Patrik Hrošovský, KRC Genk

Patrik Hrošovský, KRC Genk Zdroj: krcgenk.be

Patrik Hrošovský nevyužije možnosť návratu na Slovensko, sezóna sa podľa neho nedohrá

Miroslav Antol • 01. apr 2020 o 08:30
Posledný zápas odohral so svojím tímom KRC Genk pred viac ako tromi týždňami. Do súboja na pôde predposledného Oostende naskočil ako striedajúci hráč v druhom polčase a jednou asistenciou pomohol k triumfu 4:2.

Dostane najkrajší darček presne na narodeniny?

„Mám pocit, že to bolo oveľa dávnejšie ako pred tromi týždňami. Už si na to poriadne ani nespomínam. Viem, že sme vyhrali, ale momentálne to nie je vôbec podstatné,“ povedal na začiatok rozhovoru pre Šport slovenský reprezentačný stredopoliar v službách úradujúceho belgického šampióna Patrik Hrošovský, ktorého v súčasnosti tiež výrazne ovplyvňuje šíriaci sa nový koronavírus.

Dvadsaťsedemročný odchovanec prievidzského futbalu priznal, že po skončení spomenutého stretnutia ešte nič nenasvedčovalo, že bude na dlhý čas posledné. „V Belgicku vtedy neboli vôbec žiadne opatrenia. Nasledujúci týždeň sme normálne trénovali a až tesne pred ďalším kolom ho zrušili. Pôvodne sa malo hrať bez divákov, napokon pristúpili k najradikálnejšiemu opatreniu. Cez víkend sme dostali voľno, no v pondelok sme sa znovu stretli na spoločnom tréningu. Ten vláda zrušila až po niekoľkých dňoch. Teraz máme všetci individuálny plán prípravy,“  pokračoval vo vysvetľovaní. Medzitým sa nákaza spôsobujúca ochorenie COVID-19 výrazne rozšírila aj v Belgicku.

K predvčerajšiemu poludniu evidovali v tejto krajine Beneluxu už takmer 12-tisíc pozitívne testovaných ľudí, pričom len deväť štátov na svete ich malo viac. Vyše 500 osôb už koronavírusu v Belgicku podľahlo.

Racing Genk sa ako obhajca ligového prvenstva v sezóne 2019/20 trápil. Pred záverečným 30. kolom základnej časti, ktoré sa malo hrať v nedeľu 15. marca, mu patrila až siedma priečka. Do nadstavby o titul sa pritom zmestí len prvých šesť klubov. „V 30. kole sme mali doma hostiť Mechelen, ktorý je v tabuľke nad nami len o skóre. Mal to teda byť zápas o všetko. Momentálne však ligové poradie nik nerieši. Výsledky teraz nie sú podstatné,“  prízvukoval Patrik Hrošovský.

A vzápätí pridal aj vlastnú radikálnu prognózu ohľadom ďalšieho priebehu tohto ročníka najvyššej belgickej súťaže: „Liga sa podľa mňa nedohrá. Kompetentní sa to zatiaľ snažia naplánovať, ale ťažko sa hľadajú termíny, keď nikto netuší, ako sa bude nákaza ďalej správať. Osobne si myslí m, že nie je šanca, aby sme súťaž dokončili.“

Patrik Hrošovský, KRC Genk
Patrik Hrošovský, KRC Genk

Zaujímavé rozhodnutie prišlo v tomto smere v nedeľu od vedenia Genku. To reagovalo na informáciu od riadenia súťaže o predĺžení prestávky minimálne do 30. apríla. „Všetkým zahraničným hráčom klub umožnil, aby sa vrátili domov. V kádri máme veľa mladých futbalistov, ktorí sú v Belgicku sami. Navyše, sú z rôznych kútov sveta, či už Japonska alebo Kolumbie. Na druhej strane, neviem, či sa vôbec ešte majú ako dostať domov. Tento klubový verdikt však akoby potvrdzoval to, čo si myslím aj ja, že sezónu nedokončíme.“

Zároveň však prichádza aj krok, ktorý predznamenáva, že ešte nie je nič isté. Aj v Belgicku sa možno vydajú cestou „minitréningov“, do ktorých sa včera avizovane pustili v nemeckom bundesligovom klube Borussia Dortmund. „Tréner nám do spoločnej konverzácie písal, že uvažujú nad niečím takým, že by sme sa stretávali na tréningoch v skupinkách po dvoch. Uvidíme, ako to napokon dopadne. Začať by sme mali 5. apríla, teda aspoň tí, ktorí ostanú v Belgicku, “ povedal Hrošovský, ktorý tým zároveň potvrdil, že on nehodlá využiť možnosť od klubu a odcestovať v čo najkratšom čase na Slovensko.

