Z pestovateľského hľadiska patrí medzi najmenej náročné ovocné druhy. Vyhovuje mu štandardná záhradná zemina. Pretože pochádza z ďalekého severovýchodu, je mimoriadne odolný proti nízkym teplotám, čo ho predurčuje na pestovanie vo všetkých pestovateľských oblastiach vrátane tých najdrsnejších okrajových polôh.
Zmiešané výsadby
Rastliny sa predávajú kontajnerované a veľmi skoro po vysadení vstupujú do rodivosti. Tá z roka na rok stúpa a stabilizuje sa v čase, keď kry dosiahnu dospelosť. Vtedy majú výšku do dvoch metrov, čo umožňuje ich pestovanie v zmiešaných výsadbách, napríklad spolu s ríbezľami. V takomto prípade však treba citlivo pristupovať k výberu odrôd, aby sa čas prípadnej chemickej ochrany neprelínal s obdobím dozrievania zemolezu.
Minimálna starostlivosť
Kry sú na ošetrovanie nenáročné. Treba vyzdvihnúť najmä rez, ktorého cieľom je udržiavanie vzdušnej koruny, keďže kry zemolezu majú sklon k zahusťovaniu. Pravidelným rezom ich preto zbavujte prestarnutých, poškodených či nadbytočných výhonkov. Pozor treba dať tiež na udržiavanie bezburinného porastu, ktorý docielite plytkou okopávkou.
Hoci rastliny špeciálne prihnojovanie nevyžadujú, na dodanú organickú hmotu, napríklad dobre vyzretý kompost, pozitívne reagujú hlavne v prvých rokoch po vysadení. Podobne je to i s doplnkovou závlahou, ktorú aplikujte rovnako najmä v prvých rokoch a v čase rastu i dozrievania plodov.
Choroby a škodce kry v našich podmienkach napádajú len výnimočne, čo umožňuje ich pestovanie pomocou bezpostrekovej technológie.
Prvé ovocie
Zemolez je atraktívny hlavne veľmi skorým obdobím zberu, v máji. Stáva sa prvým ovocím, na ktorom si v záhrade môžete pochutnať. Plodmi sú valcovité bobule dorastajúce v závislosti od odrody do dĺžky 1 až 4 cm. Farba je výrazne modrá s charakteristickým voskovým povlakom. Niektoré odrody majú sklon k spŕchaniu dozretých plodov, na čo treba myslieť a pravidelne ich zberať. Iné zase na kre veľmi dobre držia, čo umožňuje ich jednorazový zber.
Plody sú veľmi šťavnaté a intenzívne farbiace. Staršie odrody boli známe typickými jemne trpkými tónmi, ktoré sa strácali dozrievaním. Nové moderné odrody trpké tóny už prakticky nemajú, vynikajú príjemnou sladkou chuťou pripomínajúcou čučoriedky, vďaka ktorej býva zemolez kamčatský označovaný aj ako kamčatská čučoriedka. Optimálne je konzumovať ich v čo najväčšej miere v čerstvom stave, výborne sa hodia napríklad do müsli či jogurtov. Prípadnú nadúrodu môžete spracovať do kompótov, sirupov či lahodných likérov.
- Odrody zemolezu kamčatského
- Prevažná časť sortimentu k nám prichádza hlavne zo susedného Poľska, kde sa zemolez teší mimoriadnej obľube. Medzi najznámejšie a najrozšírenejšie odrody patria ‘Sinoglaska’ a ‘Dlinoplodna’, ktoré dopĺňajú ‘Czeljabinka’, ‘Atut’, ‘Duet’ či ‘Woloszebnica’. Do odrodovej skladby však prispeli aj slovenskí šľachtitelia. Ich výsledkom sú známe odrody ‘Altaj’ a ‘Amur’, ktoré sa však už dnes rozmnožujú len okrajovo. V ostatných rokoch prichádza veľa nových moderných odrôd i z Ruska a Kanady.