Trpí pleť pod rúškom? Áno! Nielen stav problematickej pokožky sa zhoršuje

Čo sa deje so suchou či aknóznou pokožkou pod rúškom? Odborníčka radí, ako sa vyhnúť problémom.

01.04.2020 15:00
pleť, žena, rúško, koronavírus Foto:
Čo sa deje s pleťou pod rúškom?
debata (1)

Nosenie rúška sa pre nás stalo nevyhnutnosťou. Možno ste vy sama spozorovali na pokožke isté zmeny, odkedy si týmto spôsobom chránime zdravie – nielen naše, ale aj ľudí v našom okolí. Pýtate sa, či pleť pod rúškom trpí? Odvepoveď znie: áno. Odborníčka ponúka vysvetlenie a takisto tipy starostlivosti.

„Pleť sa pod rúškom oveľa viac potí, nehovoriac o tom, že si do rúška dýchame a tým pádom sa násobne zvyšuje množstvo baktérií, ktoré spôsobujú problémy s pleťou. Tiež sa kvôli teplu pod rúškom rozširujú póry, v ktorých sa usadí maz s baktériami a odumretými bunkami a to vedie či už k upchávaniu pórov alebo k zapáleným vriedkom, prípadne k zhoršeniu už aknóznej pleti,“ opisuje známa vizážistka Lucia Lussi Šenková a dodáva: „Mastná pleť má problém s nadmernou tvorbou séba, ktoré sa dostane do teplom otvorených pórov a zhoršuje zápaly na koži. Nosením rúška sa jednoznačne zhoršuje aknóznosť pokožky.“

Istú záťaž však rúško nespôsobuje len u problematickej pokožky. „Dá sa povedať, že každý typ pleti trpí, ale iným spôsobom. Citlivá pleť pod náporom tepla v rúšku a ‚šokom‘, ktoré spôsobí to, že si rúško zložíme a zmena teploty môže pleť ešte viac podráždiť, prípadne praskajú jemné cievky,“ opisuje Šenková. Aké problémy v tejto oblasti potrápia suchú pokožku? „Takáto pleť sa opäť ešte viac vysuší – rovnaký princíp vlhka a tepla a následnej zimy, nehovoriac o zvýšenej miere umývania tváre – častokrát nesprávnymi produktami,“ dodáva Lucia Lussi Šenková, produktová managerka Oriflame.

Akú zvýšenú starostlivosť jej tak v tomto období dopriať, aby si zachovala zdravie a sviežosť aj počas nasledujúcich týždňov? „Pokožku je potrebné exfoliovať minimálne jedenkrát do týždňa so šetrnými peelingami- vyhnúť sa zrniečkovým, ktoré narúšajú najjemnejšiu vrstvu pokožky. Najlepšie je používať peeling na báze AHA a BHA kyselín – napríklad glykolovú, salicylovú, ktoré pôsobia zároveň antibakterálne a protizápalovo. Okrem dennej a večernej hydratácie, ktorá by mala byť u každého na prvom mieste, je vhodné zvýšiť intenzitu hydratácie textilnými maskami s obsahom kyseliny hyaluronovej a ukľudňujúcich zložiek. Vhodné sú aj krémové masky s bambuckým maslom či inca inchi olejom – kvôli ľahkej textére, ktorá nezaťažuje pleť,“ vysvetľuje odborníčka.

A čo téma líčenia? Ak aj v týchto dňoch chodíte do práce, má zmysel sa líčiť alebo ponechať pokožku pod rúškom doslova ‚nahú‘? „Určite sa má zmysel líčiť, ale pod rúškom by som mejkap vynechala. Aj tak by nám nevynikol, pretože ho zakryje rúško a zbytočne sa oň otláča. Preto sa treba zamerať na korektor pod očami a jemné dopracovanie na čele, pekný mejkap očí, s ktorým sa momentálne môžeme doslova vyhrať,“ končí odporúčania Šenková.

Protizápalová emulzia na akné NovAge, Oriflame:...
Maska s Guaranou a Kofeínom, Navia: Kofeín,...
+5Carnosine PLUS, Biomin, dostupné v dm drogerie...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #čistenie #pokožka #hydratácia #peeling #problematická pleť

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...