„Čelí stíhaniu za porušenie protiteroristického zákona,“ vyhlásil šéfredaktor serveru Voice of Myanmar (Hlas Mjanmarska), ktorý rozhovor uverejnil.

Mjanmarsko je moderný názov pre Barmu. „Je to znepokojujúce pre slobodu tlače,“ dodal novinár, ktorý predtým pracoval pre miestnu pobočku britskej verejnoprávnej stanice BBC.

Podľa AFP čelí predovšetkým obvineniam z toho, že umožnil teroristickej organizácii šíriť strach. Pri násilnostiach medzi AA a vládnymi vojskami prišli od vlaňajšieho januára o život desiatky civilistov, stovky ich utrpeli zranenia a na 150-tisíc ich muselo opustiť domov.

AA bojuje za väčšiu autonómiu budhistického obyvateľstva v Arakánskom štáte na západe krajiny, vláda ju minulý týždeň označila za teroristickú organizáciu. Arakánsky štát bol tiež dejiskom ťaženie vládnych vojsk proti príslušníkom miestneho moslimského etnika Rohingov.

Vyšetrovatelia OSN v roku 2018 v správe uviedli, že barmská armáda vykonala zásah v regióne proti Rohingom „s genocidními úmysly“. Záležitosť teraz prešetruje Medzinárodný súdny dvor OSN v Haagu.

Hoci sa do vedenia Barmy dostala v roku 2016 bývalá líderka odporu proti tamojšej vojenskej vláde a držiteľka Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij, sloboda tlače je v krajine stále silno ohrozená.

V rebríčku organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) sa krajina ocitla na 138. mieste z celkových 180. V roku 2017 boli v Barme zadržaní dvaja novinári agentúry Reuters, ktorí následne strávili za mrežami viac ako 500 dní.

Odsúdení boli kvôli tomu, že pri reportáži o masakre moslimských civilistov v Arakánském štáte údajne narušili štátne tajomstvo. Aféra vyvolala pobúrené reakcie z celého sveta. Prepustení boli pri amnestii vlani v máji.