KORONAVÍRUS Pripravte sa na nákazu: Tieto látky v strave zocelia telo!

Zdroj: gettyimages.com
2020-04-01 06:00:00

Dajte nákaze na frak. Ak do svojho jedálnička zahrniete potraviny bohaté na určité látky s protizápalovými účinkami, koronavírus vás obíde oblúkom. Posilníte si imunitný systém a postaráte sa o to, že všetko vo vašom tele bude fungovať tak, ako má.

Pre mnohých omega-3 mastné kyseliny už nie sú neznámym pojmom. Automaticky si ho spoja s rybím tukom a pri jeho vyslovení sa im skriví tvár. Veľká škoda! Omega-3 mastné kyseliny sú potrebné pre bezproblémový chod ľudského organizmu a obzvlášť sa hodia teraz v tomto období. Majú množstvo zdravotných benefitov a okrem iného posilňujú imunitný systém. Možno ich považovať za prevenciu pred ochoreniami i vrátane koronavírusu.

Čítajte tiež: Kvôli týmto jedlám môže telo prehrať boj s INFEKCIAMI: Skoncujte so STRAVOU, ktorá ho oslabuje!

S protizápalovými účinkami

Zápal je prirodzená reakcia tela na prítomnú infekciu alebo nejaké poškodenie, ako sa uvádza na healthline.com. Niekedy pretrváva dlhšie bez akéhokoľvek zranenia či infekcie. V tom prípade ide o chronický – dlhodobý zápal. Ten môže prispieť takmer ku každému chronickému západnému ochoreniu vrátane srdcových chorôb a rakoviny. Omega-3 mastné kyseliny môžu znížiť produkciu molekúl a látok spojených so zápalom, ako sú zápalové eikosanoidy a cytokíny.

Štúdie pozorne sledovali súvislosť medzi vyšším príjmom omega-3 kyselín a zníženým zápalom. Na základe zistení výskumov preto možno povedať, že tieto kyseliny znižujú chronický zápal. Skracujú priebeh zápalových procesov a ovplyvňujú rýchlosť imunitnej reakcie.

Vplyv na automimunitné ochorenia

Aby toho nebolo málo, omega-3 mastné kyseliny bojujú aj proti autoimunitným ochoreniam. Pri týchto ochoreniach je imunitný systém nadmerne aktívny a napáda štruktúry vlastného tela. Cukrovka 1. typu je jedným z dobrých príkladov, kedy imunitný systém útočí na bunky produkujúce inzulín v pankrease.

Omega-3 bojujú proti niektorým z týchto chorôb a sú dôležité obzvlášť v ranom veku. Štúdie ukazujú, že získanie dostatočného množstva omega-3 látok počas prvého roku života je spojené so zníženým rizikom mnohých autoimunitných ochorení vrátane cukrovky typu 1, automimunitnej cukrovky a roztrúsenej sklerózy. Omega-3 tiež pomáhajú liečiť lupus, reumatoidnú artritídu, ulceratívnu kolitídu, Crohnovu chorobu a psoriázu.

Ako ich užívať?

Na prevenciu sa odporúča jesť aspoň dvakrát týždenne ryby, ktoré sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín. Sekundárnou prevenciou môže byť užívanie rybieho oleja, konkrétne jednu polievkovú lyžicu denne. Mastné kyseliny sa nachádzajú v menších koncentráciách v každom plode a zeleniny. Takže, ak je súčasťou vášho jedálnička pestrá a vyvážená zdravá strava, pravdepodobne budete mať zabezpečený prísun kvalitných mastných kyselín priebežne pri každom jedle. Inou možnosťou je používanie za studena lisovaných olejov, balených v tmavých fľašiach a skladovaných v chlade. Rozomleté ľanové semienka zamiešané do jogurtu sú skvelou potravou, ktorá vám dodá omega-3 mastné kyseliny.

Potraviny okrem rýb, ktoré sú zdrojom omega-3:

  • Surové olejnaté semená (ľanové, konopné, tekvicové, sezam, mak, kokos)
  • Rastlinné oleje (olivový panenský olej, repkový olej)
  • Orechy
  • Olivy
  • Nepražené kakaové bôby
  • Avokádo

Fotogaléria

2020-04-01 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia