Klienti bánk si budú môcť odložiť splátky spotrebiteľských úverov a úverov na bývanie až o deväť mesiacov. Lehoty odkladu zatiaľ nie sú definitívne, môžu sa meniť napríklad na rokovaní vlády. Na adresu pripravovaného zákona to P. Kažimír uviedol vo vysielaní televízie Markíza.

V inom režime bude podľa návrhu fungovať odklad lízingových splátok, tie sa budú môcť odložiť v prvej vlne o tri mesiace s tým, že túto lehotu bude možné o ďalšie tri mesiace predĺžiť.

Deväťmesačný odklad by podľa P. Kažimíra mohol ohroziť fungovanie lízingoviek, preto je maximálna dĺžka odkladu kratšia. Zákon stanoví len maximálne trvanie odkladu, konkrétnu lehotu si klient zvolí sám.

Bez zápisu v úverovom registri

Finančné inštitúcie klientom umožnia odklad bez toho, aby im zároveň udelili negatívny zápis v úverovom registri. Dlžníci, ktorí sa v tomto období rozhodnú pre odklad splátok, tak nedostanú nálepku neplatiča. Podobne budú postupovať aj iné európske krajiny, keďže o úverových registroch sa viedla diskusia na úrovni Európskej centrálnej banky.

O odloženie splátok bude možné požiadať elektronicky, klienti bánk na to budú môcť využiť bankovú aplikáciu, aj e-mail. Predložiť žiadosť sa bude dať aj v pobočkách bánk.

Guvernér NBS P. Kažimír potvrdil, že rozhodujúcim momentom pre uplatnenie odkladu je podanie žiadosti klienta. 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa