Fanúšikovia prerušili zápas Bundesligy.

Fanúšikovia prerušili zápas Bundesligy. Zdroj: SITA/AP

Až tretina nemeckých fanúšikov je za okamžité ukončenie bundesligovej sezóny

ŠPORT.sk • 01. apr 2020 o 07:05
Približne tretina opýtaných nemeckých futbalových fanúšikov sa v prieskume verejnej mienky vyslovila za okamžité zrušenie bundesligovej sezóny.

Vyplýva to z výsledkov ankety spoločnosti Nielsen Sport, ktoré zverejnila po utorkovom zasadnutí prezídia Nemeckej futbalovej ligy (DFL). Jeho členovia rozhodli, že nemecká Bundesliga i druhá najvyššia súťaž sa nebudú hrať minimálne do 30. apríla pre pandémiu nového koronavírusu.

Až 65 percent respondentov ankety súhlasí s tým, aby sa aktuálne prerušená sezóna dohrala. Takmer polovica z nich (45 percent) vyjadrila názor, že by sa tak mohlo stať aj bez prítomnosti divákov na zápasoch.

Od 12. marca sa v Nemecku nehralo, 16. marca vedenie súťaží rozhodlo o prerušení do 2. apríla. Rokovanie DFL sa prvýkrát v histórii konalo cez videokonferenciu a všetkých 36 prezidentov klubov jednomyseľne tento krok odobrilo.

"Futbal znamená pre mnohých veľmi veľa a som si istý, že ľudia budú nadšení, keď sa hráči vrátia na trávniky. Aj keby sa malo hrať bez divákov. Ale do takéhoto bodu sme sa ešte nedostali," uviedol šéf exekutívy DFL Christian Seifert. Podľa neho je pravdepodobné, že po obnovení súťaže sa bude hrať na prázdnych štadiónoch. Do konca Bundesligy zostáva odohrať deväť kôl. Spoločné tímové tréningy sú zakázané minimálne do 5. apríla.

Bundesliga bola posledná z piatich elitných futbalových líg v Európe, ktorá pristúpila k prerušeniu sezóny. Pozitívny test na nový koronavírus mali hráč Paderbornu Luca Kilian a traja futbalisti z druhej ligy.

V Nemecku evidujú viac ako 71-tisíc prípadov ochorenia COVID-19 a 775 mŕtvych. Celosvetovo je v 201 krajinách/územiach potvrdených už vyše 858-tisíc prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu vyše 42.000 osôb.