Trendy v záhradnej architektúre: Aká bude záhrada v roku 2020?

01. 04. 2020
Zdieľať

Záhradný architekt a projektant Ferdinand Leffler vníma vývoj súčasnej záhradnej architektúry veľmi pozitívne. Podľa neho bude záhrada v novom roku predovšetkým útulná, zdravá, osobitá, ale i zábavná.



Trendy v záhradnej architektúre
Atelier Flera

Každá záhrada by mala byť autentická, bez pretvárky, mala by byť odrazom osobnosti svojho majiteľa:

„Aj v záhradách, ktoré navrhujeme do posledného detailu, povzbudzujeme majiteľov, aby si ich sami dotvorili osobitým doplnkom alebo sochou. Zároveň je potrebné priznať, že v súčasnosti už necítim, že by existovalo niečo ako ,typická česká alebo typická slovenská záhrada’. Tento výraz mám spojený skôr s históriou.“

1. Osobitá záhrada

Nové impulzy

V tradičnej záhrade v minulosti určite nechýbali ovocný sad alebo lúka. Dnes sme otvorení novým impulzom z celého sveta a aj záhrada s miestnymi rastlinami a kameňom z najbližšieho lomu môže integrovať škandinávsku filozofiu hygge a tradičný anglický skleník zároveň.



Trendy v záhradnej architektúre
Atelier Flera

Vlastný štýl

Podporiť v záhrade osobitosť a autentickosť je jeden z najsilnejších trendov, ktorý získava každý rok na sile, a to je veľmi dobre. Záhrada už nie je kópiou obrázkov z časopisu. Rovnako ako v obliekaní a gastronómii si aj v záhrade nachádzame vlastný štýl. Môže byť divoká, v prírodnom štýle alebo učesaná a jasne definovaná, ale vždy je to tá NAŠA. 



Trendy v záhradnej architektúre
Atelier Flera

Náš TIP
Ak sa rozhodnete do záhrady pridať nejaký akcent, inšpirujte sa farbami, ktoré sa používali napríklad v tradičných anglických záhradách alebo zámockých parkoch.



Trendy v záhradnej architektúre
Atelier Flera

Náš TIP

Kamennú cestičku lemujú len nízke výsadby. Zaujímavosti si nezatvárajte do bujnej zelene, naopak, podobné atrakcie vo vzdialenejších kútoch si vždy pripomínajte decentným náznakom.

Umenie v utajení

Záhrada môže byť rozšírením obývačky, galériou. Socha v záhrade sa stane vyhľadávaným prvkom, miestom na pokojné rozjímanie. Pri vyberaní vhodného miesta buďte pozorní a citliví. Nemusí byť čo najviac na očiach. Často je vhodnejšie ukryť ju do komornejšieho zátišia. Mnohé sochy si vyslovene pýtajú „úlohu“ v utajení čakať, kým ich niekto objaví.

Prečítajte si tiež:

Plánovanie záhrady krok po kroku

2. Zábavná záhrada



Trendy v záhradnej architektúre
Atelier Flera

Zvuková kulisa

Ak môžete, pridajte k vodným prvkom menší vodopád. Padajúca voda funguje ako užitočná zvuková clona, ktorá zbaví záhradu okolitého ruchu. Večernú atmosféru tu dotvárajú nielen vhodne umiestnené reflektory v záhonoch, ale i samotná premenlivá obloha.

Oddych

Tak, ako v bežnom živote, ani v záhrade sa ľudia nechcú len „namakať“, ale chcú si aj oddýchnuť a zabaviť sa. A už vedia, že záhrada má obrovskú pridanú hodnotu pre život, keďže umožňuje vyskúšať si veci, ktoré inde nezažijú. Spája sa s tým dosť výrazná premenlivosť – rodina totiž rastie, vyvíjajú sa jej životné potreby a priania.



Trendy v záhradnej architektúre
Atelier Flera

Náš TIP
Stolný tenis je naozaj skvelá zábava do záhrady. Trávnik si nevyšľapávajte a zamyslite sa nad tým, či sa vám na hru nehodí viac spevnená plocha pod prístreškom pre auto. Skvelé multifunkčné využitie.

3. Pohodlná záhrada



Trendy v záhradnej architektúre
Atelier Flera

V jednej rodine

Medzi dom a záhradu si umiestnite pás zelene. Budete mať z domu zakaždým nádherný výhľad. Terasu si vytvorte ideálne v jednej rovine so záhradou. Neplánujte si medzi domom a záhradou hneď desať alebo viac schodov, vytvorili by ste si tým zbytočnú bariéru, ktorá vás bude od vstupu do záhrady podprahovo odrádzať.



Trendy v záhradnej architektúre
Atelier Flera

Nekomplikované riešenia

Ide o veľmi šikovný architektonický trend. „Ľudia dnes už domov nechodia o druhej poobede, ale o šiestej večer. To znamená, že my, ak ich chceme vytiahnuť do záhrady, im prípravu zábavy a zážitku maximálne zjednodušíme.“ Ak chceme oheň, nevyberieme sa do lesa po drevo, ale blízko ohniska si pripravíme odkladaciu plochu, kde máme zápalky a drevo na zapálenie. K ohnisku by mala viesť pohodlná cesta, ktorá nie je presiaknutá blatom ani nebezpečná, a doprajeme si pohodlný nábytok.

Náš TIP
Pokiaľ máte chuť vybudovať si sofistikovanejšiu záhradnú posteľ, pustite sa do toho. Môže byť krytá alebo otvorená, nechajte sa viesť vlastnou fantáziou.



Trendy v záhradnej architektúre
Atelier Flera

Pohodlné sedenie

Sedenie by malo byť prispôsobené vášmu životnému štýlu. Terasa môže byť kaviarňou, obývačkou, čiže na ňu môžete pokojne umiestniť jedálenský stôl, pohovku, dokonca i posteľ. Neduplikujte funkciu interiérovej jedálne alebo nadväzujúcej obývačky. Naopak, veľmi dobre pôsobí, keď na terase zopakujete iba vybrané prvky z interiéru; oba priestory sa vám potom pocitovo prepoja.

4. Útulná záhrada



Trendy v záhradnej architektúre
Atelier Flera

Zelené zákutia

Ak máte priestor, ktorý je väčší než miestnosť v byte, skúste ho rozčleniť. Iba tak využijete miesto do posledného kúta bez toho, aby ste rezignovali na dizajn a harmonickú atmosféru. Na väčšom pozemku nám delenie na „zelené izby“ pomáha dostať do priestoru ľudskú mierku, takže sa v ňom necítime ako trpaslík v ríši divov.



Trendy v záhradnej architektúre
Atelier Flera

Náš TIP
Máte okolo domu úzky pruh? Spravte z neho trinástu komnatu svojej záhrady. Môže to byť dobrodružný chodníček pre malých objaviteľov s lukom a šípom alebo príjemná letná čitáreň pre vás.

Plná prekvapení

„Aby bola pre majiteľa jeho záhrada útulná, musíme my architekti vždy myslieť na takzvanú ľudskú mierku. Na každom pozemku navrhujeme jednotlivé zákutia tak, že veľkosťou a usporiadaním rezonujú s potrebami majiteľov. Útulná záhrada vzniká vtedy, keď nás na prvý pohľad upúta, keď nás neustále prekvapuje a zároveň každý kút v nej má svoju vlastnú atmosféru. Pri záhradnej kuchyni nechýbajú bylinky a jedlé rastliny, vodná časť je obklopená rastlinami, ktoré s vodným prvkom prirodzene ladia. Pocit útulnosti dotvoríme podľa vkusu a nálady samotných majiteľov.“



2619007
Atelier Flera

Stromy

Stromy majú schopnosť prepojiť všetky „zelené izby“ do jedného celku. Nepreháňajte to s počtom použitých druhov. Skupina stromov vysadená napríklad do tvaru štvorca dokáže vytvoriť úžasný a premenlivý strop „zašivárne“ alebo záhradnej čitárne.

Náš TIP
Sú situácie, keď živým plotom nedosiahnete vytúžené súkromie. Vtedy pomôžu pevné ploty, paravány alebo i pohodlné sedenie s pevnou konštrukciou a zabudovanou zástenou.

5. Zdravá záhrada



Trendy v záhradnej architektúre
Atelier Flera

Prirodzená klimatizácia

Túžba po zdravej záhrade patrí medzi narastajúce trendy. Stále častejšie vysádzame rastliny, ktoré potrebujú len minimum vody, a pri navrhovaní zelene berieme do úvahy na všetky tri rastlinné úrovne. Nepodceňujeme rastliny, ktoré prikryjú zem a ochraňujú nás tak pred prílišným odparovaním vody. Veľmi prospešné pre našu záhradu i pre nás samotných je vysádzanie stromov. Poznáte snáď lepšiu (prírodnú) klimatizáciu?

Náš tip
Voda v záhrade nikdy neomrzí a má svoje výsostné postavenie. Vždy jej dajte dostatok priestoru, potrebuje ho a rozhodne si ho i zaslúži.



Trendy v záhradnej architektúre
Atelier Flera

Útočisko živočíchov

Záhrada je prirodzeným útočiskom pre množstvo živočíchov, obzvlášť tá „nedbalá“ prírodná. Vídame motýle, chrobáky, občas jašteričku alebo ježka. So zvieratami sa tak stretávame v ich prirodzenom prostredí. Záhrada je navyše miestom, kde sa môžeme poriadne a vášnivo pohrať i so svojimi psími kamarátmi.



Trendy v záhradnej architektúre
Atelier Flera

Dažďová voda

Nezabúdajte na spracovanie a využitie dažďovej vody. Dnes už je takmer automatické, že vodu, ktorá spadne niekam na pozemok, nenecháme odtiecť do kanalizácie, ale niekde ju zhromažďujeme a postupne ju po záhrade opäť distribuujeme.

Šikovné riešenia

Záhrada by podľa Ferdinanda Lefflera mala byť miestom pohody a pokoja. Krásu treba hľadať v tých najjednoduchších veciach – v prirodzene starnúcom dreve alebo jesennom lístí plávajúcom na vodnej hladine. S dobrým nápadom môžete mať podľa neho najkrajšiu záhradu v okolí a za minimálne náklady.

Vodný kúpeľ

„Rád hľadám jednoduché riešenia, ako dostať ľudí do záhrady. Čím ďalej, tým viac inklinujem k jednoduchosti. Namiesto sofistikovaného technológiami ,nabúchaného’ vodného prvku navrhnem majiteľom jednoduchú drevenú kaďu a zážitok ,ponorím sa do vody’ im sprostredkujem za pár drobných.“

Mobilné ohnisko

„Mobilné ohnisko je skvelým variantom do menších záhrad, kde vám umožní plochu využiť počas dňa aj iným spôsobom. Po odsunutí ohniska si tu môžete zahrať napríklad pétangue alebo pingpong. Ohnisko umiestnite radšej ďalej od domu, ak si nechcete dymiť do okien. Vytvorte mu miesto tam, kam sa vám za normálnych okolností nechce ísť. Oheň vás totiž svojou jedinečnosťou priláka.“

Fitness kútik

„Ak si radi zacvičíte, určite si nájdete na pozemku miesto na hrazdu, pingpongový stôl, boxovacie vrece či trampolínu. A čo som si tento rok doprial v tej svojej záhrade ja? Budem mať hrazdu a bradlá, určite znovu bylinky, ohnisko, gril a splnil som si aj sen o pánskom kútiku s dielňou.“



Trendy v záhradnej architektúre
Atelier Flera

Ferdinand Leffler je záhradný a krajinný projektant a zakladateľ ateliéru FLERA, ktorý patrí v súčasnosti k najväčším v strednej Európe. Jeho knižná novinka s názvom Zelené pokoje sa vo vydavateľstve HOST zaradila do TOP 10 najpredávanejších kníh počas jesene. Množstvo ďalších inšpirácií ponúka i nový kanál Youtube Flera TV.

Pripravili: Ateliér Flera a Katarína Paukeje
Foto Ateliér Flera
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Nezaradené
Tagy: záhradná architektúra
Zdieľať článok

Diskusia