MENU
zdravy-zivot

Chemik radí: Na dezinfekciu domácnosti od SARS-CoV-2 vám úplne stačí mydlo

Klasické mydlo potrebujú nielen vaše ruky, pomôže vyčistiť od vírusov aj celú domácnosť.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Chemik radí: Na dezinfekciu domácnosti od SARS-CoV-2 vám úplne stačí mydlo

Na dezinfikovanie domácnosti aj svojich rúk nepotrebujete nič iné, len obyčajné mydlo. Funguje proti SARS-CoV-2 perfektne, tvrdí profesor chémie Palli Thordarson.

Na dezinfekciu prakticky všetkých povrchov v domácnosti, z ktorých chcete odstrániť prípadné koronovírusy SARS-CoV-2, vám úplne najlepšie poslúži mydlo, respektíve mydlový či „jarový“ roztok. Mydlo je dokonca spoľahlivejšie ako síce účinné, ale zbytočne drahé a často aj nedostupné dezinfekčné prípravky či 60-percentný alkohol. Ako to funguje vysvetľuje Palli Thordarson, profesor chémie z University of New South Wales v Austrálii.

Princíp fungovania mydla

Ide o to, že mydlová voda vírus prakticky rozloží. „Mydlo funguje ako demolačný tým, ktorý rozoberie budovu na tehly a poodnáša ich,“ vysvetľuje pre laikov profesor chémie. Trochu zložitejšie vysvetlenie je také, že mydlo sa skladá z molekúl, ktorých jeden koniec je priťahovaný vodou a odpudzovaný tukmi a bielkovinami, a druhý koniec je naopak priťahovaný tukmi a odpudzovaný vodou. 

Ako predĺžiť použiteľnosť rúška? Čím ho dezinfikovať, ak nemáte prístup k pračke?

Predstavte si vodu do ktorej nalejete trochu oleja. Olej vytvorí na hladine mastný kruh. Ak teraz do vody pridáte saponát či mydlo a zamiešate, olejová mapa sa rozloží na množstvo malých mastných kúskov. Stane sa to preto, že olej najprv pritiahne mydlové molekuly koncom, ktorý miluje tuky, no následne druhý koniec mydlovej molekuly vtiahne do olejovej mapy aj vodu. Takto sa z jednej olejovej škvrny stanú v mydlovej vode jednotlivé olejové čiastočky, pričom každá je obklopená mydlovou vodou. 

Koronavírus: Po príchode domov sa radšej prezlečte a šaty čím skôr vyperte

Mydlo naruší obal vírusu a ten sa rozpadne

Veľmi podobné je to s koronavírusom, ktorý tvorí RNA obklopená tukom a bielkovinami. Thordarson nazýva vírus „tukovou guľkou nano-veľkosti“. No bez ohľadu na veľkosť, respektíve malosť vírusu, je mydlo jeho nepriateľom, ktorý ho dokáže rozbiť a zneškodniť.

Mydlo funguje na vírus asi ako páčidlo. Začne v ňom všetko od seba oddeľovať. Jedna strana molekuly mydla - tá, ktorá je priťahovaná tukom, si prebúra cestu do tukovej a proteínovej vrstvy vírusu. Našťastie, chemické väzby, ktoré držia vírus spolu, nie sú príliš silné, takže tento prienik stačí na prelomenie vírusového plášťa. Vírus sa roztrhne a rozpadne," hovorí chemik. A aj keď mydlo nemusí pri umývaní zničiť každý jeden vírus, zvyšných sa vďaka mydlu a vode zbavíte tiež, pretože odplávajú z rúk spolu so zmytou mastnotou alebo nečistotami, na ktorých sa mohli držať. 

Koronavírus: Nemocnice hľadajú dobrovoľníkov z radov medikov

Mydlo musí „bojovať“ aspoň 20 sekúnd

Pozor, toto všetko chvíľu trvá, preto je nutné umývať si ruky mydlom minimálne 20 sekúnd, radšej však 40 až 60 sekúnd, ako odporúča náš úrad verejného zdravotníctva. Je to preto, že pokožka nie je hladká a vírusy sú aj v záhyboch a malých nerovnostiach kože. Tam všade je dobré, aby sa mydlová voda dostala a mohla vykonať svoju deštrukčnú úlohu – zničiť vírus. „Mydlo brutálnym hrdinským spôsobom rozbíja a ničí vírusy. Je to skoro ako Avengers, ale lepšie. Pretože je to skutočné a môže to pomôcť zastaviť šírenie vírusov,“ usmieva sa austrálsky chemik, profesor Palli Thordarson.

Dezinfekčné prostriedky na báze alkoholu fungujú veľmi podobne, no na jednej strane nemusia byť dostatočne koncentrované, aspoň 60-percentné, najmä ak máte vlhké či spotené ruky, čo alkohol rozriedi, na druhej strane gél nemusí zbaviť vaše ruky aj mastnoty, ktorá je pre vírusy dobrým úkrytom. 

Nedostali ste v lekárni všetky vitamíny? Orechy väčšinu nahradia, ako ich správne jesť?

V Izraeli odporúčajú mydlo na všetko

V Izraeli dokonca oficiálne obyvateľom odporúčajú dezinfikovať si kľučky na dverách, vypínače, ako aj klávesnice počítačov či mobily mydlovou vodou či vodou s rozpusteným prípravkom na umývanie riadu. Samozrejme, počítače, mobily a podobne len opatrne, hubkou navlhčenou saponátom. 

10 chýb, ktoré robíte v hygiene aj vy. Tieto nevinné zlozvyky ohrozujú zdravie

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Po pôrode mi neustále treba na wc. Čo s tým mám robiť?

Ťažkosti, ktoré popisujete, môžu byť príznakom hyperaktívneho, teda dráždivého močového mechúra. Rozhodne treba navštíviť urológa, ktorý buď potvrdí túto diagnózu alebo nájde inú príčinu ťažkostí. Tých príčin, môže byť veľa,, ale najčastejšie je to práve hyperaktívny močový mechúr. Prejavuje sa častým močením, nutkaním na močenie, náhle vzniknutým, nepotlačiteľným nutkaním na močenie, močením v malých porciách, nočným močením. Po vyšetrení a vylúčení iných príčin je liečba medikamentózna. Na trhu je niekoľko liekov, ktoré upravujú tento stav a utlmujú zvýšenú aktivitu močového mechúra.     

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor