Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Devínska Kobyla
Devínska Kobyla Zatvoriť

Správa Lesy SR robia obštrukcie s dohodou o znížení ťažby dreva v BA

V lesoch okolo Bratislavy sa malo menej ťažiť a prioritou mala byť rekreačná funkcia. Štátny podnik Lesy SR to sľúbil na základe štúdie Technickej univerzity vo Zvolene. Lesníci mali od mesta Bratislava dostávať kompenzácie za zníženie ťažby. Dohoda však stále nie je podpísaná. Magistrát hovorí, že čaká na Lesy, tie tvrdia, že na ťahu je magistrát.

Spor o to, čo má byť prioritnou funkciou v lesoch okolo mesta s vysokým počtom obyvateľov, sa vlečie už dlhšie. Časť týchto lesov spravuje mesto Bratislava prostredníctvom svojej organizácie Mestské lesy v Bratislave. Ďalšie významne navštevované lokality, ako napríklad Devínska Kobyla, spravujú štátne Lesy SR. Obhospodarujú aj okolie riečky Vydrica, kde sa pripravuje prírodná rezervácia, ale aj lužné lesy vrátane Pečnianskeho lesa a ostrova Sihoť.

V aktuálnych koronavírusových časoch je jasne vidieť, aké dôležité sú lesy pre obyvateľov Bratislavy. Počet ľudí v nich sa výrazne zvýšil. Možno niektorí majú len okresané možnosti iného vyžitia, iní si vzali k srdcu rady odborníkov o budovaní imunity, ďalší majú vynútene viac voľna. Isté je, že ľudí v bratislavských lesoch je veľa. Môžeme si položiť rečnícku otázku, kam by šli budovať tú imunitu, ak by nad Bratislavou boli obrovské rúbaniská.

Mestské lesy Bratislava sú tmavozelenou farbou, ostatné lesy sú spravované Lesmi SR, resp. inými vlastníkmi
Mestské lesy Bratislava sú tmavozelenou farbou, ostatné lesy sú spravované Lesmi SR, resp. inými vlastníkmi

Minulý rok pripravila Technická univerzita vo Zvolene analýzu dopadov v prípade posilnenia rekreačných funkcií tejto oblasti. “Pomenovala to, čo sme aj my hovorili, ale nemali sme to čierne na bielom – že ťažba, ktorú realizuje štátny podnik v lesnom celku Bratislava, výrazne presahuje požiadavky napríklad na rekreačnú funkciu a ochranu prírody,” hovorí splnomocnenec primátora pre zeleň a životné prostredie Andrej Kovarik. Mesto BA za účasti štátnych lesníkov a odborníkov z TU niekoľko mesiacov pripravovalo dohodu s konkrétnymi plánmi pre dotknuté územia vrátane finančnej kompenzácie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ťažba, ktorú realizuje štátny podnik v lesnom celku Bratislava, výrazne presahuje požiadavky napríklad na rekreačnú funkciu a ochranu prírody.
Andrej Kovarik, mesto Bratislava

Vo februári, 12 dní pred parlamentnými voľbami, Lesy SR podpísali so svojím nadriadeným Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Technickou univerzitou vo Zvolene Memorandum o podpore rekreačných funkcií lesov v okolí Bratislavy. Informovali, že v nich znížia ťažbu a budú sa intenzívnejšie starať o rekreačné plochy. Náklady za zníženie ťažby mali byť vo výške do 300 000 eur ročne. Polovica z nich mala byť na pleciach štátnych lesov, druhá bratislavského magistrátu. Zároveň Lesy SR vyjadrili podporu vzniku dvoch prírodných rezervácií na území Lesného celku Bratislava - národnej prírodnej rezervácie Vydrica a výrazného rozšírenia existujúcej NPR Devínska Kobyla.

Lesy SR na poslednú chvíľu odmietli dohodu podpísať, magistrát už oslovil nového ministra Mičovského

Memorandum mal ešte pred voľbami podpísať aj bratislavský primátor Vallo a zároveň sa mala podpísať aj spomínaná dohoda medzi mestom a Lesmi SR. Podľa Andreja Kovarika ju lesníci odmietli podpísať ráno toho istého dňa. “Na technickom predrokovaní začali mať problém, že tam zabudli započítať istý parameter a že by sme mali platiť viac. Tak som odchádzal s tým, že nie sme schopní zapracovať zmeny rozpočtu doslova z hodiny na hodinu, musím ísť za primátorom, bude to musieť prejsť cez komisie a podobne.” Nasledoval telefonát bývalej ministerky Matečnej s primátorom Bratislavy, po ktorom Lesy už podľa Kovarika na navýšení platieb netrvali. Primátor Vallo sa pridal k Memorandu a Bratislava poslala zmluvu na podpis medzitým odvolanému riaditeľovi Lesov SR Mariánovi Staníkovi. Po dvoch týždňoch dostali namiesto podpísanej zmluvy odpoveď, že s ňou nesúhlasia.

Podľa hovorcu Lesov SR Pavla Machavu prišiel v deň podpisu Memoranda s úplne inou finančnou predstavou Andrej Kovarik a preto nebolo možné dohodu v ten deň podpísať. Lesy SR sa podľa neho dohodnúť chcú. Hovorí, že prebieha štandardný proces ako pri príprave akejkoľvek zmluvy, keď si strany vymieňajú pripomienky. "Z našej strany je úprimný záujem to dotiahnuť. Poslali sme odpoveď na ten posledný návrh magistrátu a mám pocit, že loptička je na ich strane."

Andrej Kovarik odmieta tvrdenie, že by magistrát prišiel s niečím novým v deň plánovaného podpisu dohody. Lesníci si podľa neho až vtedy uvedomili, že zle započítali parameter tzv. sortimentácie dreva a magistrát mal zrazu platiť viac. Bratislava je pripravená podpísať dohodu v pôvodnom znení vrátane kompenzácie za zníženie ťažby. Štátny podnik by však podľa Kovarika mohol znížiť čísla ťažby aj bez tlaku, ak vykonáva svoju činnosť vo verejnom záujme a je relevantný podklad, že ťažia viac, ako by mali. Magistrát sa tento týždeň obrátil listom na nového ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Chceli by sa s ním stretnúť a poznať jeho postoj v tejto veci.

Na Devínskej Kobyle chcú lesníci odstraňovať choré jasene

V území budúcej rezervácie na Devínskej Kobyle chcú lesníci vykonávať ťažbu v poraste jaseňov. Pavel Machava z Lesov SR hovorí, že ide o tzv. náhodnú ťažbu, spôsobenú škodlivým činiteľom lykokaz jaseňový a vetrom. "Ide o sucháre, chrobačiare a vývraty často aj v blízkosti turistických chodníkov, cyklotrás a lesných ciest a treba to riešiť v záujme bezpečnosti návštevníkov."

Ide o extrémne zraniteľný terén, kde budú stopy po lesnom kolesovom traktore badateľné ešte o 20 rokov.
Jaromír Šíbl, ochranár a poslanec za OĽaNO

Ochranár a poslanec za OĽaNO Jaromír Šíbl hovorí, že by bolo žiadúce, aby sa v tomto území nerúbalo už teraz. Ide o extrémne zraniteľný terén, kde budú stopy po lesnom kolesovom traktore badateľné ešte o 20 rokov. Jasene podľa neho na Slovensku z väčšej časti uhynú a nahradia ich odolnejšie dreviny. Uznáva však argument o bezpečnosti. "Keďže tie lesy sú primárne rekreačné, pripúšťame aj na území rezervácie s najvyšším stupňom ochrany odstránenie stromov do vzdialenosti na výšku porastu od turistického chodníka. Chodníky využíva 95 % návštevníkov, tak nech sú bezpečné." Samozrejme, milovníci prírody, ktorí chodia po pralesoch a bezzásahových lesoch, musia počítať s rizikom, že im pri silnom vetre môže nejaký strom spadnúť na hlavu, dokonca aj zdravý. Vtedy si podľa neho každý rozumný človek výlet odpustí.

Jaromír Šíbl hovorí, že zástupcovia ochranárov a hlavného mesta pôjdu s lesníkmi vyznačiť konkrétne stromy na ťažbu, aby dopad na rekreačné funkcie územia bol čo najmenší.

Mesto nemá dosah na všetky lesy na svojom území

Lesný celok Bratislava pod správou štátnych lesov predstavuje približne 4000 ha. Ďalšie lesy s rozlohou 3200 ha v okolí Bratislavy spravuje priamo hlavné mesto prostredníctvom svojej organizácie Mestské lesy v Bratislave. V nich je znížená ťažba o dve tretiny od roku 2014.

Štátna ochrana prírody prostredníctvom Správy Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty medzitým pripravuje projekt ochrany na vyhlásenie rezervácie Pramene Vydrice a tiež na rozšírenie prírodnej rezervácie Devínska Kobyla.

Súvisiace články

Najnovšie