MENU
zdravy-zivot

Oči dostanú počas home officu v čase karantény zabrať. Ako si ochrániť zrak?

Zamerané na karanténu. Oči dostanú zabrať, dá sa im však pomôcť.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Oči dostanú počas home officu v čase karantény zabrať. Ako si ochrániť zrak?

Koronavírus zatvoril mnoho pracujúcich ľudí doma. Práca, učenie, kontakt s rodinou aj oddych - až príliš veľa času prežijeme pri obrazovkách. Čo na to naše oči?

Súčasná životná situácia je nová pre každého. Vzhľadom na šíriaci sa koronavírus sme sa museli prispôsobiť novým pravidlám a nariadeniam. Väčšina z nás pracuje z domu. Okrem toho sa musíme s deťmi učiť online a zvyšok času si krátime sledovaním televízie alebo tabletu. Ale čo na to naše oči?

Čítajte aj: Zahmlievajú sa vám pri nosení rúška okuliare? 6+1 tip odborníčky z optiky

Nebezpečné ochorenie Covid-19 zatvorilo mnoho pracujúcich ľudí doma. Buď sa musia starať o menšie deti, ktoré nemôžu ostať samy, alebo využívajú možnosť home office. Jedno je však isté. Vzhľadom na aktuálne dianí čoraz viac času prežijeme pri obrazovkách. Nezáleží na tom, či je to počítač, televízor, mobilný telefón alebo tablet.

Málo žmurkáme

Seriály, filmy, počítačové hry, online vzdelávanie. Bežná realita slovenskej domácnosti týchto dní. Na jednej strane nám čas vďaka nej prejde rýchlo, no naše oči trpia. „Pri sledovaní obrazovky sa znižuje počet žmurknutí oka štyri až šesťkrát za jednu minútu. Zároveň sa vplyvom vertikálneho pohľadu na monitor zväčšuje plocha odkrytého povrchu oka, čo má za následok  zvýšené odparovanie slzného filmu, a tak sa dostaví pocit suchosti v očiach. V dôsledku kónického stočenia očí smerom k monitoru, dochádza k svalovej únave očných svalov, čo sa prejaví bolesťou očí, tlakom, napätím v očiach, pocitom rozmazaného videnia, spomaleným zaostrovaním, bolesťami hlavy,“ prezradila očná lekárka Adriana Smorádková.

Koronavírus: Iba rúško nestačí. Pred vírusmi si chráňte aj oči, radí oftalmológ

Pomôžu prestávky

Rodičia si musia urobiť svoju prácu, rovnako aj deti svoje školské povinnosti. Nie je teda ničím výnimočným, že pri počítači strávia všetky vekové skupiny väčšiu časť dňa. Odborníčka preto radí robiť si pravidelné prestávky. „Odporúčam každú hodinu sa vzdialiť od monitora aspoň na desať minút. Pozerajte cez okno do diaľky a robte si svalové cvičenie očí. Očami sledujte obdĺžnik veľkosti 1m x 0,5m, pozerajte do všetkých krajných polôh pomyselného obdĺžnika, potom si zavrite oči a jemne si ich masírujte, použite umelé slzy. Počas ôsmich hodín aspoň tri až štyri razy,“ pokračuje lekárka Smorádková. 

Dôležitá je tiež správna veľkosť obrazovky, jej výška voči očiam. Zabúdať by ste nemali ani na veľkosť písma, sklon klávesnice a ďalšie parametre, o ktorých vás oboznámi očný lekár. Pre začiatok stačí, ak je monitor vzdialený od tváre 60 až 80 centimetrov.

Odhalený problém

Paradoxne, súčasný domáci životný štýl nám pomôže odhaliť aj možný problém s naším zrakom. Buď niektoré z refrakčných ochorení – krátkozrakosť, ďalekozrakosť, astigmatizmus alebo presbyopiu – chorobu krátkych rúk. Tá sa prejavuje tým, že text sa človeku číta lepšie z diaľky. Všimnúť si to môžete pri čítaní knihy alebo novín.

Tento problém sa dá riešiť operačne. „Počas zákroku očný chirurg implantuje multifokálne alebo trifokálne vnútroočné šošovky. Pomocou nich je možné odstrániť akýkoľvek počet dioptrií do blízka aj do diaľky. Trendom sú trifokálne šošovky. Tie poskytujú špeciálne pohodlie pacientom, ktorí potrebujú perfektné videnie nielen na čítanie a do diaľky, ale aj k práci so spomínaným počítačom,“ opísala zákrok oftalmologička.

7 + 1 najčastejších problémov ľudí, ktorí nosia okuliare

Viaceré možnosti

Ak pociťujete opačný problém, teda príznaky krátkozrakosti a máte problém s videním do diaľky, možnosťou je odstránenie mínusových dioptrií femtosekundovým laserom. Ide o metódu, vďaka ktorej už večer v deň zákroku môžete pracovať s počítačom alebo sledovať televíziu. Na druhý deň dokonca šoférovať. Dôležité je však zvážiť, komu sa chystáte zveriť do rúk. Teraz je na to času dosť.

Vhodné je, ak sa rozhodnete pre očnú kliniku, ktorá ponúka viaceré metódy s možnosťou prispôsobenia ich pacientovi na mieru. Pozornosť je vhodné zbystriť aj v tom prípade, ak je lekár skalopevne presvedčený o vhodnosti laserového zákroku, no vaše dioptrie sú vyššie ako mínus 10. Tu pomôže aj iný typ operácie, napríklad implantácia umelej šošovky. Pýtajte sa tiež ľudí vo svojom okolí a nehanbite sa zaujímať aj o názor ďalších očných lekárov.

Môže vás zaujímať:

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

V predklone mi zviera žalúdok, pri chôdzi ma krčí. Čo mám robiť?

Vzhľadom k obmedzeným informáciám a bez náhľadu do zdravotnej dokumentácie, sa možno vyjadriť len všeobecne. Ťažkosti, ktoré opisujete môžu byť následkom po operácii pankreasu, lebo nastali u vás až po nej. Môže sa jednať o zrasty po operácii. Rovnako sa môže jednať aj o vertebrogénny problém, nakoľko ťažkosti sú viazané na pohyb, hlavne na predklon. Samozrejme vyšetrenia v medicíne sú hlavne na vylúčenie alebo potvrdenie organickej príčiny ťažkostí, tak iste by bolo vhodné gastrofibroskopické vyšetrenie na gastroenterologickej ambulancie, a možno aj zváženie CT alebo MR vyšetrenie brušnej dutiny, a rovnako neurologické alebo ortopedické vyšetrenie, pretože ťažkosti sú u vás najmä pri pohybe, preto predpokladáme aj možnosti postihnutia pohybového aparátu.

čítať viac

Čo to znamená, keď mám hrudky v rukách a bolí ma to?

Hrudky, respektíve hrčky v rukách môžu znamenať čokoľvek. Najčastejšie však ide o lipómy. Sú to benígne, čiže nezhubné nádory z tukového tkaniva. Väčšinou nie sú nebezpečné, musí sa to ale, samozrejme, potvrdiť histológia.

Niektoré lipómy môžu byť aj bolestivé. Keď sú viacpočetné, tak sa vyberajú len tie, ktoré bolia. Keď ich je málo, tak sa vyberú všetky.

Odstraňovanie lipómov sa dá robiť klasicky chirurgicky, kedy rozrežeme kožu a lipómy vyberieme. Je to relatívne malý zákrok. Alebo sa môže robiť laserové odstraňovanie, ak sú lipómy väčšie a bol by krajší kozmetický efekt.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor