej skupiny Penta sa pri získaní titulu nechoval veľmi eticky. Marek Dospiva získal v Banskej Bystrici titul za ukradnutú prácu - doktorom práv sa stal vďaka práci, ktorú okopíroval od iného študenta.

V nedeľu podvečer tému na základe informácií Denníka N spracoval aj web Trend.sk. O 19:52 vyšiel článok s titulkom Spolumajiteľ Penty je plagiátor. Rigorózku obhájil tam, kde je Danko. Redakčný článok, pod ktorým nebolo meno autora len skratka TREND.sk, bol krátky ale kritický, rovnako aj status na facebooku.

 

Článok však po niekoľkých hodinách z webu zmizol a zmizol aj link, na ktorý odkazoval status na facebooku, teraz odkazuje len na webovú titulku Trendu. Na web redakcia zavesila o niekoľko hodín neskôr agentúrny článok, ten už mal menej údernejší titulok, ale aj obsah.

Pôvodný článok na webe už nie je, cez google históriu sme však článok našli:

 

Nový článok z agentúry ČTK, ktorý sa na stránke objavil:

Aktualizácia 17:00 o vyjadrenie šéfredaktora: "Pôvodný článok bol naším monitoringom Denníka N. Pred desiatou večer som včera zaregistroval správu ČTK, ktorá bola tiež monitoringom Denník N, obsahovala ale navyše vyjadrenie Marka Dospivu, kde sa k opísanej práci priznal a vyjadril poľutovanie. Správa bola dobre vystavaná a nahradiť jeden text iným aktuálnejšou som vyhodnotil ako najjednoduchšie riešenie. Obzvlášť, keď už víkendový webový editor mal po službe," odpísal pre Omediach.com Tomáš Skřivánek, šéfredaktor TRENDu a Trend.sk.

V redakciách sa zvyčajne využíva pri horúcich aktualitách opačný postup - redakcia dá najskôr agentúrny článok a potom ho nahradí plnohodnotnejšou redakčnou správou.

Pri tak závažnej téme, ktorá sa týka spolumajiteľa jednej z najväčších finančných skupín v krajine, a ten je naviac aj spolumajiteľom Trendu, by vôbec neprekážalo, ak by si Trend dal námahu a spracoval tému ako plnohodnotný vlastný článok. Takto to vyzerá ako cenzúra správy, ktorá jasne a rázne pomenovala neetické správanie spolumajiteľa.

*Autorka článku v minulosti pracovala vo vydavateľstve Trendu

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku.