Dotácie na elektromobily sa zastavili. Zatiaľ len dočasne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Elektromobil, elektronabíjačka
Foto: ilustračné, www.istockphoto.com

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR dočasne pozastavilo dotačný projekt na podporu kúpy elektromobilov. Dôvodom je súčasná situácia spôsobená koronakrízou. Ako ďalej informuje rezort hospodárstva, doteraz podpísané zmluvy s vyše stovkou úspešných žiadateľov zostávajú v platnosti, ich žiadosti o vyplatenie dotácie vybavuje ministerstvo priebežne. „V prípade ďalších žiadostí pokračuje proces ich administratívneho spracovania, projekt bude pokračovať po skončení krízy,“ dopĺňa rezort. Zároveň rozhodol aj o zrušení druhého kola výzvy na budovanie nabíjacích staníc.

Kríza zasiahla aj automobily

„Súčasná kríza zasiahla aj automobilový priemysel, časť podnikov pozastavila výrobu, čo môže spôsobiť nedostatok elektrických vozidiel na trhu,“ objasnil štátny tajomník MH SR Karol Galek. Obstaranie vozidla do 12 mesiacov od podpísania zmluvy je pritom zmluvnou podmienkou na poskytnutie dotácie. „Rozhodnutie o pozastavení dotačného projektu sme urobili v záujme kupujúcich, aby im nevypršala lehota, v ktorej si elektromobil môžu zabezpečiť,“ skonštatoval Galek.

Bývalá vláda

On-line registrácia na stránke www.chcemelektromobil.sk bola spustená ešte 16. decembra minulého roka. Celá šesťmiliónová suma vyčlenená na podporu bola rezervovaná v priebehu 3 minút a 41 sekúnd. Záujemcovia si rezervovali dotáciu na 786 ekologických áut prostredníctvom 668 žiadostí. Prvé kolo podpory budovania nabíjacích staníc bolo vyhlásené minulý rok v júli. Určené bolo pre samosprávy. Zmluvy o poskytnutie dotácie na vybudovanie nabíjacích staníc pre elektromobily s technológiou AC rezort uzavrel so 71 mestami a obcami. Druhé kolo výzvy malo byť vyhlásené v apríli.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Karol Galek
Firmy a inštitúcie MH Ministerstvo hospodárstva SR