Politika 01. apríl 2020

Jeho najťažšia misia (profil nového ministra zdravotníctva)

Lukáš Krivošík
Lukáš Krivošík
Kto je Marek Krajčí, kým sa obklopí a aké výzvy ho na poste ministra zdravotníctva čakajú.
Kto je Marek Krajčí, kým sa obklopí a aké výzvy ho na poste ministra zdravotníctva čakajú.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Krivošík

Jeho najťažšia misia (profil nového ministra zdravotníctva)
Minister zdravotníctva Marek Krajčí a predseda vlády Igor Matovič. FOTO TASR – Jakub Kotian

K najhorším povinnostiam lekára patrí byť poslom zlých správ: Oznámiť pacientovi, že jeho stav je beznádejný, prípadne povedať rodinným príslušníkom, že ich príbuzný skonal.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí musel Slovensku včera oznámiť pravdepodobne prvé úmrtie na koronavírus. Obojstrannému zápalu pľúc podľahol 60-ročný muž. Podľa webu Televíznych novín Markízy ide o bývalého primátora Bojníc, Vladislava Oravca.

Navyše, minister očakáva, že vrchol epidémie príde až v polovici júla a nakazených môže byť 170-tisíc Slovákov. V tom čase zároveň môžu v našej krajine byť už stovky alebo tisíce mŕtvych. Táto pandémia bude bezprecedentnou zaťažkávacou skúškou pre naše štátne inštitúcie i slovenskú spoločnosť.  

Keď sa pred voľbami začalo ukazovať, že ich môže vyhrať OĽaNO, Marek Krajčí ako zdravotnícky expert hnutia sa začal pripravovať na prevzatie dlhodobo zanedbávaného a problematického rezortu. No kým bude môcť hrať rolu reformátora, musí si prejsť skúškou ohňom ako krízový manažér v období svetovej pandémie.

Kto je tento 46-ročný muž a otec piatich detí? Aké úlohy ho čakajú? A kto mu s nimi bude pomáhať?  

Kresťan v meste, hudobník a detský kardiológ

Jedných tým irituje, kým ďalší mu práve kvôli tomu dôverujú: Marek Krajčí je znovuzrodený kresťan a netají sa tým. Na stránke mojpribeh.sk sa dá nájsť jeho svedectvo, zverejnené pred štyrmi rokmi o tom, ako prišiel k viere. Web Slovo Plus zase vo februári uverejnil príbeh jeho manželstva.    

Avšak málokto vie, že nie je katolík. Svoju kresťanskú vieru žije Marek Krajčí v rámci Bratskej jednoty baptistov, jednej z protestantských štátom registrovaných cirkví.

Aj keď vyrastal v kresťanskej rodine, vlastné obrátenie prežil až ako desaťročný. Svoj život odovzdal Kristovi pod vplyvom už nebohého baptistického kazateľa Jána Krišku (1935 – 1986), ktorý sa v evanjelikálnych kruhoch stal v minulom storočí tak trochu legendou. Marek Krajčí píše, že o pár rokov neskôr zažil aj krst Duchom Svätým.

Minister zdravotníctva tak zosobňuje fenomén prebudeneckého a charizmatického kresťanstva v slovenskej politike. Jav, ktorý sme doposiaľ poznali najmä sprostredkovane, z amerického verejného života.

Do politiky ho dotiahol Richard Vašečka. No Krajčí sa už predtým spoločensky angažoval a v cirkevných kruhoch bol známy.

Ako hudobník, skladateľ a textár sa od začiatku 90. rokov podieľal na organizovaní koncertov modlitieb a chvál. Sám niekoľko nových chvál vytvoril. Koncerty modlitieb a chvál sa časom rozšírili na konferencie modlitieb a chvál, kam prichádzali aj kresťanské osobnosti zo zahraničia.

Krajčího rukopis sa dá nájsť aj na platforme Kresťania v meste, ktorej ambíciou je spájať cirkevné zbory i kresťanské organizácie, aby hlas veriacich ľudí bolo v spoločnosti počuť. Medzi ich aktivity patrí napríklad kresťanský biznis klub, ale tiež celoročný projekt varenia bratislavským bezdomovcom. Impulzom pre túto službu bola skúsenosť zo zimy v roku 2007, keď viacero bezdomovcov prišlo o život. V roku 2014 ho za „nezištnú a účinnú pomoc ľuďom bez domova prostredníctvom charitatívnych a dobrovoľníckych aktivít“ ocenil aj vtedajší primátor Bratislavy, Milan Ftáčnik.

Hoci samotné dobrovoľnícke a cirkevné aktivity by dokázali človeka vyťažiť naplno, Marek Krajčí vyštudoval medicínu a pôsobil ako detský kardiológ. Popri tom sa oženil a vychováva päť detí. Od roku 2016 bol poslancom parlamentu. V rámci Národnej rady sa angažoval napríklad aj v Skupine priateľstva so štátom Izrael.

V článku pre web Slovo Plus priznáva, že pracovná vyťaženosť bola pre jeho manželstvo zaťažkávacou skúškou. Skutočnou skúškou celej Krajčího osobnosti je však až post ministra zdravotníctva v období pandémie. Zvládne ju?

V jame levovej

Postoj sa o novom ministrovi zdravotníctva zhováral s viacerými ľuďmi, ktorí ho poznajú, a tiež s odborníkmi na zdravotníctvo. Ich dojmy?

Jeden z jeho bývalých spolupracovníkov charakterizuje Marka Krajčího ako uvážlivého človeka, ktorý sa dlhšie rozhoduje, chce si svedomito všetko zvážiť, ale potom už vytrvalo kráča v línii, ktorú si vybral. Určitým nedostatkom môže byť Krajčího introvertná povaha. Aj v parlamente sa viac venoval odborným veciam, nie politikárčeniu.

„Marek nie je konfliktný typ a v takom prostredí, ako je zdravotníctvo, nie je možné presadiť zmeny bez konfrontácie,“ hovorí náš zdroj. „Edo Heger je v porovnaní s ním asertívnejší aj politicky obratnejší.“

Na podobnej charakteristike nového ministra sa všetci naši respondenti zhodujú. Jeden ho napríklad nazval „neagresívnym“.

Krajčímu by však mohlo pomôcť, že vládna koalícia má ústavnú väčšinu a v spoločnosti pred voľbami existovala politická objednávka, aby sa so zdravotníctvom niečo robilo. Priestor pre zmenu teda bude mať. Akým smerom tá zmena pôjde?

Marek Krajčí sa pred voľbami netajil kritickým názorom tak na reformy Rudolfa Zajaca, ako aj voči pôsobeniu Smeru v zdravotníctve. Zrejme by mu bol bližší sociálnejší a centralizovanejší systém zdravotníctva než zavádzanie ďalších trhových prvkov. No namiesto veľkej systémovej prestavby sa zrejme bude snažiť riešiť konkrétne naliehavé výzvy, ktoré aj verejnosť vníma ako problém.

Tieto témy sa diktujú samy: zadlžené nemocnice s veľkým investičným dlhom, odvrátiteľné úmrtia, kolabujúca sieť všeobecných lekárov a prestarnutý personál za súčasného exodu mladých lekárov a zdravotných sestier do cudziny.

Zdravotnícky program OĽaNO si ako jediný všimol zdravotné špecifiká rómskych osád, čo chvália aj analytici. Aj v súčasnej mimoriadnej situácii sa tieto sídla môžu stať ohniskom nákazy a je dobre, že minister Krajčí na to pamätá.

Krajčí je známy tým, že aj ako poslanec parlamentu vytrvalo chodil na zdravotnícke konferencie, rozprával sa s odborníkmi a nebál sa načúvať im ani vtedy, keď sa názorovo líšili. Otázne je, aké škody napácha v slovenskom zdravotníctve súčasná epidémia a ako vôbec pozmení debatu o zdravotníctve.

Pred voľbami sa ešte hralo o to, kto napraví zdevastované zdravotníctvo a zvýši úroveň zdravotnej starostlivosti. V súčasnej situácii bude výzvou, aby nám zdravotníctvo neskolabovalo.

V istom zmysle predstavuje koronavírus návrat v čase. Infekčné choroby, epidémie a karantény sa riešili asi pred 70 rokmi. Bolo nutné množstvo lôžok napríklad pre chorých na tuberkulózu. Zvykli sme si, že tieto problémy v ďalších desaťročiach vymizli alebo sa zredukovali. Ťažiskom sa stali chronické civilizačné choroby, kde náročnosť na množstvo lôžok nie je taká veľká. Nemocnice boli pod tlakom, aby lôžka redukovali v mene trendov ako jednodňová chirurgia či presun váhy na špecializovanú ambulantnú starostlivosť. Toto všetko môže koronavírus zmeniť.

Navyše, už dnes sa otvára širšia otázka, či by minister zdravotníctva mal byť lekár alebo skôr manažér s ekonomickým a právnym vzdelaním. Zdravotnícky systém je dnes taký komplexný, že ide primárne o právno-ekonomické klbko problémov.

Z čias, keď sa angažoval v kresťanských a dobročinných aktivitách, si Marek Krajčí získal povesť človeka, ktorý vie spájať ľudí. Veľmi dôležité bude, akými spolupracovníkmi sa obklopí a kto mu v realizovaní jeho plánov bude pomáhať.

Vyvážené vedenie

Hlavnou oporou Marka Krajčího na ministerstve zdravotníctva je zatiaľ jeho generálny tajomník služobného úradu, Marián Kolník.

Je to rešpektovaný manažér a kouč, ktorý sa roky pohyboval vo veľkých nadnárodných firmách a má povesť tvrdého vyjednávača. Za vlády Ivety Radičovej bol Kolník médiami označovaný ako „šedá eminencia ministerstva dopravy“. Jánovi Figeľovi vtedy pomáhal vyjednávať zľavy a úspory pre štát na mnohomiliónových zmluvách, ktoré po sebe zanechalo predchádzajúce vedenie dopravy za Smer.

Môže hrať úlohu Krajčího „zlého policajta“, ktorý sa bude vedieť dôraznejšie porozprávať so súkromnými hráčmi a reprezentantmi čiastkových záujmov v zdravotníctve všade tam, kde by ministrova dobrá vôľa nepadla na úrodnú pôdu.  

V zdravotníctve pôsobí viacero veľkých súkromných hráčov. Nie je to len Penta. Marek Krajčí bude musieť so všetkými komunikovať. A Kolník mu v tom môže pomôcť.

Zatiaľ nie je známe obsadenie štátnych tajomníkov. Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský ponuku odmietol. V hre by teraz podľa informácií Postoja mala byť Monika Kavecká, predsedníčka odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek.

Minister by si tak mohol zabezpečiť sociálny zmier. Teda že sestry, ktoré dnes robia v náročných podmienkach, nebudú v tomto volebnom období štrajkovať, no ministerstvo na druhej strane bude ich situáciu považovať za svoju prioritu.

Kavecká bola zvolená do parlamentu za OĽaNO. No keby sa stala štátnou tajomníčkou, musela by sa zrejme vzdať svojej pozície starostky obce Kunerad.

V súvislosti s postom štátnej tajomníčky sa v zákulisí skloňuje aj doterajšia riaditeľka odboru zdravotníctva Bratislavského samosprávneho kraja Jana Ježíková. Ako právnička a ekonómka má renomé odborníčky, ktorá dobre pozná zdravotný systém. Vie, ako fungujú zdravotnícke zákony a kadiaľ tečú v rezorte peniaze. Pre Marka Krajčího môže byť na ministerstve zdravotníctva podobnou oporou ako Jozef Mihál pre Milana Krajniaka na ministerstve práce.

Kľúčový bude tiež nový generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne. V bežných časoch sa práve cez tento post dá v zdravotníctve veľa ovplyvniť. V súčasnej kríze môžeme tiež očakávať, že na Všeobecnú zdravotnú poisťovňu dopadne veľká časť finančnej záťaže v súvislosti s medicínskymi nákladmi epidémie...

Aký teda bude Marek Krajčí minister zdravotníctva? Tibor Šagát, ktorý tento post zastával pred dvomi desaťročiami, raz ministerstvo zdravotníctva nazval „kombináciou elektrického kresla a drevenej latríny“.

Markovi Krajčímu môžu tri faktory pomôcť, aby sa tejto úlohy dobre zhostil: koaličná ústavná väčšina v parlamente, dobrí najbližší spolupracovníci a viera v Boha. Spolu je to viac, než čím disponovala väčšina doterajších ministrov zdravotníctva.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia