Zatvorí ochorenie COVID-19 ambulancie?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Všeobecný lekár, ambulancia
Foto: Ilustračné, SITA/Diana Černáková

Ak štát nepomôže ambulantnému sektoru, ambulancie sa začnú v dôsledku súčasnej situácie zatvárať. ASL SRZDRAVITA preto žiada garantovať  paušálnu platbu pre ambulantný sektor vo výške 75% priemernej mesačnej úhrady roku 2019.  Žiadame to pre všetky ambulancie aj ADOSY,  pracoviská SVALZ (malé laboratóriá a RTG) a pracoviská jednodňové chirurgie.

Všetci majú ťažkú situáciu, zamestnanci, zamestnávatelia, živnostníci. Vieme o tom, vnímame to a chceme byť solidárni. Preto nežiadame garantovať 100%- nú priemernú mesačnú úhradu  roku 2019.

Sme ale nútení žiadať paušál. Pretože pracujeme v inom režime. Stále sme tu pre pacientov. Náš kontakt s pacientom sa ale presunul do telefonickej a elektronickej komunikácie. Je to tak v záujme pacientov. V záujme toho, aby sme zabránili komunitnému šíreniu COVID 19. Pretože v ambulantnom sektore je vysoký pohyb ľudí. Počet návštev ambulancií  bol podľa údajov NCZI  v roku 2019 55,3 x  vyšší   ako počet   hospitalizácií.

Je všeobecne známe, že vysoké percento ambulantných lekárov je v dôchodkovom veku. Ak ambulantnému sektoru nepomôžeme, lekári odídu do dôchodku, ambulancie zaniknú. A je reálne riziko, že ambulancie zatvoria aj mladší lekári. Nemôžeme predsa dopustiť, že po skončení tejto ťažkej situácie zostane len torzo ambulantného sektora.

ASL SR

(inzercia)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ASL SR Asociácia súkromných lekárov Slovenskej republiky