blog

Poklady knižníc knihomoľov odhalila Knižná výzva: Domáca edícia

streda 1. apríla 2020 19:21
St 1.04. 2020 19:21

Mnoho knihomoľov a knihomoliek sa ocitlo začiatkom jari v karanténe. Najskôr sme si povedali: ideálny čas na čítanie! Čo ale robiť, keď trvá izolácia už pridlho? Nazrite do vašej knižnice a objavte v nej tie najvzácnejšie poklady!

Počas prvých dní izolácie sme vám priniesli zábavnú súťaž, pri ktorej ste doslova nemuseli vystrčiť nos z domu. Každý deň sme vás, knihomoľov, vyzvali špeciálnou úlohou, s ktorou ste sa museli popasovať len s pomocou vašej knižnice a knižných skvostov v nej. A ako sa vám darilo? Vybrali sme tie najlepšie fotky, ktorými ste sa pochválili na našom facebooku. Aha, aké poklady sme vo vašich knižniciach objavili!

Úloha č. 1: Div sveta

Mnoho knihomoľov je hrdých nielen na knižné skvosty, ale aj na príbytky, v ktorých svoje poklady – knižky, ukrýva. Teraz bol ten najlepší čas sa pochváliť fotkou vašej knižnice – bez ohľadu na čo, či išlo o celú knižnicu, alebo len časť. Pozrite sa na tie najkrásnejšie, ktorými ste sa pochválili 🙂

 

Úloha č. 2: Povedz to knihami

Veta z názvov kníh? Táto úloha nebola z tých jednoduchších, avšak v niektorých prípadoch ste nás poriadne rozosmiali! Ani v ťažkých časoch vás humor neopúšťa a to je dobre.

 

Úloha č.3: Operácia nočný stolík

Dve knihy na nočnom stolíku. Jedna, ktorá nám nedovolí spať a druhá, ktorá uspí do minúty. Vašou úlohou bolo odfotiť ich obe. Nočné stolíky majú knihomoli naozaj krásne!

 

Úloha č.4: Tu hniezdia knihomoli

Okrem nočných stolíkov ste v tejto úlohe poodhalili čo-to aj zo svojich príbytkov. Čítacie kútiky knihomoľov sú minimálne tak pestré a inšpiratívne, ako knižky, ktoré čítajú. Niektorí z vás pridali aj tie najnezvyčajnejšie polohy, v ktorých čítavate. #knihomolskajoga

 

Úloha č.5: Tvoje vnútorné dieťa

Kto by sa nechcel vrátiť opäť do bezstarostných detských čias plných radosti? Pri tejto úlohe sme si s vami zaspomínali na detské knižky, do ktorých by ste sa nehanbili pustiť sa aj dnes. Tak čo, prečítate si opäť niečo z vašich detských čias?

 

Úloha č.6: Tvoj milášik, tvoja knižštiška!

Vlastníte nejakú knižku, ktorá je vzácna, alebo stará, jednoducho čímkoľvek výnimočná? Glum mal Prsteň, knihomoli majú svoje knižtišky. V tejto úlohe sme sa pozreli, ktoré knihy si cenia najviac a prečo. Niektoré boli teda naozaj vzácnymi pokladmi!

 

Úloha č.7: Chceli mi niečo naznačiť?

Knihomoľ je tvor zvláštny. Väčšinou je najspokojnejší v spoločnosti svojej knihy a vtedy je nerád rušený. Zvyčajne to okolie o ňom vie. Už sa vám stalo, že vás niekto obdaroval knihou, ktorá vás úplne vystihla? V tejto úlohe sme sa pozreli na to, ako vás vaši najbližší odhadli a akými knižkami obdarovali – a vlastne… čo tým chceli povedať?! 🙂

 

Pre veľký úspech prvého týždňa sme sa rozhodli urobiť ešte jedno kolo výziev, aby sme vás v období karantény zabavili (priznávame, aj nás veľmi bavilo nazerať prostredníctvom vašich fotiek do vašich knižníc, vidieť čítacie kútiky, či nočné stolíky s knižkami, ktoré tak milujete).

Úloha č.8: Čierne na bielom

Druhý týždeň sme otvorili veľmi zábavne. Keďže tento deň pripadol na 25. marca, vašou úlohou bolo napísať tretiu vetu na 25. strane práve rozčítanej knižky. Táto veta mala vypovedať o tom, ako trávia naši knihomoli karanténu. Pozrime sa teda, čo predpovedali knihy a či sa niečo z nich aj potvrdilo.

 

Úloha č.9: Knižný Matuzalem

Dozrieva aj vaša knižnica do krásy? Akú najstaršiu knižku ukrývajú vaše knižnice? V tejto úlohe nás zaujímal nielen najstarší poklad, ale aj jeho vek. PS: áno, počítali sa aj papyrusové zvitky!

 

Úloha č.10: Entschuldigung, we no speak espaňol!

Áno, áno, tušíte správne. Pri tejto úlohe sme vzdali hold prekladateľom, keďže ich práca je často neviditeľná, ale veľmi dôležitá. Hodnotili ste najkrajší preklad knihy vo vašej knižnici. Ktorí prekladatelia sa teda dostali do našej siene slávy?

 

Úloha č.11: Fanúšik sa nezaprie

Samozrejme, najobľúbenejším predmetom každého knihomoľa je knižka. Avšak, v mnohých príbytkoch sa nájdu aj iné predmety, ktoré sa spájajú s vašimi obľúbenými príbehmi. Boli to tričká, hrnčeky, figúrky… veď pozrite, aké zberateľské kúsky ste nám odfotili 🙂 Niektorí fanúšikovia to berú ozaj vážne!

 

Úloha č.12: Obrazne povedané

V dvanásty deň výzvy sme sa pozreli knižkám na obal. Nie, že by sme boli povrchní, ale chceli sme tak upozorniť na krásne knihy, ktoré majú nezvyčajné spracovanie. Je to ilustrácia, písmo, obálka, kresba, materiál? Pochválili ste sa takýmito skvostmi:

 

Úloha č.13: Potrebuješ novú policu?

Pozor, toto je len pre skutočných fajnšmekrov! Ktorá skupina kníh vám zaberá najviac miesta v knižnici? A je to literárny štýl, smer alebo obľúbený autor či séria, ba dokonca obľúbená farba?

 

Úloha č.14: Knihostrov pokladov

Knižnú výzvu uzatvárame tým, čím sme vlastne začali. Keďže tieto dni sme sa snažili pripraviť výzvy tak, aby ste nemuseli vystrčiť nos z domu, aj posledná úloha nezostane výzve nič dlžná. Nože nazrite do svojej knižnice, aké poklady ukrýva! Vašou úlohou bolo objaviť poklad – neprečítanú knižku, do ktorej sa v nadchádzajúcich dňoch pustíte.

 

Bonusová prvoaprílová výzva: V hlavnej úlohe si ty!

Počas posledných dvoch týždňov sme trávili čas s knihami a našimi knižnicami, prvoaprílový deň si ale zaslúži špeciálnu pozornosť! V tento deň ste sa dostali do centra pozornosti práve vy. Vašou úlohou bolo počas tohto dňa stvárniť vašu obľúbenú knižnú postavu, alebo scénu z obľúbenej knihy. Pobavte sa s nami na najbláznivejších stvárneniach z vašich knižníc a pozrite sa, ktoré knižné postavy ožili vo vašich obývačkách 🙂

 

Milí knihomoli, ďakujeme každému z vás, ktorí ste sa do ktorejkoľvek z našich výziev zapojili a držíme vám palce v objavovaní pokladov vo vašich knižniciach!