Rady priamo od ľudí s KORONAVÍRUSOM: 8 vecí, ktoré by sme podľa nich mali vedieť!

Zdroj: gettyimages.com
2020-04-01 18:30:00

Počet nakazených po celom svete neustále narastá. Pozitívom je, že rastie aj počet pacientov, ktorí sa z ochorenia dostali. Mnohí z nich teraz ostatným radia, ako sa v čase koronavírusu správať a prežiť pandémiu!

Tí, ktorí ochorenie prekonali, sa o víruse veľa naučili. Vedia o príznakoch ochorenia, ako sa choroba vyvíja a pod. Veľa z nich hovorí o pocitoch zdesenia a frustrácie, ktoré prežívali, keď doma ležali v bolestiach a v teplotách, kým iní si vonku užívali život, porušovali nariadenia a odporúčania a vykupovali potraviny vo veľkom množstve. Portál huffpost.com urobil rozhovor s niektorými z nich. Prečítajte si, čo radia ľudia, ktorí sa vyliečili z koronavírusu!

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS Pripravte sa na nákazu: Tieto látky v strave zocelia telo!

Šíri sa ako požiar

Evanjelický farár zo Seattlu Trevor Mankin, ktorý bol pozitívne testovaný, je znepokojený tým, ako ľahko sa vírus šíri. Začiatkom marca navštívil priateľa v nemocnici, ktorý bol neskôr diagnostikovaný na toto ochorenie. Aj keď dodržal všetky opatrenia, mal na sebe plášť, rúško na tvári a dôkladne si umyl ruky, o pár dní neskôr ochorel spolu s manželkou. Skôr ako sa príznaky choroby prejavili, zastavil sa vo svojej kancelárii, aby si niečo vyzdvihol. Aj keď nemal žiadny fyzický kontakt so svojou sekretárkou, na koronavírus ochorela aj ona. 

Šíri sa veľmi rýchlo a ľahko. Nezáleží na tom, či ste v kontakte s ľuďmi, alebo nie, stačí keď sa dotknete kľučky, alebo v miestnosti zakašlete,“ konštatoval Mankin.

Ten preto odporúča, aby ľudia dodržiavali karanténu, nestretávali sa, a tak spomalili šírenie vírusu.

Nie je to chrípka

„Covis-19 nie je ako klasická chrípka a prechladnutie,“ tvrdí Chiara DiGiallorenzo, 25-ročná žena z Miami, ktorá bojuje s ochorením od 6. marca.

Aj keď u nej choroba začala horúčkou a únavou, dvoma príznakmi podobnými chrípke, vedela, že to nebude spomínaná chrípka, pretože neskôr cítila rastúce napätie v hrudi a mala skrátený dych. 

„Nie je to klasická chrípka, ľudia, ktorí ochorejú na koronavírus doslova bojujú o kyslík,“ konštatovala DiGiallorenzo.

Pridáva sa k nej aj žena so Seattlu, ktorá nechcela byť menovaná. U nej choroba prepukla vysokými teplotami a mala upchatý nos. Neskôr ju príšerne bolela hlava a mala pocit „mozgovej hmly“, ktorá jej nedovolila sústrediť sa.

Berte to vážne

Asi 80 percent ľudí, ktorí ochorejú na Covid-19 majú len mierne príznaky a doma sa zotavia sami. To však neznamená, že ľudia s nižším rizikom by mali brať ochorenie na ľahkú váhu. Pre tých, ktorí ochorenie prekonali, je frustrujúce, keď vidia, že niektorí situáciu podceňujú, stretávajú sa naďalej a tvária sa, že sa nič nedeje. 

„Prial by som si, aby sa ľudia viac zaujímali o tých, ktorí sú najviac ohrození a nemysleli len na seba a svoje potreby," uviedol Mankin. Aj mladí ľudia môžu ochorieť a môže to skončiť fatálne. „Nikto nie je neporaziteľný,“ dodala DiGiallorenzo.

Správajte sa zodpovedne

Testovanie je naďalej obmedzené po celom svete, čo znamená, že testy sú často vyhradené pre tých, ktorí majú najzávažnejšie príznaky choroby. DiGiallorenzo uviedla, že mnoho nemocníc nebolo ochotných otestovať ju a jej priateľov, ktorí boli tiež chorí z dôvodu ich veku a zdravotného stavu.

 „Ak máte akékoľvek príznaky ochorenia, ale neotestujú vás, správajte sa radšej tak, akoby ste mali koronavírus a dodržujte prísnu karanténu, kým choroba neustúpi,“ apeluje na ľudí.

Pomáhajte iným

Pastor Mankin bol ohromený z toho, koľko ľudí im počas karantény prinieslo jedlo a potraviny, alebo zatelefonovalo, ako sa cítia a či niečo nepotrebujú. Je si však vedomý toho, že sú aj takí, ktorí takúto podporu nemajú. 

Zamyslite sa, či vo vašom okolí nie je niekto, kto je sám a potrebuje nakúpiť, alebo sa len telefonicky porozprávať. Každému izolovanému človeku to padne vhod,“ radí.

Nepanikárte a nerobte nájazdy na obchody

Šesťsto kotúčov toaletného papiera vám nepomôže prekonať chorobu. Zbytočne nenakupujte veci, ktoré nepotrebujete. Obchody budú otvorené stále. 

„Bojíte sa, že nebude mať čo jesť, tak vykupujete múku, konzervy, ktoré vám budú stáť v špajzi? Ja sa bojím o svojich rodičov, ktorí majú 70 rokov a nemohli si nakúpiť potraviny, pretože regály boli prázdne,“ apeluje na ľudí Mankin.

Podľa neho menšie zásoby doma treba mať, ak by človek ochorel, no netreba to preháňať.

Zredukujte sledovanie správ

Pastor Mankin sledoval správy každý deň po celé roky, ale nedávno sa rozhodol, že čas strávený pozeraním televízie a internetu obmedzí a odporúča ľuďom urobiť to isté. 

„Ak neustále pozeráte správy, sledujete, koľko prípadov koronavírusu pribúda a koľko už má pandémia obetí, môžete byť frustrovaní a deprimovaní,“ myslí si Mankin.

Príliš veľa negatívnych správ ohrozuje duševné zdravie, snažte sa zaradiť do svojho harmonogramu cvičenie, meditáciu, aby ste prišli na iné myšlienky.

Zamerajte sa na pozitíva situácie

Obavy z toho čo bude, sú na mieste, no nemali by ste podliehať panike. Raz tento stav určite skončí. Nezameriavajte sa na negatíva, žite prítomnosťou. 

„Namiesto toho, aby ste sa stresovali, čo budete robiť ďalšie týždne zavretí s rodinou doma, užívajte si to. Práve teraz je čas, aby ste sa venovali jeden druhému,“ myslí si Mankin.

Fotogaléria


Tagy:
vírus liečba prevencia pacienti koronavírus

2020-04-01 18:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia