Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.04.2020 07:59 | Správy | Domáce správy

Kontroverzné návrhy v prípade nákazy v parlamente: Prevedú kompetencie na premiéra?

Budeme sa inšpirovať susednými krajinami? V Maďarsku si premiér Viktor Orbán (56) presadil kontroverzný zákon, ktorý mu umožňuje neobmedzené vládnutie.

Česko si berie príklad a minister obrany Lubomír Metnar (52) navrhuje, aby v prípade znefunkčnenia parlamentu mohla riadiť štát vláda alebo premiér sám. Chystá sa podobný návrh aj u nás? Čo by bolo, ak by sa parlament znefunkčnil? Túto otázku politici na Slovensku stále nevyriešili napriek tomu, že nad poslancami sa už niekoľkokrát vznášala hrozba nákazy. Slovenský zákonodarný zbor totiž pracuje aj v týchto dňoch a schvaľovať má nové opatrenia na podporu ekonomiky či bežných ľudí.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Ak by sa u niekoho z nich potvrdila nákaza COVID-19, všetci 150 by mohli skončiť rozhodnutím hygienikov v karanténe. Parlament na to nie je pripravený a nie je tak jasné, ako by poslanci vedeli hlasovať, keďže z domu či na diaľku to možné nie je. Táto hrozba visela nad poslancami najmä po prevalení informácie, že poslanec zo strany SaS Alojz Baránik sa pre podozrenie dal otestovať na COVID-19. Nakoniec sa u neho nový koronavírus nepotvrdil.

 

Po Maďaroch Česi?

Situácia v našich susedných krajinách je iná. Maďarská vláda premiéra Viktora Orbána si v čase krízy vyžiadala mimoriadne právomoci na časovo nelimitované obdobie. Parlament je tak minimálne do konca roka mimo hry. To vyvolalo obavy najmä u opozície, ktorá hovorí o bezprecedentných krokoch k oslabeniu demokracie v krajine. Orbán totiž môže vládnuť ako samovládca len prostredníctvom dekrétov a počas tohto stavu nie sú povolené voľby či referendá.

Najnovšie prišiel s podobným nápadom aj český minister obrany. Lubomír Metnar navrhol zavedenie „maďarského diktátu“ aj u našich západných susedov. Ak by bol parlament neuznášaniaschopný, chce, aby riadila štát vláda. „Charakter niektorých krízových situácií môže byť taký, že se Parlament Českej republiky nebude môcť zísť buď vôbec, alebo sa nebude môcť zísť včas,“ povedal minister. V prípade, že by bola nefunkčná aj vláda, chce aby o všetkom rozhodoval premiér Babiš. Ten však tento nápad rázne odmieta. „Nič o tom neviem. Nebudeme to prerokovávať,“ vyhlásil.

Slovenský minister obrany Jaroslav Naď (39) nič podobné ako Metnar nechystá. „Nie, minister obrany Jaroslav Naď sa v tomto prípade neplánuje inšpirovať Českou republikou. Spôsob riešenia krízových situácií je vo všeobecnosti vnútornou záležitosťou štátov," uviedli z tlačového oddelenie Ministerstva obrany SR.

 

Situácia v susedných krajinách

Maďarsko - Parlament v pondelok schválil kontroverzný zákon, vďaka ktorému má premiér Viktor Orbán časovo neobmedzené mimoriadne právomoci. Môže samostatne prijímať zásadné rozhodnutia bez potreby zvolávať parlament, ktorý by ich za normálnych okolností musel schvaľovať.

Česko - Minister obrany Lubomír Metnar sa inšpiruje Maďarskom a navrhol, aby v prípade, že by bol parlament neuznášaniaschopný, mohla riadiť štát vláda. A v prípade, že by bola nefunkčná aj vláda, tak len premiér Andrej Babiš. Ten s tým však nesúhlasí.

Poľsko - Snaha o monopolizáciu moci je aj tam. Krajina sa polarizovala na dve skupiny - jedna chce preložiť májové prezidentské voľby a druhá nie. Podľa nového zákona môžu seniori a ľudia v karanténe voliť poštou. Poliaci v zahraničí však nie. Seniori sú pritom viac naklonení voliť vládnu stranu.

 

Súhlasili by s tým strany?

Sme rodina

- Hnutie by s týmto návrhom nesúhlasilo. Ak by k takej situácii prišlo, sme toho názoru, že existuje aj iný spôsob riešenia.

SaS

- V Českej republike je situácia zložitejšia, pretože súčasťou legislatívneho procesu je aj Senát parlamentu, zatiaľ čo my máme len jednokomorový systém. Sme teda radšej za riešenie vzdialeného prístupu k hlasovaniu a ďalších uľahčení účasti poslancov parlamentu na schôdzi, ako aj iných opatrení, ktoré umožnia kvázi normálne fungovanie.

Otvoriť galériu

- NR SR pozná aj núdzový režim a v takom prípade zasadajú predseda, podpredsedovia a predsedovia výborov. Myslím, že to je dokopy 25 alebo 27 ľudí a je to správne. Netreba obmedzovať demokraciu takým spôsobom, ako to urobili v Maďarsku a ako to navrhujú v Česku. Aj náš právny poriadok pozná režim, ako môže parlament fungovať v núdzovom režime. Sú na to dnes vytvorené legislatívne rámce aj procesy. Nesúhlasím, aby sa moc koncentrovala v jednych rukách.

Otvoriť galériu
Dušan Jarjabek
Zdroj: anc

- Jednou možnosťou je, že po dohode a zmene rokovacieho poriadku by zasadalo len 50 % parlamentu. To znamená, že jednotlivé strany by sa mohli dohodnúť na tom, že vždy z každej strany príde polovica, aby pomery v parlamente ostali tie isté, a takýmto spôsobom by sa hlasovalo. To znamená, že by sa mohli nahrádzať poslanci, ktorí by ochoreli, alebo by sa dostali do karantény. Ďalšou možnosťou je vyhlásenie vojnového stavu. Že by zasadali len vedenie parlamentu, predsedovia výborov a predsedovia strán a títo by vlastne prevzali zodpovednosť za riadenie štátu, aby odporúčali a schvaľovali zákony.

Otvoriť galériu

- Na Slovensku máme rozdelenú moc medzi vládu a parlament, a parlament má tú funkciu, aby vláda nemohla rozhodovať o všetkom, takže si nemyslím, že by to bolo možné a vhodné.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, len

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť