MENU
zdravy-zivot

Ako cvičiť doma a ešte k tomu efektívne? Stačí vám TÝCHTO 5 cvikov, radí tréner

Cvičiť z pohodlia domova môžete začať už dnes.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Ako cvičiť doma a ešte k tomu efektívne? Stačí vám TÝCHTO 5 cvikov, radí tréner

Nevadí, že je fitnescentrum zavreté. Cvičiť môžete aj doma. Stačí vám týchto 5 komplexných cvičení.

Ak už cvičiť, tak efektívne! Práve to prináša teória 5 cvičení od Pata Davidsona, ktorý sa venuje silovému tréningu a úprave postavy. Je to skutočne odborník a túto teóriu využíva nielen množstvo trénerov ale aj „bežných smrteľníkov“, pretože skutočne funguje.

 TOP tréning na doma: 8 cvikov posilní nielen brucho a zadok. Stačí jedna pozícia!

Čo tréning 5 cvičení obsahuje?

Ide o tieto druhy cvičenia – ohyb kolena (drep), ohyb bedového kĺbu (predklon), tlak, ťah a stabilizácia. „Tieto druhy cvičení uvádzam z toho dôvodu, že nie je prioritne určené o aké konkrétne cviky ide. Ohyb kolena znamená využitie určitej formy drepu ako sú napr. sumo drep, hlboký drep, goblet drep, čelný drep, a podobne. Rovnaké možnosti trénovania sú aj v prípade ostatných cvikov.“ vysvetľuje tréner Ľuboš Gsch.

Skutočne to funguje? „Na prvý pohľad to môže vyzerať, že je tento postup veľmi jednoduchý na to, aby bol efektívny. Pravdou je, že aj ja sám som bol prvotne voči teórií piatich cvičení skeptický. Bolo to ale len do času, kým som to vyskúšal. A Patovu teóriu trénujem už niekoľko rokov,“ hovorí Ľuboš Gsch.

Ako môže vyzerať plnohodnotný tréning doma?►►►

Pokračovať Ďalej (1/7)

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Zistili mi v krvi zvýšenú hladinu kreatinínu, čo s tým?

Častokrát mierne zvýšenie kreatinínu môže byť spôsobené dehydratáciou, teda nedostatočným príjmom tekutín. Preto v prvom rade by som zvýšil príjem tekutín na dva až dva a pol litra denne a znížil príjem soli v potrave. A za mesiac by som skontroloval u praktického lekára znovu hodnoty obličkových funkcií, teda kreatinín, urea, glomerulárna filtrácia a podľa potreby i minerály. 

Pokiaľ by pretrvávala hodnota zvýšeného kreatinínu, následne by som doporučil nefrologické a urologické vyšetrenie, aby sme vylúčili alebo potvrdili patologickú príčinu, ktorá spôsobuje oslabenie funkcie obličiek a podľa výsledku nasadil ďalší postup. Momentálne by som ale neodoporúčal žiadnu diétu okrem zníženia soli a dostatočného príjmu tekutín a počkal by som na kontrolné vyšetrenie obličkových funkcií. 

čítať viac

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor