V rozhovore sa dočítate:

• Prečo je návrh slovenského „kurzarbeit“ nedostatočný

• Aké postavenie v ekonomike majú veľké firmy

• Čo by mala vláda robiť, aby pomohla ekonomike

Považujete súčasné opatrenia vlády za dostatočné?

Musíme brať do úvahy aj to, že vláda funguje druhý týždeň. To, že v nedeľu dali týchto sedem opatrení - prvú pomoc, ako to marketingovo nazvali - je určite dobré, že to urobili. Problém však je, že tam zahrnuli iba malých a stredných podnikateľov a živnostníkov, a vypadli z toho veľké podniky.

Na adresu veľkých podnikov povedali, že sa použije model, že veľké podniky môžu dostať mesačne do 200-tisíc eur a za celý rok 800-tisíc eur. To znamená, že riešia firmy do 250 až 300 zamestnancov, čo sú malé a stredné firmy. Veľké firmy nad 500 zamestnancov ich ako keby nezaujímajú.

Aj keď to nie je celkom tak, pretože na túto tému komunikujeme s ministrami hospodárstva aj financií. A oni vedia, že sme tu. Prisľúbili ním, že pripravia opatrenia aj pre veľké firmy, no zatiaľ nie sú.

Práve na túto tému ste zvolali dnešnú tlačovku..

Zvolali sme tlačovú konferenciu, aby sme povedali, že sedem opatrení, čo bolo vydaných, je v poriadku. Ale potrebujeme vedieť, čo nastane v deň D, keď vďaka pandémii veľké firmy prestanú vyrábať.

Sme ekonomika orientovaná na export. Vidíme, že v Taliansku všetky firmy stoja, v Španielsku v nedeľu po dvadsiatej druhej zastavili všetky fabriky. Vieme to - máme tam dve výrobné fabriky. Koronavírus sa šíri aj vo Francúzsku a v Nemecku. A keď to tu zastane, tak nebudeme mať kde expedovať naše výrobky. Chvíľu môžeme robiť do zásob, ale potom budeme musieť skončiť.

Keby sme museli skončiť, tak nastane otázka, na koľko. Mesiac? Dva? Tri? A čo so zamestnancami? 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa