Fico o krokoch novej vlády: je v tom veľa amaterizmu a improvizácie. A prečo ešte podpredsedníčka vlády neurobila žiadne výzvy na eurofondy?

Fico o krokoch novej vlády: je v tom veľa amaterizmu a improvizácie. A prečo ešte podpredsedníčka vlády neurobila žiadne výzvy na eurofondy?

Bratislava 1. apríla 2020 (HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Smer-SD kritizuje prvé ekonomické kroky novej vlády. Hovorí o veľkej miere neskúsenosti, ale aj veľkej miere arogancie vo vzťahu k účastníkom sociálneho dialógu

Na snímke predseda strany SMER-SD Robert Fico

V utorok usporiadal opozičný Smer-SD tlačovú besedu k ekonomickým opatreniam, ktoré nová vláda pripravuje v reakcii na dopad pandémie na ekonomiku (píšeme o tom tu).

Reklama

Predstavitelia Smeru-SD kritizovali novú vládu, že by sa mala zamerať nielen na malých a stredných zamestnávateľov, ale aj veľkí potrebujú pomoc – bez nich by ekonomika padla, keďže malí a strední sú ich subdodávatelia. Vláda podľa nich zanedbala komunikáciu s dôležitými partnermi v rámci sociálneho dialógu.

Predseda Smeru-SD Robert Fico tvrdí, že vláda vyvíja málo aktivít na európskej úrovni a prichádza tak o možnosti, ktoré tu sú: „Napríklad krajiny ako Portugalsko alebo Dánsko si v priebehu niekoľkých hodín vybavili povolenie na takzvanú štátnu pomoc. To im umožňuje robiť opatrenia, kde nenarážajú na rôzne limity, ktoré stanovuje európska legislatíva. Keďže naša vláda asi nerokuje, preto je tu ten nešťastný limit maximálne 200 tisíc eur na jednu firmu, čo je mimoriadne obmedzujúce. Pritom my vieme urobiť opatrenia, ktoré by po rokovaniach s Európskou komisiou boli podstatne pružnejšie.“

Reklama

„Nevidíme žiadne mimoriadne aktivity vo vzťahu k európskym peniazom, čo je obrovský problém, pokiaľ ide o túto vládu. Vidíme tam veľkú mieru neprofesionality, amaterizmu a tvorenia vecí za chodu bez akejkoľvek konzultácie s odborníkmi,“ tvrdí Fico. „Chcel by som preto vyzvať aj pani podpredsedníčku vlády, pani Remišovú, aby sa týmto veciam venovala. Zdá sa, že nikto nevedie žiadne špeciálne rokovania s EÚ a máme ešte od nášho bývalého podpredsedu vlády Richarda Rašiho informáciu, že momentálne ešte je k dispozícii 527 miliónov eur, ktoré by sa dali použiť, ale treba urobiť nejaké výzvy. Pýtame sa, ako je možné, že podpredsedníčka vlády ešte neurobila žiadne výzvy. Treba si uvedomiť, že tie výzvy budú trvať nejaký čas, potom sa to musí vyhodnocovať, to sú mesiace a my dnes potrebujeme reálne doručiť do firiem určité finančné prostriedky. Ale ak budeme konať takýmto tempom, ako koná vláda, tak sa k európskym peniazom nedostaneme.“

„Vyzývame vládu okamžite naštartovať tripartitu. Je nehorázne, že ani len nezavolali predstaviteľov najsilnejších odborových zväzov a nespýtali sa ich, čo na to hovoria. Je nehorázne, že nie je známe nič o rokovaniach medzi vládou a bankami. Je nehorázne, že nevieme nič o tom, že by rokovali s veľkými zamestnávateľmi. To je jednoducho veľká miera neskúsenosti, ale aj veľká miera arogancie vo vzťahu k týmto účastníkom sociálneho dialógu. Rovnako žiadame široký stôl, kam budeme môcť aj my prísť s našimi skúsenosťami – dúfam, že nikto nepochybuje o tom, že ľudia, ktorí dnes reprezentujú Smer-SD, majú nejaké skúsenosti. Dvanásť rokov sme boli súčasťou vlád na Slovensku, preto si myslím, že máme právo do toho niečo povedať ako opozičná strana,“ uviedol Fico.

Výsledkom nedostatku komunikácie s partnermi, nedostatku ľudskej kapacity, nedostatku vízie, ako aj rigidných europredpisov je, že mnohí zamestnávatelia v praxi nepociťujú pomoc štátu ako pomoc – varovný je napríklad prípad veľkej nábytkárskej spoločnosti Decodom (písali sme o tom tu).

Hlavné správy: Je tu prípad Decodomu, ktorý pýtal od štátu dva milióny eur, mohol dostať len dvestotisíc, a preto muselo ísť deväťsto ľudí na úrad práce. Lenže ak štát bude tých ľudí živiť hoci len niekoľko mesiacov, v konečnom dôsledku ho to bude stáť viac ako tie dva milióny. Nebolo by preto lepšie takéto veľké prípady posudzovať každý individuálne a nie podľa nejakých paušálnych pravidiel?

Bývalý minister životného prostredia a minister hospodárstva Peter Žiga: „Štát v tejto chvíli nemá kapacity ani ministerských úradníkov, ani samotných ministerstiev, aby mohol riešiť individuálne niektoré veci. Keď sa pozrieme aj na iné krajiny, neriešia to individuálne, ale väčšinou sa to rieši plošným opatrením. My sme navrhli to plošné opatrenie tak, aby zástupcovia vlády išli rokovať do Bruselu, a aby vyrokovali výnimku alebo schému štátnej pomoci tak, aby sa netýkala len opatrení do dvestotisíc eur, ale aby ich presahovala. Ako sme spomenuli, Dánsko a Portugalsko už fungujú na týchto schémach, a pokrýva to plošne všetky firmy, aj nad dvestotisíc eur, a aj s väčším počtom zamestnancov, ako je tristo.“

Reklama

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť naznačil, že by chcel byť novým sprostredkovateľom v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Palestínčanov zároveň vyzval, aby sa zjednotili. Jeho prezidentský úrad to uviedol po niekoľkohodinových rozhovoroch s vodcom Hamasu Ismáílom Haníjom v Istanbule.

Zelenskyj v Turecku
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali