MDDr. Matúš Adamička bol online: Čo môže byť za problémom častého kazenia zubov?

Zdroj: red
2020-04-01 17:00:00

Ako veľmi je rizikové ísť k zubárovi počas zúriaceho koronavírusu? Trápi vás nejaký problém s ústnym zdravím? Pýtaliste sa stomatológa MDDr. Matúša Adamičku, ktorý bol online v stredu 1. apríla 2020 od 16:00-17:00 v magazíne Vysetrenie.sk. 

Potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom stále pribúda. Na Slovensku boli preto prijaté určité preventívne opatrenia, aby sa zastavilo šírenie vírusu. Používanie rúška na tvári, obmedzené otváracie hodiny v obchodoch, zatvoreté niektoré prevádzky a pod. To je len zlomok toho, ako to momentálne vyzerá na Slovensku. 

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS Falošné obchody so zdravím: Tieto znaky prezradia PODVODNÍKOV s rúškami!

Obmedzenia v ambulanciách

Tých, ktorých trápia problémy so zubami, musia taktiež rátať s určitými obmedzeniami. Slovenská komora zubných lekárov vydala odporúčania na mimoriadne obmedzenie prevádzky všetkých ambulancií zubného lekárstva na celom území Slovenska, a to v čase od 8:00 – 11:00. Tá je od 16. marca 2020 limitovaná len na bezodkladnú zdravotnú starostlivosť, a to po predchádzajúcom telefonickom dohovore s ošetrujúcim zubným lekárom. 

Zubní lekári sú totiž jednými z najohrozenejších zdravotných pracovníkov. Pracujú v bezprostrednej blízkosti  ústnej dutiny a spôsob ošetrenia ich vystavuje vysokému riziku možnosti nakaziť sa vírusom. Preto sa berú do ambulancií prednostne akútne prípady.

Nie ste si istí, či je práve váš zdravotný problém so zubami akútny a či treba navštíviť lekára? Mali ste možnosť využiť na to online rozhovor so stomatológom MDDr. Matúšom Adamička, ktorý odpovedal na vaše otázky v stredu 1. apríla 2020 od 16:00-17:00 v magazíne Vysetrenie.sk!

O lekárovi

MDDr. Matúš Adamička v roku 2019 úspešne absolvoval s vyznamenaním štúdium v odbore zubné lekárstvo. Už počas prvých akademických rokov sa utvrdil v správnosti výberu svojho životného smerovania. Zubné lekárstvo sa veľmi rýchlo stalo jeho koníčkom. V priebehu štúdia z vlastnej iniciatívy absolvoval mnoho dobrovnoľnej praxe v zubných ambulanciách, kde sa rozhodol stať súčasťou tímu zubnej kliniky Doktor Martin, čo sa aj stalo realitou. Svoje vedomosti naďalej dopĺňa účasťou na školeniach doma aj v zahraničí, čím sa snaží plniť hlavný cieľ poslania zubného lekára, ktorým je zdravá ústna dutina spokojného a usmiateho pacienta.


Online rozhovor

2020-04-01 16:08:36 - otázka od: katarina.agk@gmail.com dobry den chcela by som si dat urobit zubny implantat doteraz tam bol mostik,je bezpecne si ho dat urobit teraz,mam 42 rokov a som zdrava,keby som cakala mohli by sa zuby posuvat ide o zadnu predposlednu stolicku. dakujem za radu katarina Dobrý deň, v aktuálnej situácii sa u stomatológa odporúča vykonávať iba akútne zákroky, ktoré nevydržia dlhšie odkladanie. Plánované zákroky akým je napríklad zavedenie zubného implantátu sú dočasne odložené. Pred liečbou implantátom je však nutná konzultácia, ktorej súčasťou je zhotovenie RTG prípadne 3D RTG projekcií, pri ktorých lekár zhodnotí množstvo prítomnej kosti a následne môže odporučiť implantáciu. Momentálne je však ťažké predpovedať, kedy sa situácia upokojí a stomatológovia začnú vykonávať aj plánovanú terapiu. Máte však pravdu, že zuby sa po zložení protetickej práce môžu začať posúvať, väčšinou sú však tieto migrácie individuálne, preto je ťažké odpovedať, či bude alebo nebude možné o pol roka zubný implantát zaviesť. Osobne si však nemyslím, že by pol ročné prípadne ročné odloženie mohlo spôsobiť takto závažné posuny zubov. Prajem pekný zvyšok dňa.

2020-04-01 16:15:34 - otázka od: Andrea Dobrý deň, prečo sa mi tak často kazia zuby? aj keď dodržujem každodennú hygienu a nejem veľa cukru. môžu sa z jedného zubného kazu utvoriť ďalšie zubné kazy ak sa neošetrí včas? Dobrý deň prajem. Zubný kaz ako jedno z najčastejších ochorení ľudského tela pre svoj vznik a progresiu potrebuje - zubný povlak, prísun sacharidov a čas, za ktorý vznikne. Ak dodržiavate každodennú hygienu, problémom môže byť, že ju nevykonávate úplne správne. Stále platí fráza, že čistý zub sa nepokazí. Preto rozhodne odporúčam pravidelne absolvovať dentálnu hygienu, kde vás budú inštruovať o metódach správneho čistenia a takisto o správnych pomôckach pre jej vykonávanie. Okrem zubnej kefky je nutné používať prostriedky medzizubnej hygieny - medzizubné kefky a medzizubnú niť. Odporúčam taktiež používať pasty s obsahom fluoridov, ktoré dokážu podporiť zubnú sklovinu, ktorá sa tak stáva odolnejšia voči vonkajším vplyvom. Čo sa týka "cukru", dôležité je vedieť, že sacharidy z ktoré podporujú zubný kaz sa nenachádzajú iba v sladkostiach. Je potrebné dávať si pozor aj na takzvané "skryté cukry". Čo sa týka vašej otázky - áno, literatúra pozná aj takzvané - dotykové zubné kazy. Ide však predovšetkým o problém dentálnej hygieny - ak v medzizubnom priestore zostáva nevyčistený povlak, pokazí sa zub. Kaz pokračuje, vzniká kavitácia (dierka), v ktorej sa povlak usádza ešte jednoduchšie a čistí sa ťažšie. Preto sa susedný zub oveľa ľahšie pokazí. Ďakujem za otázku a prajem pekný zvyšok dňa.

2020-04-01 16:20:26 - otázka od: Peter Dobrý deň, kedy treba ísť prvýkrát s malým dieťaťom k zubárovi? Mám malé dieťa, ktoré ma rok a 9 mesiacov, no zatiaľ sme s ním u zubára na prehliadke neboli. Zuby mu čistíme každý večer s kefkou bez pasty. Ďakujem. Peter Dobrý deň prajem. Dentálna hygiena u malých detí je veľmi dôležitá, preto postupujete veľmi správne. Malé deti si samé nevedia svoj chrup vyčistiť, preto za stav hygieny je zodpovedný rodič. Prvá návšteva u zubára sa však odporúča už od 1. roku. Preventívne prehliadky by sa následne mali vykonávať raz za 6 mesiacov. Tento interval je veľmi dôležité dodržať, pretože zubný kaz u detí má oveľa rýchlejšiu progresiu. Okrem pravidelnej kontroly ústnej dutiny sú tieto návštevy dôležité aj z hľadiska kontaktu so zubným lekárom a o vytvorení si akéhosi zvyku pre prípad, kedy bude nutné ošetrenie zúbkov. Deti, ktoré sú na zubného lekára zvyknuté, nemajú následne problémy a strach z ošetrenia. Prajem pekný deň a držím palce pri dodržiavaní dôkladnej hygieny vášho dieťatka.

2020-04-01 16:26:29 - otázka od: Majo Dobry den, dnes sa mi odlomila cast zo zuba, neboli ma ale mam obavu, ze sa mi tam niekde dostanu kusky jedla, ktore neskor mozu sposobit vacsie problemy so zubom, je to dovod na neodkladnu navstevu svojho zubara? Dakujem. Dobrý deň prajem. K vašej otázke by som mal viacero doplňujúcich otázok, preto skúsim odpovedať všeobecnejšie. Citlivosť zuba môže aj po odlomení jeho časti chýbať z rôznych dôvodov. Buď došlo k odlomeniu menšej časti, nezasahujúc do citlivej časti zuba - dentínu. Ak ide o odlomenie väčšej časti, môže ísť o zuby, na ktorom boli ošetrené koreňové kanáliky, čím zuby stratili schopnosť prenosu bolestivých podnetov. Aj napriek situácii vám odporúčam navštíviť zubného lekára, ktorého o svojej návšteve informujte telefonicky. Tieto stavy je možné podľa situácie ošetriť dočasnými výplňami bez preparácie zubov (bez vŕtania - kedy vzniká najväčšie množstvo aerosólu a najvyššia potenciálna možnosť prenosu nákazy). Ošetrenie zuba dočasnou výplňou zabráni usádzaniu jedla, ďalšej progresii zubného kazu a umožní vám prečkať toto rizikové obdobie. Následne sa dočasná výplň nahradí výplňou permanentnou v období, kedy to bude bezpečné. Prajem pekný zvyšok dňa.

2020-04-01 16:36:11 - otázka od: Blanka Dobrý deň! Chcela by som sa opýtať, ako dlho vydrží otvorená sedmička, ktorá má už dva kanáliky umrtvené, tretí rozpadnutý a mala sa trhať? Nehrozí opuch? Zub bol dlhší čas otvorený a aj zapálený, opuchnutý nie, potom sa zápal preliečil, ale zachrániť už sa nedal. Ďakujem pekne za odpoveď! Blanka Dobrý deň prajem. Odpovedať na otázku ako dlho vydrží vaša sedmička je veľmi ťažké. Tento devitálny (umŕtvený. endodonticky ošetrený zub) predstavuje riziko. V ústnej dutine sa totiž nachádza veľké množstvo mikroorganizmov, ktoré sa sústredia a množia v takto "otvorených zuboch" vo zvýšenej miere. Infekcia z tohoto zubu môže prechádzať do oblasti okolitej kosti, čo následne organizmus vyhodnotí ako riziko a snaží sa tejto infekcie zbaviť. Prebiehajú zápalové zmeny okolia, ktoré sa môžu prejavovať okrem bolesti aj zvýšenou teplotou, opuchom, sťaženým prehĺtaním. Tieto situácie môžu progredovať aj do veľmi ťažkých stavov. Rozhodne tento stav neodporúčam podceňovať. V aktuálnej situácií sa stomatológovia správajú podľa usmernení, kde sa odporúča problematické a bolestivé zuby extrahovať. Pred návštevou zubného lekára ho kontaktujte telefonicky. Pekný deň prajem.

2020-04-01 16:44:44 - otázka od: Ľudka Prečo je rizikové navštevovať zubára, keď ako iní lekári ambulancie ordinujú. Kde vzniká riziko? Vďaka Dobrý deň prajem. Vírusy postihujúce dýchací systém sú známe tým, že sa prenášajú tzv. kvapôčkami - aerosólom, ktorý vzniká napríklad pri kýchnutí. Vírus sa následne šíri prostredím, určitý čas zostáva vo vzduchu, prípadne sa usádza na povrchoch. Po následnom vdýchnutí týchto čiastočiek je možný prenos - nakazenie sa. Stomatológovia, anesteziológovia a dentálne hygieničky a hygienici majú zvýšené riziko prenosu z dôvodu vzniku aerosólu - pri vŕtaní a pieskovaní prebieha chladenie formou vysokého tlaku vody - a teda vzniká tu veľké množstvo potenciálne infekčného aerosólu. Pekný deň a veľa zdravia prajem.

2020-04-01 16:48:23 - otázka od: Martina Ak k Vám dôjdem na vyšetrenie, rúško je samozrejmosťou, ale musím mať aj ochranné rukavice alebo niečo iné na sebe? Ďakujem pekne Dobrý deň prajem. My sme zvolili čo najvyššie možné hygienické opatrenia na zabránenie prenosu šírenia vírusu. Okrem povinnej rúšky sa snažíme čo najviac zabrániť vzájomnému kontaktu a stretávaniu sa pacientov. Po príchode vám ruky vydezinfikujeme, dostanete ochranné návleky. Rukavice z nášho hľadiska nepotrebujete, nie je však na škodu ich momentálne používať. Ak nemáte svoje, radi vám rukavice poskytneme. Pekný deň prajem.

2020-04-01 16:52:40 - otázka od: Katarína Mám naplánované trhanie osmičiek. Majú kaz, no nebolia ma. Je to akútny prípad, alebo to počká do ukončenia korony? Vďaka. Dobrý deň. Chirurgické odstránenie "osmičiek" - tretích molárov, patrí medzi plánované zákroky. V aktuálnej situácii odporúčame plánované zákroky odložit. Návštevu zubnej ambulancie obmedzte na situácie, keď vás trápi bolesť alebo opuch. Znížite tým riziko prenosu vírusu na vás, alebo vášho stomatológa. Pekný deň prajem.

2020-04-01 16:57:00 - otázka od: Tomi Je dentálna hygiena druhotné vyšetrenie? Ďakujem, pán doktor, za odpoveď. Dobrý deň prajem. Profesionálna dentálna hygiena patrí medzi druh ošetrenia, ktorým sa snažíme predchádzať vzniku ochorení tvrdých zubných tkanív a taktiež závesného aparátu zubov (zubný kaz, parodontitída). Ak sa pýtate, či je vhodné v momentálnom období profesionálnu dentálnu hygienu absolvovať, odpoveďou je že nie. Pri tomto ošetrení hrozí vám aj ošetrujúcemu vyššie riziko prenosu. Odporúčam dentálnu hygienu odložiť a preto zdokonaliť domácu individuálnu dentálnu hygienu, na zabránenie vzniku zubného kazu a ochorení ďasien. Pekný deň prajem.

2020-04-01 17:01:36 - otázka od: Vanesa Borbelyova Dobrý deň, som tehotná a mám naplánované trhanie zubu. Som veľmi riziková skupina, radšej si mám extrakciu preložiť, po pôrode? :) Ďakujem za odpoveď Dobrý deň prajem. Aktuálna situácia nás donútila obmedziť všetky plánované zákroky, medzi ktoré patria aj extrakcie zubov, ktoré nespôsobujú problémy. Ak však tento zub začne spôsobovať problémy vo forme bolesti alebo opuchu, určite telefonicky kontaktujte svojho zubného lekára, ktorý sa bude snažiť vám pomôcť a zároveň vás neohroziť prenosom vírusu. Pekný deň a veľa zdravia Vám prajem.

2020-04-01 17:05:18 - otázka od: Jan Mikolaj dobry den pan Dr,,vlavo dole mam stolicku dvakrat robeny,lieceny koren a stale je zub citlivy......viem,ze ked mi robil v zahranici druhykrat tento zub, tak asi treti koren zrejme dobre nevycistil......toho roku som navstivil v januari zubara v PO ,on mi zacal opravovat tento zub akoze plombu ( pritom mal snimok celej celuste tak musel predsa vidiet,ze zub je mrtvy )....chcem,ale povedat to ,ze tento zub sa mi zacina akoze po jeho oprave a plombovani rozpadat.....myslite si,ze mam este sancu tento zub zachranit , aby bolo na co aspon mostik uchytit...ten moj zubar postupoval spravne..... Dakujem Vam za odpoved a prajem pekny den Jan M. Dobrý deň, devitálne (mŕtve, endodonticky ošetrené zuby) stratili krvné a nervové zásobenie čo ich výrazne oslabuje. Takisto zásahy lekárov (pochopil som že viacerých) a opätovné ošetrovanie zuba ho stále oslabuje. Tým pádom je možné, že takýto zub časom stratí svoju pevnosť a zlomí sa. Preto sa odporúča po správne zhotovenom endodontickom ošetrení zub ochrániť formou korunky. Vašu konkrétnu situáciu by som vedel posúdiť až po ďalšom vyšetrení. Pekný deň prajem, Adamička.


Tagy:
zdravie zuby online rozhovor

2020-04-01 17:00:00  |  Foto: red  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia