Milencov v toskánskej metropole nahradili prízraky v rúškach. Čo Taliani ľutujú?

Ulice toskánskej metropoly Florencia, ktoré sú inokedy plné turistov, a kde sa milenci z mosta Ponte Vecchio vždy kochali pohľadom na slnko zapadajúce nad riekou Arno, zívajú kvôli koronavírusu prázdnotou. Stretnúť miestnych s tvárami zahalenými rúškami a ochrannými okuliarmi je možné prakticky len pri nákupe potravín.

01.04.2020 07:00
Florencia, Taliansko Foto:
Florencia
debata

Hoci je nebo nad Florenciou naďalej azúrovo modré a talianske slnko žiari rovnako jasne ako každú jar, námestia, ulice i mosty cez riekou sú vyľudnené.

Obyvateľov mesta možno vidieť iba v dlhých, krútiacich sa radoch pred samoobsluhami. Každý pred sebou smutne tlačí nákupný vozík a snaží sa dodržiavať dvojmetrové rozostupy.

Je to až prekvapujúce, ako sa národ, ktorý vo všeobecnom povedomí nestojí práve na prvom mieste v disciplinova­nosti, dokáže v čase epidémie správať dôstojne a uvedomelo.

„Talianska duša trpí,“ povzdychol si jeden z nakupujúcich, ktorý sa po dvoch hodinách trpezlivého čakania konečne dostal do obchodu. „My, ktorí sa tak radi družíme, sa teraz k sebe vzájomne nesmieme ani priblížiť.“

Koniec kávičkám, návštevám rodičov

Karanténne opatrenia zavedené v celom Taliansku už od 10. marca, sa zdajú byť naozaj protikladom celého talianskeho životného štýlu.

Každodenné popíjanie espressa v bare na rohu ulice, podvečerné „aperitivo“ s priateľmi či pravidelné posedenia v miestnej trattorii – tomu všetkému epidémie koronavírusu urobila stop.

Ponte Vecchio Foto: SHUTTERSTOCK
Ponte Vecchio, most, Florencia, Taliansko Ponte Vecchio

Niektorí sú dokonca presvedčení, že Taliani dnes platia daň práve pre svoju príslovečnú spoločenskú povahu, ktorá umožnila vírusu rýchlejšie šírenie.

K tomu sa môže pripojiť aj tradičný zmysel pre rodinu a nedeľné obedy, pri ktorých sa schádzajú všetky generácie.

Na úplnom začiatku karantény, keď boli zatvorené len školy, mnohým pracujúcim rodičom prišlo vhod, že majú po ruke starých rodičov, ktorí sa postarajú o ich ratolesti.

„Dnes by som to už nerobila,“ hovorí mladá mamička Daniella Bodriová, ktorá ešte pred dvoma týždňami zverovala cez deň sedemročného syna svojej svokre.

„Teraz, naopak, úrady odporúčajú seniorov vôbec nenavštevovať, pretože práve oni sú tou najohrozenejšou skupinou,“ dodáva Daniella.

Obeťou je aj futbal

Ďalšou obľúbenou zábavou, ktorú Taliani museli obetovať, sú pravidelné víkendové futbalové stretnutia.

V čase, keď už lombardské nemocnice nestíhali prijímať nových pacientov a správy z talianskeho severu boli čím ďalej dramatickejšie, sa istý Florenťan posťažoval: „Predstavte si, že nám teraz zrušili aj futbal!“

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lorenzo cavalleri (@lorenzo_cavalleri_89),

Florentský štadión Artemio-Franchi teraz zíva prázdnotou a klub AC Fiorentina oznámil, že traja jeho hráči sú nakazení koronavírusm.

Medzi futbalovými osobnosťami zasiahnutými chorobou COVID-19 je tiež talianska legenda AC Milan Paolo Maldini a jeho syn Daniel.

Maldini z domácej karantény poďakoval všetkým fanúšikom za slová podpory, ktoré mu poslali cez sociálne siete, a ubezpečil ich, že sa jemu aj celej rodine darí dobre.

Vo svojom oznámení vyjadril tiež vďaku všetkým lekárom a zdravotníkom, ako aj strážcom poriadku za ich odvahu a profesionalitu. „Vďaka nim môžeme cítiť hrdosť na to, že sme Taliani,“ uviedol.

Na ľudí na ulici pokrikujú samotní susedia

Podobné povzbudzujúce výroky od známych osobností sa momentálne v médiách množia. V utorok sa k nim pripojil napríklad aj obľúbený spevák Vasco Rossi, ktorý spoluobčanov vyzval, aby vydržali a naďalej neopúšťali domovy, akokoľvek je to ťažké. „Ak by ste sa nudili, počúvajte moju hudbu,“ dodal na záver.

Cieľom podobných apelov je udržať morálku v krajine, kde po dvoch týždňoch domáceho väzenia ľudia začínajú pociťovať únavu a beznádej.

S pribúdajúcimi počtami obetí sa obmedzenia postupne sprísňujú, a čo ešte pred týždňom strážcovia poriadku tolerovali, trestajú dnes stále vyššími pokutami.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa FrancigenaToscana (@francigenatoscana),

„Kým ešte minulý týždeň sme každý deň vyšli aspoň na polhodinovú prechádzku, teraz si to už netrúfame,“ zveruje sa Sergio Brunori, ktorý sa so ženou uchýlil z Florencie do svojho domu v San Quirico v južnom Toskánsku.

„Aj keď práve nestretneme políciu, môžeme sa spoľahnúť, že na nás budú pokrikovať susedia z balkónov, nech sa rýchlo vrátime domov,“ dodáva so slabým úsmevom.

Každý večer o šiestej hodine sa pozornosť národa upína k televíznej obrazovke, pretože Úrad pre civilnú ochranu na tlačovej konferencii hlási počty nakazených, úmrtia, ale aj bilanciu uzdravených.

Zdá sa, že čísla za posledné dni zaznamenávajú mierny pokles v počte nakazených, čo začína vlievať nádej do talianskych duší. Bude však potrebná ďalšia trpezlivosť, kým sa preukáže, že sa šírenie epidémie v krajine naozaj spomaľuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #florencia #koronavírus #domáca karanténa