Koronavirus a cestovanie: Je to v tejto dobe rozumné?

Please enter banners and links.

Dnes, v časoch svetovej pandémie koronavírusu, si mnoho občanov hovorí, čo budú robiť s letnou dovolenkou. A bude vôbec nejaká? Bude sa ešte cestovať do zahraničia? Tento rok to je málo pravdepodobné.

auto pri mori

Odleteli ste na dovolenku a chcete sa vrátiť domov

Odišli ste na dovolenku pred vyhlásením karantény a núdzového stavu. Teraz sa chcete vrátiť domov. Najlepšie riešenie je informovať sa na príslušnej ambasáde, kde vám povedia, ako postupovať. Nezaškodí ani preveriť situáciu s vaším cestovným poistením. Mnohé poisťovne hradia liečebné náklady, ak by ste v cudzine ochoreli onemocnením Covid 19.

Po príchode domov vás čaká karanténa

Keď sa dostanete domov, musíte byť povinne 14 dní v karanténe, vyhýbať sa ľuďom, verejným miestam a v ideálnom prípade nevystrčiť nos z domu. To ale platí aj pre rodinných príslušníkov, ktorí s vami bývajú. Počas karantény sledujte svoj zdravotný stav a pri príznakoch kontaktujte poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Všetky potrebné čísla nájdete na stránkach Ministerstva zdravotníctva.

Čo s letnými dovolenkami

Mnoho ľudí sa pýta, ako to bude s letnými dovolenkami. No, tie tento rok asi všetci strávime na Slovensku. Je ťažké predvídať, ako sa celá situácia okolo koronavírusu bude vyvíjať a ako dlho bude trvať. Ak už máte zakúpený zájazd a premýšľate, že byste ho zrušili alebo odložili, skúsiť sa dohodnúť na inom termíne je to najlepšie riešenie v momentálnej situácii.

Koronavírus už je aj exotických krajinách

Ochorenie Covid 19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, sa už pomaly dostáva aj do niektorých exotických destinácií. Ak sa v lete bude dať cestovať do zahraničia, je pravdepodobné, že lekárske prehliadky hneď po príjazde do krajiny pretrvajú, aby sa tak zabránilo ďalšiemu masívnemu šíreniu.

Do Talianska sa tento rok už asi nepozrieme

Je všeobecne známe, že Taliansko je na tom z európskych krajín najhoršie. Je tak veľmi pravdepodobné, že tento rok sa už doňho nedostaneme. No nebudeme strašiť, vývoj môže byť akýkoľvek. Ak by ste ale aj napriek všetkému chceli navštíviť niektoré z dnes najviac postihnutých krajín, naplánujte si to na ďalší rok. Plánovanie, napríklad aj dovolenky, pomáha nielen mozgu, keďže vyvíja aktivitu, ale aj vám počas týchto dní v „izolácii“. Uvoľníte sa, budete myslieť na niečo pozitívne a nebudete sa toľko stresovať z vypätej situácie.

Reklamný článok

FOTO: Unsplash.com