MENU
zdravy-zivot

Raňajky, obed, večera: 9 chutných receptov z potravín, ktoré máte určite doma

Vybrali ste si?
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Raňajky, obed, večera: 9 chutných receptov z potravín, ktoré máte určite doma

Nakúpili ste si potraviny vo veľkom a teraz rozmýšľate, čo by ste si z nich mohli pripraviť? Máme pre vás pár inšpirácií na raňajky, obed aj večeru.

Raňajky: Jablkovo-škoricové mafiny

Pre tých, ktorí chcú rýchle a ľahké raňajky, ktoré si môžete vopred pripraviť, sú tieto mafiny vynikajúcou voľbou. Jablká majú tendenciu mať dlhšiu trvanlivosť ako iné ovocie, a keď sú zmiešané s ovsenými vločkami, škoricou, vajíčkom a mliekom, sú vynikajúcim tipom na zdravé a chutné raňajky.

Jablkovo-škoricové mafiny.Jablkovo-škoricové mafiny.
Jablkovo-škoricové mafiny.
Zdroj: Shutterstock

Potrebujeme:

  • 3 šálky (300 gramov) ovsených vločiek
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1 šálka (240 ml) mlieka
  • 2 veľké vajcia
  • 1/2 šálky javorového sirupu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 stredne jablko

Postup:

  • Rúru predhrejte na 180 stupňov. Pri pečení môžete použiť košíčky alebo si olejom vymastite formu na mafiny.
  • V miske zmiešajte všetky suché ingrediencie, ovsené vločky, prášok do pečiva, škoricu a soľ.
  • Do druhej misky si pridajte mlieko, vajcia, javorový sirup a vanilkový extrakt a takisto dobre premiešajte. Pridajte všetky suché prísady a miešajte, kým sa všetky suroviny nespoja. Na záver pridajte nakrájané jablko a jemne všetko spolu premiešajte.
  • Zmes rozdeľte rovnomerne do formy na mafiny. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 - 30 minút alebo dovtedy, kým nie sú mafiny zlatohnedé a pevné.
Pokračovať Ďalej (1/9)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

V predklone mi zviera žalúdok, pri chôdzi ma krčí. Čo mám robiť?

Vzhľadom k obmedzeným informáciám a bez náhľadu do zdravotnej dokumentácie, sa možno vyjadriť len všeobecne. Ťažkosti, ktoré opisujete môžu byť následkom po operácii pankreasu, lebo nastali u vás až po nej. Môže sa jednať o zrasty po operácii. Rovnako sa môže jednať aj o vertebrogénny problém, nakoľko ťažkosti sú viazané na pohyb, hlavne na predklon. Samozrejme vyšetrenia v medicíne sú hlavne na vylúčenie alebo potvrdenie organickej príčiny ťažkostí, tak iste by bolo vhodné gastrofibroskopické vyšetrenie na gastroenterologickej ambulancie, a možno aj zváženie CT alebo MR vyšetrenie brušnej dutiny, a rovnako neurologické alebo ortopedické vyšetrenie, pretože ťažkosti sú u vás najmä pri pohybe, preto predpokladáme aj možnosti postihnutia pohybového aparátu.

čítať viac

Čo to znamená, keď mám hrudky v rukách a bolí ma to?

Hrudky, respektíve hrčky v rukách môžu znamenať čokoľvek. Najčastejšie však ide o lipómy. Sú to benígne, čiže nezhubné nádory z tukového tkaniva. Väčšinou nie sú nebezpečné, musí sa to ale, samozrejme, potvrdiť histológia.

Niektoré lipómy môžu byť aj bolestivé. Keď sú viacpočetné, tak sa vyberajú len tie, ktoré bolia. Keď ich je málo, tak sa vyberú všetky.

Odstraňovanie lipómov sa dá robiť klasicky chirurgicky, kedy rozrežeme kožu a lipómy vyberieme. Je to relatívne malý zákrok. Alebo sa môže robiť laserové odstraňovanie, ak sú lipómy väčšie a bol by krajší kozmetický efekt.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor