Nepríjemnosti s políciou si v uliciach turkménskych miest vyslúžia tiež tí, ktorí nosia rúška, uvádza reportér rozhlasovej stanice Azatlyk, ktorá je turkménsku pobočkou Rádia Slobodná Európa / Rádia Sloboda (RFE / RL).

„Odmietnutie informovať len poškodí turkménskej obyvateľov,“ uviedla RSF na svojich stránkach. Prezident Gurbanguli Berdymuhamedov krokom podľa organizácie dostal svojej autoritárskej povesti.

Turkménske úrady napriek neochote hovoriť o koronavíruse zavádzajú niektoré bezpečnostné opatrenia. Na vlakových a autobusových zastávkach ľuďom merajú teplotu, v bankách a na iných miestach s veľkou koncentráciou ľudí rozdávajú vlhčené obrúsky.

G. Berdymuhamedov v polovici marca svojím krajanom nariadil, aby svoje domovy vyfajčili dymom zo stepnej byliny harmala. Turkménsko sa podľa miestnych úradov radí medzi zhruba dve desiatky krajín, ktoré doteraz neevidujú žiadny prípad nákazy koronavírusom.

Turkménske nezávislé médiá, ktoré sú v krajine blokované, však o nulovej bilancii pochybujú. Stredoázijská krajina s takmer šesťmiliónovou populáciou okrem iného zdieľa južnú hranicu s Iránom, ktorý sa stal ohniskom nákazy na Blízkom východe.

Teherán k dnešku eviduje okolo 45-tisíc nakazených a bezmála 3 000 mŕtvych.