Dôvod je jednoduchý. Jeho manželka je vo vysokom štádiu tehotenstva, takže pár, ktorý sa zosobášil v lete minulého roka, nechce riskovať žiadne prípadné komplikácie spôsobené náročným presunom do vlasti. „Po príchode by sme navyše museli ísť na 14 dní do karantény. Ešte sme sa definitívne nerozhodli, ale vyzerá to tak, že nebudeme cestovať a zostaneme v Genku.“

Termín pôrodu je stanovený na 21. apríla, čo je deň pred 28. narodeninami bývalej dlhoročnej opory Viktorie Plzeň. „Bolo by krásne, ak by sa narodil v rovnaký deň ako ja. Uvidíme, ako to vyjde. Manželka ide v utorok na kontrolu, som zvedavý, čo jej povedia.“  Dvadsaťpäťnásobný reprezentant prezradil aj ďalšie detaily: „Bude to chlapec a bude sa volať Alexander.“

Výraznejšie obavy z toho, že jeho manželka privedie ich prvé dieťa na svet v čase „koronakrízy“, nemá. „Samozrejme, intenzívne vnímame všetko, čo sa deje. Nemocnice sú plné, neodporúča sa chodiť k doktorovi. Nedávno sme si mali ísť obzrieť miesto, kde by mala manželka rodiť, ale napokon sme radšej nešli. Veríme však, že všetko dobre dopadne.“

Stredopoliar Genku sa snaží v súčasnosti čo najmenej vychádzať z domu. Nakupuje na dlhšie obdobie a čas v karanténe si spestruje sledovaním seriálov alebo čítaním kníh. „Aj tých o rodičovstve, aby som bol v rámci možností pripravený. Okrem toho chodíme do lesa, kde minimalizujeme kontakt s ľuďmi, na prechádzky. Manželka to zatiaľ zvláda, čerstvý vzduch aj jej dobre padne. Ja si tam zároveň môžem odbehať naordinované tréningové dávky. Inak sa však snažíme byť opatrní. Keď ideme do obchodu, máme rukavice aj rúška. Žiaľ, väčšina ľudí to tu tak nevníma. Keby som to mal spočítať, tak rúška nosia dvaja z desiatich, a to je veľmi málo. Som rád, že na Slovensku či v Česku, kde žijeme, sú opatrenia oveľa prísnejšie. Myslím si, že aspoň základné pravidlá by mali byť v Európskej únii v čase takejto krízy jednotné,“  rozrozprával sa Patrik Hrošovský.

Na záver debaty sme prešli znovu späť na futbalovú nôtu, keď sme sa ho spýtali na možnosť dohrávania sezóny v júli či auguste, pričom ďalší ročník by sa začal prakticky vzápätí bez možnosti letných dovoleniek. „Je možné, že to bude jediný reálny scenár. Aj preto asi teraz hráčov posielajú domov. Samozrejme, nebolo by ideálne hrať bez letnej pauzy, ale sme profesionáli. Navyše, aktuálna prestávka bude, zdá sa, oveľa dlhšia, ako si asi každý pripúšťal,“  dodal Patrik Hrošovský.

ĎALŠÍ GÓL V OKTÓBRI?!

Patrik Hrošovský strelil v belgickej lige doteraz jediný gól. A nie hocijaký. Prvý februárový deň tohto roka rozhodol o tesnom domácom víťazstve Genku nad Sportingom Charleroi (1:0) utešenou pätičkou po spoluhráčovej spätnej prihrávke z pravého krídla. „Mal som obrovskú radosť. Bol to mimoriadne dôležitý zápas a bolo skvelé, že som pomohol k triumfu takýmto spôsobom,“ povedal bojnický rodák.


Strelecky sa vtedy presadil po 258 dňoch, predtým naposledy skóroval 19. mája 2019 ešte v drese Viktorie Plzeň v najvyššej českej súťaži. Ak sa bude slovenský reprezentant držať „stanoveného“ časového rozstupu, najbližšie sa bude tešiť z ligového gólu 16. októbra 2020. „Ďakujem, že ste mi to takto vypočítali... Zapíšem si to a ak to naozaj vyjde, hneď urobíme ďalší rozhovor,“ schuti sa zasmial Patrik Hrošovský.

BERME TO AKO ZNAMENIE

Mnohí ľudia si myslia, že príchodom koronavírusu dostali obyvatelia planéty potrebnú facku. „Možno je to naozaj pre nás všetkých určité znamenie. Doteraz sme sa mali dobre, všetko fungovalo. Asi sme to už brali príliš automaticky. Teraz si môžeme uvedomiť, že to tak vlastne nie je. Potrebujeme sa zamyslieť a určiť si, aké sú v živote naše priority,“ podotkol Patrik Hrošovský.